Main menu

header

672 19 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

În India tuturor misterelor există un loc în care uimește o construcție fără egal și fără explicație tehnică: Templul Kailasa. Mo- numentul unicat a fost edificat într-o manieră inexplicabilă, cu o tehnologie complet necunoscută și „sfidează” arheologia, sculptat în stâncă.

Simbolurile unui trecut despre care nu se știe nimic

Templul Kailasa nu este doar o minune din perspectivă estetică, ci și cel mai reprezentativ din cele 34 de temple care alcătuiesc Complexul Ellora, din India. Toate așezămintele au fost sculptate unul lângă altul, pe doi kilometri dintr-un zid de bazalt al Munților Sahyadari. Templul Kailasa este al 16-lea astfel de monument și uimește prin lucrările și prin ornamentele executate aici manual în secolul al VIII-lea, la ordinul Regelui Krishna I. La prima vedere, templul pare dedicat Zeului Shiva, dar, la o privire mai atentă, zeitățile înfățișate, stâlpii de susținere, animalele reprezentate, precum și codurile și simbolurile prezente la tot pasul au rămas un mister și trimit cu gândul la un trecut despre care nu se știe nimic, notează mysteryofindia.com.

400.000 de tone de rocă cioplite în 18 ani

672 19 3Potrivit istoricilor, templul ar fi fost edificat în 18 ani, dar cercetările arheologice și măsurătorile concrete au dat un rezultat care stupefiază: realizarea templului ar fi însemnat cioplirea a 400.000 de tone de rocă, ceea ce ar fi luat muncitorilor nu ani, ci secole. De exemplu, un singur stâlp de susținere de 30 de metri, așa cum pot fi văzuți mai mulți la templu, ar fi necesitat ani de lucru, iar faptul că roci de o asemenea dimensiune au fost deplasate pentru a poziționa stâlpii în exterior lasă specialiștii fără explicație. O astfel de lucrare este fără precedent, totodată, prin masivele excavații verticale, Templul Kailasa fiind singurul din lume realizat din vârf spre bază. Mai precis, s-a excavat de sus în jos, „scoțând” silueta lăcașului din miezul muntelui.

Construcție mai presus de puterea umană

672 19 4Maniera unică de execuție s-a păstrat și în cazul ornamentelor, sculptate din aceeași piatră ca și templul. O arcadă enormă străjuiește curtea monumentului, iar ansamblul este atât de impresionant și de magnific, încât, cu toate calculele, nu ar fi fost posibilă construcția în mai puțin de două decenii, așa cum este consemnată. Mai exact, dacă se consideră că oamenii ar fi lucrat 12 ore pe zi timp de 18 ani, fără oprire, ar fi trebuit să disloce circa 22.222 de tone de rocă pe an, 60 de tone pe zi, cinci tone pe oră. Cea mai simplă estimare demonstrează astfel, prin claritatea matematicii, faptul că așa ceva nu ar fi fost posibil nici cu tehnologia mileniului trei. Aceste date ridică un mare semn de întrebare: dacă Templul Kailasa nu a fost edificat de oamenii timpului, cărora le-ar fi fost imposibil, tehnic, să realizeze monumentul, totuși cine l-a construit?

Templul Kailasa este vizibil din atmosferă şi apare pe Google Earth în formă de „X“

Imposibil de distrus!

Regele Aurangzeb, rămas în istorie ca un conducător care a vrut să pună la pământ templele hinduse (a și reușit în foarte multe cazuri), a ordonat să dispară și Templul Kailasa. Potrivit scrierilor istorice, începând din 1682, 1.000 de lucrători au încercat timp de trei ani să distrugă monumentul, dar nu au reușit decât să desfigureze câteva statui. Regele însuși a renunțat la idee, pus în fața evidenței.