Main menu

header

690 12 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Potrivit oamenilor de știință, aproximativ una din 100 de femei suferă de foame emoțională, iar 3,5% din cele care au această suferință ajung să fie atât de deprimate, încât de cele mai multe ori refuză orice formă de socializare. Mai mult, un procent de 1,5% din cei care au această problemă mănâncă numai noaptea, ba chiar au tendința să se ascundă de cei din jur atunci când o fac. Ce este foamea emoțională și cum poate fi ținută sub control, aflați în rândurile următoare.

Una dintre cele mai periculoase tulburări de alimentație

Mâncați mai mult în perioadele stresante? Chiar dacă nu vă este foame sau doar poftă de un aliment? Ca să vă simțiți bine atunci când treceți printr-o perioadă dificilă? Continuați să mâncați chiar dacă simțiți că v-ați săturat? Mâncarea vă dă o stare de confort? Este foarte greu să nu asociați mâncarea cu emoțiile și foarte periculos când bunătățile consumate se transformă într-o proiecție a unor probleme pe care refuzați să le înfruntați. Pe moment, simțiți că mâncarea vă reduce anxietatea, depresia, plictiseala, însă aceasta este doar o senzație temporară. În realitate, vă confruntați cu foame emoțională, una dintre cele mai periculoase tulburări de alimentație. Foarte grav este faptul că orice persoană suferindă, ori de câte ori va avea nevoie de un așa-zis confort, niciodată nu va opta pentru legume și fructe, ci va opta pentru alimente nesănătoase, dulci, sărate sau grase. Urmarea? Un număr mare de calorii și, în final, apariția obezității.

Factorii care stau la apariția bolii

Ca în orice boală, există mai mulți factori care declanșează foamea emoțională, unul dintre cei mai importanți fiind stresul. Acesta vă face să vă pierdeți efectiv controlul atât asupra alimentelor pe care le consumați, cât și asupra cantității acestora. Specialiștii spun că cei care suferă de foame emoțională aleg cel mai adesea mezeluri, cartofi prăjiți (considerați unul dintre cele mai nesănătoase alimente posibile), hamburgeri, pizza, alături de multe băuturi dulci și acidulate. De asemenea, foamea emoțională apare la persoanele care au o imagine de sine scăzută, situație întâlnită cel mai frecvent în rândul adolescenților, care, spun oamenii de știință, consumă cel mai frecvent grăsimi în exces și zahăr, ca urmare a depresiei. O altă categorie de persoane care-și controlează emoțiile cu ajutorul mâncării sunt cei plictisiți, leneveala în pat determinându-i să deschidă frigiderul și să mănânce tot ce le cade în mână. Același lucru se întâmplă și cu cei care desfășoară o activitate care nu le face plăcere sau cu persoanele care se uită foarte mult la televizor. Nu în ultimul rând, când vă certați cu cineva sau când sunteți trist, alegeți să mâncați mai mult, mai ales alimente dulci.

Jurnalul meselor

690 12 2Oamenii de știință spun că foamea emoțională apare și pe fondul unor factori situaționali, cum ar fi, de exemplu, consumul de alimente favorizat de vizionarea unei reclame sau a unui produs care arată foarte bine așezat în vitrina unei patiserii sau a unei cofetării. Nu în ultimul rând, există oameni care mănâncă necontrolat ca răspuns la oboseala fizică acumulată, atunci când au o durere de cap sau pur și simplu pentru că au sărit peste o masă din zi. În oricare din situații, se recomandă să indentificați care sunt factorii care determină să mâncați din ce în ce mai mult, iar pentru asta vă este util să vă faceți un jurnal al alimentelor, unde să notați ce alimente consumați, când faceți acest lucru, dar și ce gânduri sau emoții aveți când vă înfruptați. Doar așa vă puteți da seama că sunteți într-un cerc vicios, nefericiți, iar sentimentul de neputință în a vă controla impulsurile de moment vă crește sentimentul de nevinovăție. În scurt timp însă, veți înțelege că mâncarea vă face fericiți și să uitați de problemele pe care le aveți doar pentru o foarte scurtă perioadă.

Ascundeți mâncărurile nesănătoase

Ținând cont de faptul că pentru a scăpa de foamea emoțională pot trece luni bune, specialiștii spun că printre primele măsuri care trebuie luate pentru a le veni de hac obstacolelor din viața dumneavoastră este ca, în primă instanță, să ascundeți alimentele nesănătoase. În schimb, este necesar să aveți în bucătărie, la vedere, un coș cu fructe colorate, din care să vă înfruptați atunci când foamea vă dă târcoale. O altă tehnică de folos este să mergeți la un magazin doar după ce ați mâncat, pentru a rezista tentației de a alege alimente la întâmplare. De asemenea, trebuie să analizați cu mare atenție perioadele în care sunteți predispuși să mâncați. Astfel, puteți ști cu exactitate când trebuie să stați departe de frigider. Încercați să nu păstrați în casă produse care îngrașă. Nu uitați că, odată cu acumularea de kilograme în plus, apar și alte boli, precum hipertensiunea arterială, diabetul sau infertilitatea.

Exercițiile fizice, o prioritate

Gândurile au luat-o razna și simțiți nevoia să mâncați ceva dulce din cauza nervilor? Ce ar fi dacă ați face o scurtă plimbare sau ați merge la sală? Orice activitate fizică ați alege să faceți, veți constata că are efecte incredibile asupra dumneavoastră, vă readuce buna dispoziție, oxigenează creierul, reduce nivelul stresului și, astfel, veți uita cu desăvârșire de mâncare. Când simțiți că nu vă mai puteți controla foamea și sunteți la birou, nu mâncați în fața computerului! Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică, persoanele care mănâncă și muncesc în același timp consumă de două ori mai multe calorii decât cele cărora nu le este distrasă atenția. Dacă totuși nu puteți să rezistați, apelați la pachețelul de acasă, care trebuie să conțină neapărat fructe, fie că sunt proaspete sau uscate, migdale, nuci, morcovi cruzi, bucățele de castraveți. Nu uitați ca în fiecare zi să păstrați măcar o oră pentru dumneavoastră, în care să vă deconectați de la tot, să vă relaxați și să vă încărcați bateriile. O baie cu arome și o muzică liniștitoare, o carte bună sau socializarea cu alte persoane sunt, de asemenea, metode bune pentru a vă proteja de efectele negative ale stresului. Nu în ultimul rând, consultați un psiholog, care vă va ajuta să scăpați de neplăcuta foame emoțională.

Unele simptome ale foamei emoționale se regăsesc și la pacienții cu bulimie nervoasă

Somnul insuficient creşte nivelul grelinei

Pentru ca organismul să-și îndeplinească funcțiile de bază și să-și regleze activitățile hormonale, este foarte important somnul de noapte. De altfel, multe studii de specialitate au arătat că există o legătură directă între odihna insuficientă și foamea emoțională, întrucât crește nivelul grelinei (hormonul foamei). Astfel, persoanele în cauză au stări de foame aproape imposibil de controlat, dar și pofte pentrul dulciuri, sărat și alimente bogate în amidon. La fel de important este ca atunci când vă treziți din somn și corpul cere mâncare, să nu cedați! Specialiștii recomandă ca ori de câte ori rezistați tentației de a mânca orice, ca răspuns la emoțiile negative, să vă recompensați!