Main menu

header

699 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Credința rușilor, dar și a tuturor credincioșilor lumii care s-au închinat cu evlavie și cu cinste Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, este răsplătită de Preasfânta Fecioară pe măsură, prin miracole care au ajuns de-a lungul timpului să le întărească oamenilor credința în Dumnezeu. Prăznuită la 25 ianuarie, 25 septembrie și 9 octombrie, Maica Domnului „Potolește întristările noastre” este căutată de toți credincioșii pentru izbăvirea de boli și întristări trupești și duhovnicești.

Biruința credinței

Adusă în Moscova de cazaci în timpul domniei ţarului Mihail I, respectiv anii 1613-1645, Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, care se găsește în acest moment la Biserica Sfântul Nicolae, din cartierul Sadovniki Pupisevo, este considerată una dintre marile comori ale Rusiei. Istoria vorbește despre neprețuita icoană făcătoare de minuni că nu obosește niciodată. Au existat persoane care au primit ajutorul cerut în cel mai scurt timp, iar altele au înțeles mesajul divin mai târziu. Și unora, și altora, însă, Maica Domnului „Potolește întristările noastre” le-a schimbat viața definitiv, i-a făcut să trăiască doar întru Hristos, în adevăr și în milostenie. Pentru că atât boala, cât și suferința sunt date cu un anumit scop. Și vindecarea, la fel. Ciudat sau nu, s-a întâmplat ca mulți credincioși să cadă la picioarele Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” după un îndemn inexplicabil. Sau în urma unor viziuni, când Preasfânta le-a apărut și le-a spus diferite lucruri. Dar cine se mai poate îndoi de faptul că Maica Domnului e doar o fereastră deschisă spre dumnezeire?

„Roagă-te înaintea sa și vei primi vindecare!”

699 22 2De altfel, una dintre marile minuni făcute în vechime de Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” a avut loc tot în urma unei memorabile arătări a Fecioarei. Evenimentul s-a petrecut în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și i s-a întâmplat unei femei înstărite, de origine nobilă, care locuia foarte departe de Moscova și pe care o boală cumplită a țintuit-o la pat. Niciun medic nu-i mai dădea vreo speranță de vindecare. Într-o noapte, când femeia nu mai nădăjduia la nimic, ci doar se resemnase și își aștepta sfârșitul, Maica Domnului i s-a arătat și i-a spus următoarele cuvinte: „Poruncește să te ducă la Moscova. Acolo, în Biserica Sfântului Nicolae, se află Icoana Maicii Domnului cu inscripția «Potoleşte întristările noastre». Roagă-te înaintea sa și vei primi vindecare!”.

Tămăduirea femeii bolnave

Chiar dacă boala îi măcinase sufletul și trupul, cu ultimele puteri, femeia, cu o credință infinită în Maica Domnului și în mila Mântuitorului, a plecat de urgență la Moscova. A căutat îndelung sfânta biserică despre care i-a vorbit în vis Preacurata și, când a crezut că a făcut drumul degeaba, a aflat de sfântul lăcaș. După ce a cercetat toată biserica, întristată că nu a găsit icoana despre care i s-a spus în vis, s-a hotărât să-i povestească preotului despre boala sa și despre viziune. Sfântul părinte n-a stat pe gânduri și i-a cerut unui tânăr să aducă din clopotniță toate icoanele care o înfățișează pe Maica Domnului. Când femeia a zărit icoana din vis, pe marginea căreia a văzut scris „Potolește întristările noastre”, o bucurie imensă s-a născut în sufletul său și a început să strige: „Ea este, ea este!”. După ce a fost săvârșit un acatist înaintea sfintei icoane, fără să realizeze că nu poate să-și miște mâna, femeia și-a făcut semnul Sfintei Cruci, s-a ridicat în picioare și, neajutată de nimeni, a sărutat chipul Maicii. Icoana Maica Domnului „Potolește întristările noastre” o înfățișează pe Fecioară ținând Pruncul cu mâna dreaptă, iar cea stângă este lipită de obraz. Pruncul Iisus ține în mâna Sa un pergament.

Multe minuni au fost săvârșite și în timpul epidemiei din anul 1771

Lumea prezentă a rămas fără glas, iar, din acel moment, Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” a fost așezată la loc de mare cinste în Biserica Sfântul Nicolae. La scurt timp, în onoarea minunii săvârșite de Maica Fiului Preasfânt a fost amenajat și un mic altar. Pentru că tămăduirea femeii bolnave a avut loc la data de 25 ianuarie 1760, slujitorii bisericii au rânduit această zi ca moment de prăznuire, iar după o perioadă a fost alcătuit și Acatistul Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”. Când credincioșii din celelalte orașe au aflat cum a vindecat Fecioara pe femeia suferindă au început să vină în număr foarte mare, iar Maica Domnului și-a arătat milostivirea în alte nenumărate cazuri. Totodată, spune istoria, un număr impresionant de minuni a fost săvârșit înaintea icoanei, mai ales în timpul epidemiei de ciumă din anul 1771. În cinstea altor mari minuni, s-a hotărât ca icoana să mai fie prăznuită și în alte două zile de peste an, respectiv 25 septembrie și 9 octombrie.

Dintre copiile Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristările noastre“ împărțite în întreaga Rusie, patru au făcut, de-a lungul vremii, numeroase minuni

Rugăciune către Preasfânta Fecioară

„Minunată izbăvire și apărare ne-a dăruit nouă cinstitul tău chip, Preacuvântată Fecioară de Dumnezeu Născătoare, ca izbăvindu-ne de rele, prin arătarea Lui, și căutând spre El, mulțumiri aducem ție noi, robii tăi, Născătoare de Dumnezeu: ci ca aceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: bucură-te, bucuria noastră, izbăvește-ne pe noi de tot răul și alină întristările noastre! O, Maică prealăudată, cerească împărăteasă și stăpână, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ai născut pe Cuvântul mai Sfânt decât toți sfinții! Primind prinosul nostru de acum, potolește întristările noastre și ne izbăvește de toate necazurile, nevoile, tristețele și ne scapă de osânda cea veșnică și chinul care va să fie și ne învrednicește a ne sălășlui în veșnicele corturi ale Raiului pe noi, robii tăi, care strigăm: Aliluia!”.