Main menu

header

667 22 1de Luana Mare şi Adrian Barna

De 11 ani, preoţii de la Biserica Icoanei organizează în Duminica Ortodoxiei o procesiune cu Icoana Maicii Precista, protectoare a sfântului lăcaş, dar şi cu alte preţioase odoare aduse din mănăstiri sau schituri din ţară sau din centre importante ale creştinismului din lumea întreagă. Anul acesta vor fi aduse icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare de la Mănăstirea Lainici, ajunsă acolo de la Muntele Athos, şi un fragment din moaştele Sfântului Ierodion, adus de la același lăcaș. Totodată, vor fi aşezate în biserică moaştele a șase sfinţi martiri.

„Vor participa peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi”

667 22 2„Icoana - fereastră spre Dumnezeu” se numeşte manifestarea religios-culturală organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor la Biserica Icoanei în Duminica Ortodoxiei, la care participă numeroşi preoţi din parohiile sectorului 2, dar şi mulţime de credincioşi, în număr de peste 3.000. Procesiunea, intitulată „Lumina Ortodoxiei”, se desfăşoară sâmbătă seara. „Vineri, 23 februarie 2018, ora 11:30, va fi așezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare. Totodată vor fi puse spre închinare părticele din moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântului Irodion de la Lainici, Sfântului Sebastian și sfinților Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie. Atât icoanele, cât şi Sfintele Moaşte vor rămâne spre închinare în fața Bisericii Icoanei până luni, 26 februarie, ora 20:00. Sâmbătă, după slujba de vecernie, se va pleca în procesiune în jurul Parcului Icoanei. În mijlocul acestuia se va face o oprire, iar acolo, pe scenă, se va cânta muzică corală. A doua zi, duminică, între ora 9:00 şi 12:30, va fi oficiată Sfânta Liturghie în curtea bisericii, unde vor fi de faţă preoţi şi enoriaşi din toate parohiile sectorului 2 din Bucureşti. Un detaşament din cadrul Poliţiei Locale va însoţi convoiul de credincioşi, iar poliţiştii vor purta uniforme de gală şi torţe aprinse. Vor fi peste 100 de preoţi şi câteva mii de enoriaşi care vor purta icoane pe braţe şi lumânări aprinse şi vor porni în procesiune în jurul Parcului Icoanei. În mijlocul parcului va fi un concert al Corului Cantus Domini, dirijat de diacon Ştefan Răzvan”, a dezvăluit părintele paroh al bisericii, Ion Popescu.

„Vor fi aduse odoare sfinte”

În procesiune vor fi purtate cele două icoane făcătoare de minuni: cea a Maicii Precista cu Pruncul Iisus în brațe, având în dreapta și în stânga pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, aflată de sute de ani în Biserica Icoanei, dar şi cea a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, adusă de la Mănăstirea Lainici, unde a ajuns de la Muntele Athos. Ambele icoane sunt vestite pentru minunile care s-au întâmplat în viaţa celor care s-au rugat cu credinţă în faţa lor. Conform legendelor locului, prima icoană a fost descoperită chiar în parcul de lângă lăcaşul ce-i poartă numele, în urmă cu mai bine de 300 de ani, pe când un trecător ar fi aţipit chiar pe acel loc. În vis i s-a arătat Maica Domnului, care i-a spus să ridice acolo o biserică, iar când s-a trezit a văzut icoana într-o scorbură de copac.

A cincea copie a originalului de la Muntele Athos

667 22 3A doua icoană ce va fi purtată în procesiune, cea a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, sosită de la Mănăstirea Lainici, a ajuns în ţară în 2006. A fost adusă de la Muntele Athos, fiind cea de-a cincea copie în lume a icoanei originale purtând acest nume. Istoria celei dintâi începe în 1664, când un călugăr de la Mănăstirea Dohiariu, de la Muntele Athos, obișnuia să țină mereu o făclie care scotea mult fum și afuma icoanele. La intrarea în sala de mese era icoana Maicii Domnului, iar odată călugărul a auzit o voce: „Monahule, nu mai afuma icoana mea!”. Deoarece nu a ascultat vocea, care se spune că era a Fecioarei Maria, călugărul a orbit. Dându-și seama de ce făcuse, s-a căit și s-a rugat la Maica Domnului pentru iertare. În cele din urmă, Fecioara l-a iertat, și călugărul a auzit următoarele: „Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Spune-le părinților și fraților că sunt aici, să vină către mine în orice nevoie și-i voi asculta pe ei și pe orice creștin ortodox care va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt Maica Domnului Grabnic Ascultătoare”. Icoana a fost încadrată și s-a zidit un paraclis în cinstea sa. De atunci și până în prezent au fost realizate cele cinci copii ale icoanei, una fiind cea de la Lainici, cu puteri tămăduitoare oricui se roagă cu smerenie şi cu credinţă. Este cunoscută ca grabnic ascultătoare pentru familiile creștine, îndeosebi pentru mamele care își doresc prunci, pentru cei bolnavi de boli grele ca și pentru orbi, cărora le-a redat vederea, și pentru ologi, pe care i-a făcut să meargă.

Moaştele Sfinţilor Martiri vor fi aşezate spre închinare

În săptămâna care precede Duminica Ortodoxiei vor fi aşezate în biserică şi moaştele a şase Sfinţi Martiri, dăruite lăcaşului de curând, dar şi părticele din moaştele Sfântului Irodion de la Lainici. „Prin bunăvoinţa Părintelui Patriarh Daniel, Biserica Icoanei a fost dăruită cu fragmente din moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ale Sfântului Sebastian (18 decembrie), dar şi ale sfinţilor Nazarie, Protasie, Celsie şi Chervasie, aceştia din urmă prăznuiţi la 14 octombrie. Până când vor avea o raclă de argint, fragmentele vor fi expuse într-una din lemn în biserică. Este o sărbătoare specială, cu trăire deosebită. Vor fi mulţi enoriaşi, mulţi preoţi, procesiunea este una de tradiţie deja”, a mai adăugat preotul paroh Ion Popescu. La Biserica Icoanei există şi obiceiul ca în această duminică enoriaşii să vină cu icoane ce vor fi sfinţite într-o slujbă specială.

Sărbătoarea Duminica Ortodoxiei a fost stabilită în anul 843, prin Sinodul din timpul împărătesei Teodora a Bizanţului, şi a fost trecută în calendar în prima duminică din Postul Paştelui. Este o sărbătoare ce marchează victoria credinţei ortodoxe asupra celor care au tulburat viaţa Bisericii multe sute de ani