Main menu

header

688 20 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Dezastrele naturale care lasă în urmă nenumărate victime generează și un fenomen mai puțin obișnuit: prezența spiritelor celor căzuți victime în viața de fiecare zi a celor care supraviețuiesc și care ajung să povestească întâmplări dintre cele mai stranii.

„Am murit?”

Unele dintre cele mai cutremurătoare relatări vin din localitățile în care a lovit tsunamiul devastator din Japonia, din 2011, care a luat viața a peste 16.000 de oameni. Șoferii de taxi au ce povesti despre „pasagerii-fantomă” care se spune că ar exista, de pildă, în orașul Ishinomaki. În cadrul unei serii de interviuri realizate cu peste 100 de conducători auto profesioniști, aceștia au confirmat fenomenul, susținând că întotdeauna au impresia că clientul este un om în carne și oase. De exemplu, unul dintre șoferi a relatat că la câteva luni după dezastru a luat în mașină o tânără care a cerut să fie dusă în cartierul Minamihama. La un moment dat, pe traseu, tânăra a întrebat: „Am murit?”. Uluit, șoferul s-a întors să privească în spate, dar femeia dispăruse fără urmă. Un alt șofer a povestit despre cursa pe care a efectuat-o cu un client tânăr. Când a ajuns la destinație, pasagerul dintr-odată nu mai era pe bancheta din spate. Altă persoană a cerut să meargă într-un loc despre care șoferul știa că este în ruină. La destinație, când s-a întors să întrebe clientul dacă este sigur de adresă, cel care dăduse comanda nu mai era în taxi.

Șapte persoane dispărute fără urmă

Pasagerii-fantomă nu există, se pare, doar în Japonia. După tsunamiul urmat de un cutremur mare din Oceanul Indian, din 2004, rezidenții din localitățile de coastă din Thailanda au început să declare că sunt bântuiți de spiritele celor 230.000 de victime ale acelui cataclism. La două săptămâni după tragedie, șoferul unei mici camionete, pe nume Lek, a luat șapte persoane care au spus că trebuie să ajungă la Kata Beach. La un moment dat, șoferul povestește că a amorțit complet, iar cei șapte au dispărut fără urmă din vehicul. „Nu pot să depășesc acel moment. Îmi voi căuta o altă slujbă, pentru că sunt prea speriat să mai conduc noaptea”, spune omul.

Cadavrele cer ajutor la telefon!

Poveștile cu spirite care bântuie locurile unde au pierit în mod tragic abundă. Tot în Thailanda, un paznic de la un hotel unde s-au înregistrat multe victime și-a dat demisia, pentru că spunea că aude încontinuu vaietele unei femei cazate acolo, care pierise. În localitatea Khao Lak, membrii unei familii afirmă la unison că telefonul le-a sunat neîncetat, săptămâni la rând după dezastru, iar când ridicau receptorul auzeau strigătele disperate ale rudelor lor care pieriseră și care cereau ajutor încontinuu.