Main menu

header

665 18 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Locuri pline de mister chiar și când sunt vizitate, insulele capătă reputații dintre cele mai sinistre atunci când în poveștile lor se strecoară și cele referitoare la spirite care le bântuie, fantome care le locuiesc sau gropi comune pe care le adăpostesc în adânc.

Cea mai mare groapă comună din lume

665 18 2Hart Island, din New York, este celebră în lumea iubitorilor de fenomene paranormale pentru groaza pe care o inspiră faptul că aici este un loc interzis, în care nu au voie să pășească decât condamnații care își ispășesc pedepsele. Foarte puțini pot intra, de regulă familiile celor îngropați într-un cimitir de pe insulă, și aceia cu permise speciale. Ce este totuși atât de misterios în acest loc? Emanația de povești din jurul faptului că pe Hart Island există una dintre cele mai mari gropi comune din lume, după unii cea mai mare, întrucât numărătoarea continuă, aşa cum afirmă unii martori. Iar istoricul acestui loc este la fel de sinistru: în 1865 a adăpostit 3.413 prizonieri confederați, din care 235 au decedat aici. A fost spațiu de carantină când a lovit febra galbenă, în 1870 - alți morți. A devenit apoi locul unui macabru azil pentru femei cu probleme mintale, clădire care există și astăzi. Ulterior a fost, rând pe rând, spațiu de pedeapsă disciplinară pentru marinari, pușcărie, loc în care se tratau dependenții de droguri. Cea mai îngrozitoare destinație a fost aceea de spațiu în care au fost aruncate corpurile celor care nu beneficiau de o înmormântare cum se cuvine. Peste 850.000 de rămășițe pământești ale unor oameni ai nimănui au fost îngropate de delincvenții de tot felul care își ispășeau pedepsele în acest loc. Mulți dintre ei jură că Hart Island este un loc bântuit încontinuu de spirite rătăcite, unele de-a dreptul violente. În plus, în 2003, o barcă în care erau patru adolescenți s-a răsturnat în mod inexplicabil în apropierea insulei, într-o zi senină. Doar unul dintre corpuri a mai ajuns la mal.

Copilul care împinge oamenii pe scări

665 18 3Pe Star Island, din largul coastelor statului american New Hampshire, chiar administratorii locului au ce povesti când vine vorba despre fantome, unele de-a dreptul periculoase. Astfel, Sarah O’connor, responsabilul principal de pe insula faimoasă pentru legendele despre pirați, violențe și comori îngropate, spune că la Căsuța E de pe insulă locuia cândva un cuplu. Cei doi aveau un copil care a căzut de la înălțime și și-a pierdut viața. Acum, mulți dintre cei care vizitează locul afirmă că sunt împiși pe scări de o mână nevăzută și își rup picioarele. Mai departe, în Casa Vaughn, care adăpostește și un mic muzeu, O’connor declară că este ceva obișnuit să se audă zgomote inexplicabile, fără sursă reală, sau pași apăsați în pod. Uneori, un dulap închis cu lacăt se deschide singur, apoi se închide la loc. Iar la Casa doctorului, cu patru decenii în urmă, un medic și soția sa au luat pastile ca să se sinucidă, dar femeia s-a trezit a doua zi. De atunci, cei care închiriază spațiul afirmă că văd silueta unui bărbat care intră în cameră, apoi iese prin zid. Cât despre cea mai veche clădire de pe insulă, Hotelul Oceanic, cei cazați la etajul patru spun că aud mereu zgomote de mobilă trasă pe podea, deasupra fiind în realitate podul... gol al clădirii. Fantome au fost văzute și în capela de pe insulă, precum și la cimitirul unde pot fi întâlnite spiritele celor trei fetițe moarte în 1863 sau al câinelui negru cu ochi roșii care bagă spaima în trecători.

