Main menu

header

641 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Mii de cetățeni ai Venezuelei au luat drumul șamanilor pentru a se vindeca de afecțiunile de care suferă, în condițiile în care farmaciile sunt goale, iar medicii din spitale îi trimit acasă, pentru că nu au medicamente cu care să-i trateze. Criza profundă prin care trece țara are, astfel, un preț imens: sănătatea și chiar viața oamenilor.

Un popor fără medicamente

641 27 2Vindecătorii spirituali au ajuns ultima speranță pentru cetățenii Venezuelei. Colapsul economic a antrenat o lipsă acută a medicamentelor, iar spitalele și medicii nu au cu ce să-i ajute pe suferinzi, notează „National Geographic”. Țara nu este producător de medicamente decât într-o foarte mică măsură, iar importurile depind de fluctuațiile valutare generate de politica economică a celor aflați la putere. Mai mult, pentru a cumpăra medicamente de peste hotare este nevoie de permisinea guvernului și aceasta nu se acordă decât foarte rar. Potrivit Federației Farmaceutice, peste 85% dintre medicamente sunt foarte greu sau imposibil de procurat. Spitalele nu au nici pastile, nici alte materiale, iar majoritatea nu pot nici măcar face radiografii. 97% dintre laboratoarele medicale funcționează la capacitate minimă. În aceste condiții, oamenii disperați se întorc spre vindecarea spirituală, cu tot alaiul ei de șamani și de spirite, ca spre ultima soluție.

Invocarea vikingilor și gangsterilor

641 27 3Vindecătorii spirituali invocă pentru vindecare tot felul de spirite, de la doctori și vikingi la lideri militari și gangsteri. Există și un medium mai special, singura persoană care poate invoca spiritul lui Emeregildo, cel care are mari puteri vindecătoare. Este un spirit iute, cu barbă albă, care umblă în baston și întotdeauna cere cafea atunci când intră în comunicare cu oamenii. Nenumărați pacienți jură că Emeregildo i-a vindecat de boli incurabile, iar alții afirmă că erau ologi și spiritul i-a ajutat să meargă din nou. Cu această credință, mii de bolnavi din toată Venezuela iau drumul locuinței lui Edward Guidice, mediumul care îi poate pune în legătură cu speranța vindecării.

Ritual pentru cancerul de sân

641 27 4Atunci când o pacientă cu cancer la sân pe care medicii au trimis-o acasă pentru că nu au cu ce s-o trateze ajunge la Guidice, acesta o așteaptă în genunchi, cu o ceșcuță cu cafea în mână. Apoi rade cu o lamă organul bolnav și acoperă sânul cu flori de hibiscus roșii, simbolizând o incizie groasă. Apoi se apleacă la câțiva centimetri de corpul femeii și trage adânc din țigară, suflând fumul peste pielea de deasupra locului unde este poziționată tumoarea. Din timp în timp lasă să picure ceară roșie peste acea zonă. Se crede că fumul de tutun absoarbe boala, iar când scrumul devine alb se cheamă că vindecarea s-a produs. „Pacienții vin cu tot felul de afecțiuni: de inimă, de spate, cancere, cu genunchii sau ochii bolnavi. Sunt foarte mulți oameni sărmani care suferă”, explică mediumul.

Rugăciune la un spirit legendar

În centrul țării, la Muntele Sorte, vin mereu tot mai mulți bolnavi, unii târându-se, alții sprijiniți de membrii familiei. Fără resurse, fără medicamente de săptămâni, se strâng în jurul mediumului Richard Perez, care, în sunet de tobe și strigăte de „Fuerza! Fuerza!” („Putere!”) invocă spiritul unui viking, apoi își face o tăietură cu lama pe limbă, își sparge un pahar deasupra capului și pune diagnosticul: infecție cu paraziți. Cu chipul șiroind de sânge, vindecătorul își înfige degetele în abdomenul omului care suferă, aplică presiune în sus, apoi strânge pacientul de gât până acesta varsă. Și astfel dă asigurări că paraziții au fost eliminați. În altă zonă a muntelui dedicată vindecării, o tânără plutește într-o baltă și este „tratată” prin rugăciunea la spiritul unui fost medic, José Gregorio Hernández, ajuns legendă după moartea sa, în 1919. Chiar și dacă un actor se îmbracă precum celebrul doctor este suficient, în unele cazuri, pentru vindecare: s-a întâmplat cu un copilaș a cărui mamă crede și astăzi că dacă nu apărea întruchiparea medicului, fiul său deceda în 48 de ore.

O zi din viața unui șaman

Vindecătorul Henry Ruíz, care „operează” într-o cameră cu ciment pe jos și care are perete comun cu un adăpost pentru porci „rezolvă” o tumoare uterină introducând foarfece în abdomenul bolnavei (întinsă pe un vechi frigider răsturnat) și scoțând apoi o masă de carne din trupul femeii, pe care a asigurat-o că i-a extras cancerul. Iar bolnava crede asta: „Mă simt mult mai bine. Nu mai am... aia în corp. Ce s-a întâmplat a fost un miracol!”. Următoarea pacientă are o stare extremă de slăbiciune. Vindecătorul face o tăietură în capul sternului și soarbe lichid din stomacul tinerei, pe care îl scuipă într-un mic borcan. La finalul procedurii are barba plină de sânge. Cazurile continuă să vină, oră după oră, zi după zi...

Coadă pe „Aleea vrăjitoarelor”

În Petare, o zonă din capitala Caracas, șiruri de suferinzi nerăbdători așteaptă în fiecare dimineață pe „Aleea vrăjitoarelor”, cum este cunoscută strada pe care stau aliniate clinici spirituale în care se invocă spirite de tot felul. Generații de venezueleni cred în puterea vindecătoare a spiritelor, dar liderii religioși afirmă că valurile de bolnavi care caută vindecare spirituală este mai mare ca oricând. Fiecare dintre mediumuri a înregistrat o creștere între 30% și 200% a numărului celor care apelează la această metodă. Unul dintre cei mai căutați șamani, Carlos Márquez, afirmă că are 40-50 de pacienți în fiecare zi a săptămânii, cu aproape 80 în zilele de week-end. Majoritatea bolnavilor sunt oameni din clasele de jos, trimiși acasă de spitalele publice și care nu au resurse financiare să călătorească peste hotare pentru a primi asistența medicală de care au nevoie.

Spitalele lucrează ca în vreme de război

Guvernul Venezuelei neagă criza din sănătate și din acest motiv a refuzat în mod repetat ofertele de ajutor venite din străinătate. Nu există rapoarte epidemiologice, spitalele sunt invadate de trupe care intimidează bolnavii și cadrele medicale, iar doctorii lucrează ca pe timp de război.