Main menu

header

689 14 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Medalia de Aur a Expoziției Internaționale de Inventică Geneva 2017 i-a revenit unei invenții care revoluționează eliminarea cicatricilor rezultate în urma arsurilor, intervențiilor chirurgicale sau traumelor diverse.

Presiune și gel de silicon, în același timp

„Smart Scar-Care” este un dispozitiv care a uimit prin ingeniozitate, reușind să îmbine în aceeași operațiune și exercitarea de presiune, și efectele măștilor cu gel din silicon, anunță sciencedaily.com. Este realizarea specialiștilor de la Universitatea Politehnică din Hong Kong și a demonstrat certe performanțe în reducerea pigmențației, îmbunătățind elasticitatea și prevenind, în același timp, deshidratarea. Pornind de la constatarea că arsurile, opera- țiile și traumele care provoacă răni deschise generează, în procesul de vindecare, țesut care alcătuiește cicatricile așa-zis hipertrofice, specialiștii au realizat primul dispozitiv care se bazează pe terapia prin presiune, noninvazivă. Elementele aparatului care asigură aceste mișcări sunt realizate din materiale care pot în același timp să exercite presiunea, dar să folosească în paralel și gelul din silicon fără ca această manevră să ducă la deshidratarea zonei cu probleme.

Urmărește contururile zonelor afectate

Dispozitivul proiectat de profesor Cecilia Li-Tsang a fost realizat într-o manieră care să confere flexibilitate maximă, reușind să ofere grade diferite de grosime, diametru și înălțime, astfel încât tratamentul să se muleze perfect pe zona afectată de cicatrici, pentru un efect maxim. Astfel, straturi mai groase de gel pot fi aplicate pe cicatrici mai pregnante și invers, straturi mai subțiri pe semne mai puțin pronunțate. „Smart Scar-Care” prezintă o serie de avantaje față de variantele anterioare de dispozitive direcționate spre eliminarea sau atenuarea cicatricilor. Urmărește dimensiunile și contururile cicatricilor, este mult mai durabil și mai versatil. Studiile îndelungate prin intermediul cărora a fost testat au dus la concluzia că este semnificativ mai bun în tratamentul cicatricilor hipertrofice, ameliorând în același timp calitatea vieții pentru pacienții afectați.

Pacienților li se recomandă să înceapă aplicarea presiunii generate de „Smart Scar-Care“ imediat ce rana s-a închis și să folosească dispozitivul până când cicatricea s-a „maturizat“ complet, ceea ce de regulă înseamnă un interval de șase luni