Main menu

header

721 22 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

De 12 ani, Duminica Ortodoxiei este sărbătorită printr-o procesiune în centrul Capitalei, la Biserica Icoanei, eveniment la care participă anual câteva mii de credincioși. Aceștia se roagă la icoane aduse special pentru acest eveniment din locuri sfinte, cinstesc moaștele sfinților și participă la sărbătoarea Ortodoxiei. Despre actuala ediție a evenimentului ne-a vorbit părintele paroh Ioan Popescu (medalion), protoiereul Protoieriei 2 Capitală.

„Este o victorie asupra ereziei iconoclasmului”

721 22 2- Ce reprezintă pentru Ortodoxie această sărbătoare?

- Prima duminică din Postul Mare este ziua de cinstire în mod special a sfintelor icoane ortodoxe. Duminica Ortodoxiei a fost instituită de Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare ce subliniază biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului și, în general, asupra tuturor ereziilor. Atunci a fost prima sărbătoare de acest fel. Au fost multe alte victorii împotriva ereticilor, dar numai cea împotriva iconoclasmului a primit o asemenea sărbătoare în calendarul ortodox. Și pentru că Biserica Icoanei poartă numele acestei sărbători, am dorit să marcăm în mod deosebit evenimentul.

- Care e programul evenimentului?

- Anul acesta vor fi puse spre închinare două icoane renumite ale Ortodoxiei și părticele din sfintele moaște a opt sfinți. Una dintre ele este Icoana Maicii Domnului cu Pruncul - Iordănița, care va fi adusă de la Ierusalim și expusă de joi, 14 martie, de la ora 12:00, spre închinare într-un foișor în fața bisericii. Credincioșii se vor putea închina și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în incinta bisericii. Tot joi, vom primi spre închinare racla cu un fragment din moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Aceasta va fi adusă de la paraclisul Reședinței Patriarhale cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tot în acel foișor vor fi puse și părticele din moaștele aflate în biserică: Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sebastian (18 decembrie), Sfinții Mucenici Protasie, Ghervasie, Chelsie, Nazarie (14 octombrie), martiri din secolul I al creștinismului, și o părticică din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici. Aceste relicve sfinte vor rămâne de joi, 14 martie, până luni seara, 18 martie.

„Credincioșii vor înconjura biserica și parcul cu lumânări aprinse în mâini”

- Când va avea loc Procesiunea Icoanelor?

- Sâmbătă, 16 martie, de la ora 17:00, se va săvârși slujba Vecerniei la Biserica Icoanei de Părintele Patriarh Daniel sau de un Părinte Episcop, delegat de Preafericirea Sa. După Vecernie se va face o procesiune în jurul bisericii cu icoanele făcătoare de minuni, cu sfintele moaște, cu lumânări aprinse. Vor fi prezenți toți preoții din Protopopiatul Sectorului 2 și credincioși. Duminică, 17 martie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în curtea Bisericii Icoanei de un Părinte Episcop și după aceea, pe la ora 13:00, va fi procesiunea cu icoane. Vor participa credincioși alături de preoți, care se vor aduna lângă biserică și vor înconjura Parcul Icoanei, apoi vor poposi într-un loc special amenajat în mijlocul parcului, unde vor avea loc o slujbă de sfințire a icoanelor și un concert de muzică religioasă susținut de corul Preludiu.

- Vor fi și conferințe?

- Părintele diacon Sorin Mihalache va conferenția joi, 14 martie, de la ora 18:00, și părintele Constantin Necula, care vine direct de la Ierusalim, va susține o conferință luni seară, pe data de 18 martie, la ora 18:00. Vor vorbi despre icoana ortodoxă și vor răspunde la întrebări. Sunt personalități foarte cunoscute, foarte căutate, apreciate de credincioși.

„La Iordănița se ruga Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”

721 22 3- De la ce așezământ vine Icoana Maicii Domnului Iordănița?

- Icoana Iordănița provine dintre icoanele care au fost în schitul românesc de pe Valea Iordanului, un loc unde erau mai multe astfel de lăcașuri aparținând unor națiuni ortodoxe. În anul 1967, în timpul unui război între Israel și Țările Arabe s-a mutat granița și fâșia de frontieră a căzut exact pe Valea Iordanului, iar acele schituri s-au închis. La așezământul românesc a fost egumen Sfântul Ioan Iacob Românul (Hozevitul), care are moaștele întregi. Zona a fost minată și toate schiturile au fost părăsite. Acum s-a obținut aprobare ca să se curețe terenul de mine și să se creeze o enclavă ca să se poată redeschide acele schituri. Se lucrează la deminarea terenului, urmând ca apoi să aibă loc restaurarea schitului. Această icoană a Maicii Domnului - Iordănița este icoana la care se ruga Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

„Papucii Sfântului Efrem se tocesc în fiecare an“

721 22 4- În biserică sunt și papuci ai Sfântului Efrem. Ce semnifică?

- Avem o icoană care a fost adusă din Grecia. Acolo a fost realizată și sfințită și a primit ca odoare sfinte un papuc al Sfântului Efrem cel Nou.

- Există o legendă care spune că papucii sfântului sunt schimbați anual după ce sunt găsiți uzați ca și cum ar fi fost purtați. În ce măsură este reală?

- Da, este adevărat! Lucrul acesta a fost observat la Sfântul Efrem cel Nou, la Sfântul Spiridon și la Sfântul Gherasim de Kefalonia. După o perioadă, papucii sunt tociți în talpă. Acest fapt sugerează faptul că sfinții aleargă în ajutorul celor care îl solicită.