Main menu

header

850 28 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Poveștile despre persoane posedate de demoni și încercările de a le exorciza vin din negura vremurilor și nu au o explicație științifică. Au, pe de altă parte, un loc de cinste în pleiada de manifestări paranormale care umplu literatura de acest tip și terifiază o lume întreagă de fiecare dată când se petrec.

A sărit pe fereastră fără motiv

Asistenta medicală Amy Stamatis, voluntară la un adăpost din Arkansas și mamă a doi copii, a ieșit într-o zi din tură și, fără explicație, a sărit de la fereastra casei sale, rupându-și toate oasele. Este paralizată și jură că nu a sărit de bunăvoie. Dar era finalul unei zile în care Amy s-a trezit hălăduind fără sens prin oraș și nu mai putea să meargă drept, ca și cum ar fi fost băută. Medicii au afirmat că a fost un acces de schizofrenie, dar nu avusese precedent și nici nu a urmat vreun episod similar. Cazul părea fără rezolvare, dar pastorul penticostal Cindy Lawson a bănuit că la mijloc ar fi demoni, așa că a abordat familia și a exorcizat-o pe Amy, care astăzi duce o viață aproape normală. O întâmplare oarecum similară s-a petrecut în fața a peste 100 de martori la începutul secolului trecut, când tânăra Clara Cele a început să-și smulgă hainele și să bolborosească într-o limbă necunoscută, pe un ton gutural, sălbatic. Pielea fetei fierbea în contact cu apa sfințită și tânăra chiar a levitat în câteva rânduri, sub ochii îngroziți ai martorilor. Exorcizarea a durat zile la rând, a fost teribilă și aproape a ucis-o, dar demonii nu s-au mai întors.

Moartă de foame după ce a lătrat 11 luni

850 28 2Născută într-o familie de catolici, în Germania, Analiese Michel era o tânără foarte credincioasă, cu ceva probleme psihice. La un moment dat, în pofida medicației cu care își ținea afecțiunea sub control, copila a început să aibă manifestări stranii, intrând în transă când era la școală, apoi suferind de halucinații violente și perioade de delir. Cum medicamentele nu mai ajutau, părinții au apelat la Biserica Catolică și astfel au intrat în scenă preoții Ernst Alt și Arnold Renz, care au început exorcizarea, în anul 1975. Dar era prea târziu; când au ajuns la tânără, aceasta lătra ca un câine, stătea dezgolită zile întregi și, după 11 luni de chin, a pierit de foame și de deshidratare. Justiția a decis că preoții care nu au chemat ajutor medical trebuie să meargă la închisoare. Și părinții au fost chemați în fața instanței, dar judecătorul a decis să rămână liberi, motivând că „au suferit destul”.

15 demoni, o victimă

După moartea mamei sale, care era clarvăzătoare, Clarita Villanueva a pornit spre Filipine să-și caute tatăl și să-și facă un rost în viață. Ce s-a întâmplat ulterior a făcut înconjurul lumii. Fata a ajuns în închisoare pentru o infracțiune măruntă, iar în celulă a început să fie mușcată de demoni. Pe de altă parte, a fost declarată în deplinătatea facultăților mintale, ceea ce a stârnit imediat atenția pastorului Lester Sumrall, care a zburat din SUA până în Manila special pentru a o exorciza, proces la care a asistat și primarul Arsenio Lacson, care a vrut să vadă urmele mușcăturilor cu propriii ochi. Exorcizarea tinerei în care intraseră în total 15 demoni a durat trei zile și a fost un succes - Clarita s-a întors acasă, s-a căsătorit și a avut copii, ducând o viață normală după teribilul episod, care nu s-a mai repetat.

Documentat de revista Time în 1936, cazul de posedare a Emmei Schmidt a uimit lumea, pentru că tânăra și-a numit demonii, printre care era și propriul tată