Păpușile vorbitoare de pe Isla de Las Munecas

665 18 4În Xochimilco, Mexic, un om pe nume Don Julian Santana Barrera venea în anii ’50 să se stabilească pe o insulă. Nu știa că este locuită și de spiritul unei fetițe care se înecase cândva în apele din jur. Bărbatul nu s-a înspăimântat și a început să aducă păpuși pe care le atârna prin copaci ca să îmbuneze fantoma. Dar, în timp, toate aceste jucării s-au încărcat cu energia paranormală a spiritului și au devenit, la rândul lor, entități capabile să se miște și să șoptească, după cum afirmă mulți dintre cei care au trecut prin zonă. Apoi, în 2001, Don Julian a fost găsit mort în același loc în care se înecase copila al cărei spirit locuise cu el. Nepotul omului, care a preluat administrarea zonei, spune că păpușile care și astăzi stau atârnate de crengile arborilor își mișcă în sus și în jos capetele și nu sunt mulțumite decât dacă fiecare vizitator aduce câte o păpușă pe insulă. Toate acestea au fost confirmate de o echipă a unei televiziuni specializate în căutarea de fenomene paranormale, ai cărei membri au văzut - și au surprins pe camere! - cum una dintre păpuși își mișca ochii atunci când cameramanul i-a cerut asta.

Scheletele mișcătoare din copaci

665 18 5În apele de coastă ale Columbiei Britanice, în Canada, Insula Mortului a fost în timpuri vechi un spațiu de îngropăciune al populației indigene squamish. Descoperitorul locului, John Morton, povestea că în 1862, când a ajuns pe insulă, a descoperit un adevărat cimitir... suspendat: saci rudimentari din scoarță de arbori, agățați de crengi și care atunci când cădeau accidental vedeau câte un schelet. Războaiele dintre triburi au dus la decesul unui mare număr de femei și de copii, pe lângă războinici. Poveștile despre fantomele care bântuie acest loc vin din 1909, de la polițiști care au sosit să aplaneze un conflict domestic și care peste noapte au auzit sacii cu schelete amenințând pe oricine ar îndrăzni să taie copacii în care stau. „Foarte mulți rezerviști ai Marinei canadiene staționați pe insulă aud voci, pași și alte sunete care denotă activitate și care nu au o sursă concretă. Cel puțin unul dintre oameni a văzut o fantomă, iar altul declară că a simțit o mână fermă pe umăr în timp ce străbătea una dintre cele mai bântuite clădiri, care este goală”, arată mărturii publicate în „The Vancouver Courier”.

Singur în celulă, ucis prin strangulare

În Golful San Francisco există una dintre cele mai renumite insule din lume, Alcatraz, locul din care (aproape) nu s-a putut evada niciodată. Loc de detenție încă din 1861, insula a văzut unele dintre cele mai sinistre și mai crude figuri de răufăcători, criminali notorii ca: Al Capone, Mikey Cohen, George „mitralieră” Kelly sau James „Whitey” Bulger. Atacurile, crimele și tortura au rămas mereu la ordinea zilei în acest spațiu al terorii, și mulți și-au sfârșit zilele la Alcatraz, unii uciși, alții înecați, mulți care și-au luat zilele. Chiar și o fetiță în vârstă de 13 ani a căzut mortal pe scări în timpul unui protest al americanilor băștinași. Nu este de mirare, în aceste condiții, că locul este bântuit cu regularitate. Cel puțin așa susține cu tărie Lori Brosnan, un șerif local staționat peste 15 ani la Alcatraz, astăzi un loc deschis vizitelor. Brosnan a mărturisit public că fenomene ca deschiderea și închiderea ușilor celulelor fără ca acest lucru să fie făcut de cineva (și în condițiile în care totul este încuiat și cheile la șerif) sunt un fapt curent. Alte emisiuni televizate filmate la Alcatraz au avut ca invitat un medium, pe Jeanne Borgen, care a strigat pe nume personajele implicate în cea mai sângeroasă tentativă de evadare de aici, apoi s-a transformat într-o persoană plină de ură, care voia să-i omoare pe membrii echipei de filmare! De altfel, se spune că un deținut a strigat aici o noapte întreagă după ajutor, zicând că o fantomă cu ochi strălucitori îl strangulează. Nu a fost luat în seamă, dar a doua zi gărzile l-au găsit mort, cu urme clare că fusese strâns de gât. Fusese tot timpul singur în celulă...

