Main menu

header

705 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Ați privit vreodată ochii Maicii Domnului? Să vedeți acea privire blândă, miloasă, a mamei care plânge și suspină pentru fiecare greșeală a necredinciosului? Ați avut vreodată o durere atât de mare, încât ați simțit că sufletul vi s-a rupt în mii de bucăți, iar pașii v-au dus către icoana Fecioarei Preacurate, sperând că va risipi tot răul ca fumul? Nimeni nu a plecat vreodată de la Ea fără vreun răspuns. Din zecile de opere de artă care o înfățișează pe Preacurata și au uimit întreaga omenire, trei icoane pot fi considerate arvuna nemuririi. Iar cine îngenunchează în fața icoanei din codrii Voronei, unde Iisus este înfățișat de mână cu Fecioara, a icoanei Maica Domnului Paramythia Mângâietoarea de la Mănăstirea Vatopedu și a singurei fresci unde Maria este reprezentată însărcinată reușește cel mai important lucru: să se întoarcă la credință. Fără Maica noastră, am fi doar pustii, orfani, rătăcitori și fără sprijin...

Pruncul de mână cu Maica Sa

705 22 2În vechiul schit de călugări ridicat cu 300 de ani în urmă de monahii osteniți de atâta luptă cu pustia de suflet a lumii, Mănăstirea Sihăstria Voronei, situată la o aruncătură de băț de Botoșani, o icoană cu totul neobișnuită a Maicii Domnului, taie răsuflarea oricărui pelerin. Este unică în lumea creștină, de dimensiuni impresionante și-l înfățișează pe Iisus de mână cu Preacurata, simbolizând intrarea Maicii în templu, alături de Fiul Său. Potrivit istoriei, icoana a apărut în acest loc în urma unei viziuni pe care a avut-o chiar călugărul care a zugrăvit-o cu infinită iubire, ieromonahul Vladimir Machedon, care în acel moment avea vârsta de 100 de ani... Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, perioadă în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materiale, fonduri şi culori. Impresionant este faptul că, deși pictura nu a fost niciodată restaurată, se păstrează și astăzi în stare perfectă. Icoana de la Sihăstria Voronei este renumită în lume prin faptul că prevestește dezastrele. De altfel, monahii își amintesc că în preajma unui cutremur care a avut loc în anul 1980, din ochii Maicii Domnului au început să curgă lacrimi adevărate. Mai mult, icoana lui Iisus de mână cu Maica sa a lăcrimat în multe rânduri, anunțând credincioșii că urmează o perioadă de suferințe.

Miracolul aghiorit

În sfânta Mănăstire Vatopedu se află o icoană cu totul și cu totul specială: icoana Maicii Domnului Paramythia Mângâietoarea, în care pruncul Iisus, care întotdeauna binecuvântează lumea cu mâna dreaptă, este zugrăvit cu palma îndreptată către gura Maicii Domnului, de parcă ar dori să i-o acopere. La rândul său, Preacurata Fecioară, în încercarea de a-l împiedica, îi prinde mânuța cu mâna Sa și rămân așa, ca într-o scenă împietrită și totuși incredibil de vie. Despre miracolul petrecut aici la 21 ianuarie 1320 când stareț al lavrei a fost un anume călugăr Grenadie, se va vorbi mereu. Potrivit tradiţiei Sfântului Munte, cheile fiecărei mănăstiri sunt păstrate în faţa icoanei Maicii Domnului, care este considerată stareţa şi ocrotitoarea fiecărei lavre aghiorite. Așa cum cere rânduiala, porţile sfântului lăcaș se deschid la răsăritul soarelui, urmând să fie închise la apus. În dimineața acelei zile, când stareţul Ghenadie s-a dus să ia cheile mănăstirii de la icoana Preacuratei, aceasta i-a vorbit cu glas omenesc: „Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii, pentru că vor năvăli piraţii!”. Se spune că în același moment, însuși pruncul Iisus a prins viață și ducând mâna la gura Maicii sale a spus: „Nu, Maica Mea, nu-i înştiinţa pe călugări, căci li se cuvine această ispită, pentru că au căzut în nepurtare de grijă!”. Dar Fecioara nu a ținut cont de vorbele Fiului său, a prins mânuța și a coborât-o de la gura sa, apoi l-a avertizat pe stareț de trei ori. Ulterior, Maica și Iisus au rămas în aceeași poziție în care se găsesc și astăzi. La scurt timp, călugării de la Vatopedu au văzut că pirații, ascunși printre tufișurile din preajma mănăstirii, așteptau să intre și să fure sfintele odoare. Porțile au rămas închise, iar din acel moment icoana Maicii Domnului poartă numele de Paramythia, adică Mângâietoarea, cea care va săvârși minuni întru eternitate.

Preacurata, cu rodul dumnezeirii în pântec

705 22 3Nimic nu poate fi mai minunat pe lume pentru un om cu credință în suflet decât să cadă în genunchi la singura pictură murală din lume care o reprezintă pe Maica Domnului însărcinată cu pruncul Iisus. Uluitoarea frescă se află în orașul Curtea de Argeș, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, pe peretele nordic al naosului. Despre cel care a zugrăvit asemenea operă, nimeni nu știe nimic până în acest moment, dar se cunoaște faptul că scena cu Preacurata Fecioară însărcinată este a doua dintr-o serie de 13 scene cu teme biblice. Într-o imagine umanizată, Fecioara apare ca femeie care își poartă sarcina cu greutate, un asemenea mod de abordare nemaifiind întâlnit altundeva în lume, meșterul anonim care a zugrăvit această icoană găsind o modalitate absolut originală de a sensibiliza privitorul prin ilustrarea ideii de maternitate și de feminitate în același timp. Ori de câte ori durerea e înfiptă ca un ac sângerând în prezentul vostru, îngenuncheați în fața acestor icoane, pentru o rugăciune de taină. Căutați privirea Maicii Domnului cea înțelegătoare și mâinile Pruncului care se întind să vă mângâie. Și așteptați răspunsul... Nu va întârzia niciodată.