Main menu

header

de Claudia Stan

Centrul de Protezare „Rosal Ortopedic” de la Cernica ajută persoanele cu handicap locomotor să facă primii paşi spre o nouă viaţă. Sub atenta îndrumare a domnului Dan Fridrich, directorul de producţie, pacienţii vor beneficia de dispozitive medicale de ultimă generaţie şi de îngrijiri medicale la superlativ. Fiecare proteză fabricată deţine în spate istoria celui care are atâta nevoie de ea pentru a avea o viaţă normală. Domnul Fridrich ne povesteşte despre unul dintre cele mai tulburătoare cazuri pe care le-a avut.

Prima operaţie, un eşec
Mii de pacienţi au trecut pragul Centrului de la Cernica, în căutarea unei modalităţi de a se încadra înapoi în societate. Voinţa este mai presus de handicap. Sau cel puţin aşa simţi păşind pe holurile de la „Rosal Ortopedic”, când te vezi înconjurat nu de persoane cu handicap, ci de oameni puternici.

„În urmă cu câţiva ani am avut un caz cutremurător. Un tânăr din Maramureş, M.C., a suferit un grav accident rutier, în urma căruia a rămas fără un picior (amputaţie la nivel de coapsă). După o lungă perioadă de spitalizare în care s-a recuperat, la câteva luni a sosit în clinica noastră. A fost o situaţie dramatică, deoarece el era stâlpul familiei, având în grijă soţia şi cei doi copii ai săi.” Imposibilitatea de a se mişca pe picioarele sale este extrem de chinuitoare pentru bărbatul protezat, cu atât mai mult, cu cât pe umerii săi atârnă responsabilitatea întreţinerii unei familii. Protezarea este un proces amplu şi există situaţii în care aproape că nu poate fi realizate din cauza bontului, care uneori nu este operat cum trebuie. „Am fost puşi în imposibilitatea de a-l proteza, deoarece capătul bontului era infectat. Nu am putut să fiu impasibil în faţa unei asemenea traume, aşa că împreună cu familia am găsit un medic ortoped care să-l reopereze, pentru a înlătura infecţia”, ne povesteşte tehnicianul.

„Astăzi îşi conduce tractorul”
„După operaţie, infecţia a dispărut şi l-am putut proteza cu succes. A beneficiat de proteză performantă, cu un genunchi hidraulic, fiind un picior protetic construit din fibră de carbon. Această construcţie determină funcţionalitatea piciorului şi reduce cu aproape 30% din consumul energetic. De asemenea, cupa protezei a fost realizată cu elemente de interfaţă de calitate superioară, ferind pacientul de bacterii”, povesteşte domnul director Dan Fridrich. Interesul tehnicienilor ortopezi, al personalului medical şi mai ales cel al familiei l-au impulsionat pe M.C. să lupte pentru şansa de a duce o viaţă normală. Asemeni unui nou-născut, tânărul a învăţat primii paşi în acest centru, căpătând un „mers elegant”, după cum spunea domnul Fridrich. A reuşit să câştige admiraţia celor din jur cu voinţa sa: „Astăzi îşi conduce tractorul, merge pe bicicletă şi lucrează în gospodărie. Îşi întreţine singur familia, aşa că practic am redat societăţii un om. Suntem cu toţii foarte mândri de reuşita sa! ”

SFAT! Cupa protezei din fibră de carbon, împreună cu supapa de la baza cupei, asigură vacumul protezei şi buna fixare a bontului în dispozitiv. Se spală şi se curăţă foarte uşor cu detergent.