Creatoarea „Păsării spin”, pasionată de paranormal la Norfolk

665 18 7Un alt loc cu o reputație teribilă este Norfolk Island, din Pacific, în apele teritoriale ale Australiei. Datorită izolării, insula a fost folosită încă din secolul al XIX-lea de autoritățile britanice pentru a-i scoate din societate pe cei mai înrăiți răufăcători. Mii de deținuți dintre cei mai siniștri se sufocau pe micul spațiu al insulei, care devenise, firește, iadul pe Pământ. Chiar și gardienii erau aleși special - duri, cu vicii - pentru că pe Norfolk Island crimele și tortura erau evenimente cotidiene. Cu un astfel de istoric, insula a căpătat rapid renumele de loc plin de fantome. Această faimă a fost certificată de numeroase mărturii ale localnicilor, care în proporție de peste 50% afirmă că au auzit sau au văzut cel puțin o dată o nălucă. Însăși celebra scriitoare Colleen McCullough, autoarea romanului „Pasărea spin”, care a petrecut un deceniu ca rezident al insulei în calitate de cercetător asociat la Școala Medicală Yale, a declarat că activitatea paranormală este atât de intensă pe insulă, încât nu poate fi contestată. Ea însăși a început să creadă în aceste fenomene, deși se declarase o sceptică fermă înainte de a cunoaște Norfolk Island.

Potrivit mărturiilor, Hart Island este un loc bântuit încontinuu de spirite rătăcite, unele de-a dreptul violente

„Foarte mulți rezerviști ai Marinei canadiene staționați pe insulă aud voci, pași și alte sunete care denotă activitate și care nu au o sursă concretă“ („The Vancouver Courier“)

Sute de fantome în castele, conace, magazine, birouri

Cea mai bântuită insulă din Marea Britanie este, potrivit mărturiilor, Isle of Wight. Se spune că aici activitatea paranormală este atât de intensă, încât insula este străbătută de linii energetice care formează un model geometric. Wight este bântuită frenetic „de sute de fantome în castele, conace, magazine, hanuri și birouri”, arată mărturiile localnicilor. În timp ce spirite rătăcite ale unor tâlhari morți de secole străbat plajele, în oraș fantomele unor soldați decapitați apar în zona fortului, un deținut vine să străbată celulele închisorii unde și-a găsit sfârșitul, foștii bolnavi de tuberculoză care nu au mai scăpat se plimbă în zona spitalului. Mai mult, odată, de Anul Nou, oamenii au văzut pe ruinele unui conac demolat imaginea fostei clădiri, apărută în toată splendoarea, cu creaturi misterioase veghind pe resturile vechilor porți.

Marea sinucidere în masă şi nălucile ei

665 18 8Unul dintre cele mai masive episoade de sinucidere în masă s-a petrecut pe Insula Corregidor, din Filipine. Ca să nu fie capturați de americani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste 3.000 de japonezi și-au luat zilele „sigilându-se” într-un tunel care are faima de a fi bântuit și astăzi. Turiștii care sunt suficient de curajoși pot beneficia de un tur special noaptea, cu lanterne, prin acest loc al groazei. Alte spații de pe insulă unde martorii afirmă că este foarte posibilă întâlnirea cu fantome sunt ruinele spitalului și buncărele în care și-au pierdut viața mii de soldați, americani și japonezi deopotrivă, în timpul luptelor pentru cucerirea insulei. De asemenea, aici străbat potecile fără să-și găsească liniștea spiritele celor circa 200 de recruți musulmani care au încercat să scape de antrenamentele militare și au fost lichidați de Armata filipineză în 1968.