Main menu

header

de Elena Şerban

Până acum se ştia că apariţia cancerului esofagian este cauzată de alcool şi de tutun. Însă, conform unor studii efectuate de oamenii de ştiinţă din Iran (ţară în care se bea foarte mult ceai), nu doar consumul de alcool şi de tutun poate „distruge” esofagul.

Femeile, la fel de afectate ca şi bărbaţii
Cercetătorii de la Universitatea din Teheran au investigat cu atenţie provincia Golestan, din nordul Iranului, deoarece aici se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de îmbolnăvire din lume. Cu toate acestea, locuitorii din această provincie fumează foarte puţin şi nu prea consumă alcool, iar femeile sunt la fel de afectate ca şi bărbaţii. În schimb, aici se bea foarte mult ceai. Cercetătorii au comparat obiceiurile de consum ale 300 de persoane suferinde de carcinom scuamocelular cu cele ale 571 de persoane sănătoase, din aceeaşi regiune. 97% dintre participanţii la studiu beau cu regularitate ceai negru, în medie, peste un litru pe zi.

Arsurile termice repetate sensibilizează epiteliul
39% dintre participanţi consumau ceaiul la o temperatură de sub 60°C, 39% - la temperaturi de 60°C-64°C, iar 22% - la peste 65°C. Potrivit rezultatelor acestui studiu, băutul ceaiului la temperaturi ridicate (65°C-69°C) dublează riscul de apariţie a cancerului esofagian, iar consumul ceaiului fierbinte (la peste 70°C) contribuie la creşterea de opt ori a acestei probabilităţi.
În opinia cercetătorilor, acest efect al ceaiului fierbinte poate fi explicat prin arsurile termice repetate, în urma cărora epiteliul devine sensibil în faţa unor factori mutageni sau cancerigeni.