Main menu

header

660 17 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

De când există, lumea își prevestește sfârșitul prin intermediul persoanelor care interpretează „semne” din cărți sfinte, din monumente care încă nu și-au dezvăluit misterele sau din așezarea astrelor pe boltă. Deși nu s-a confirmat vreo astfel de prezicere, avertismentele continuă.

Șeful de trib Pană Albă și pieirea Terrei în acest an

Populația băștinașă americană hopi numără circa 20.000 de persoane în prezent și trăiește într-o rezervație din Arizona. În 1958, un vârstnic al tribului, Pană Albă, i-a prezentat unui oficial al Guvernului SUA o listă cu vechi preziceri tribale cel puțin interesante. Au fost prorocite venirea albilor pe continentul american, apariția căilor ferate, a telecomunicațiilor, scara gigantică la care se cresc vitele în ferme, deversarea masivă de petrol din 2010 („marea va deveni neagră și va ucide tot ce este în ea”). Au rămas alte preziceri, dintre care una s-ar putea referi la acest an: „Un obiect din spațiu, ca o stea albastră, va cădea pe Pământ. La scurt timp, ceremoniile tribului nostru vor lua sfârșit”. Cei care „traduc” aceste avertismente cred că este vorba despre sosirea pe Terra a laboratorului spațial chinezesc Tiangong-1, care a pierdut legătura cu Pământul în 2016 și care își va termina rezervele în octombie acest an, când se va prăbuși pe Planeta Albastră.

2020: „S-a terminat!”

Jeane Dixon este considerată una dintre cele mai importante figuri „paranormale” ale secolului al XX-lea. A lucrat îndeaproape cu președinții Richard Nixon și Ronald Reagan, a avut o rubrică dedicată în presa de mare tiraj și a scris mai multe cărți care i-au adus faima. Este cea care a prezis că sfârșitul lumii va începe în 2020, când Iisus Hristos se va întoarce pe Pământ și va lupta cu Satana până în 2037. Totul va debuta cu câteva cuvinte care se vor auzi în toată lumea: „S-a sfârșit”. Pe de altă parte, F. Kenton Beshore, președinte al World Bible Society, afirmă că Armaghedonul se va petrece în 2028 „cel mai târziu”, calcul inspirat de Biblie și care, pretinde Beshore, înseamnă la distanță de o generație după fondarea statului Israel, plus câțiva ani de luptă a lui Iisus cu Diavolul.

2060, dată calculată de Newton însuși

Sir Isaac Newton, efigie a științei mondiale, credea cu putere că Biblia oferă indicii despre momentul când se va sfârși lumea, iar oamenii nu au altceva de făcut decât să le identifice. A făcut-o și el însuși, prin calcule lungi și complexe, concluzionând că finalul omenirii se va petrece după o lungă perioadă de corupție în sânul Bisericii Catolice. Interpretând versete din Cartea Sfântă, marele Newton a ajuns la rezultatul că Armaghedonul se va petrece în 2060. Pentru mai multă siguranță, omul de știință a adăugat că este posibil ca evenimentul să se petreacă mai târziu, dar „nu vede niciun motiv” pentru care să aibă loc mai devreme de această dată. Savantul spera ca estimarea sa „să-i oprească pe închipuiții care tot prezic sfârșitul lumii”. Dar...

2129, finalul unei serii de evenimente

Potrivit unor precepte islamice, sfârșitul lumii nu va fi un eveniment brusc, cu derulare rapidă, ci finalul unor serii de întâmplări, toate încărcate de simboluri și de avertismente. Mai precis, totul va începe cu vremuri în care musulmanii vor fi oprimați, iar ca ripostă, aceștia se vor uni și vor pregăti întoarcerea unui profet. Liderul religios turc Said Nursi (1876-1960) a fost convins că a pus cap la cap toate aceste informații, astfel încât să interpreteze că finalul lumii se va petrece în 2129, prin cutremure majore, incendii extinse și distrugerile aduse de o fiară cu un singur ochi.

„Numai Dumnezeu știe când va veni sfârșitul lumii“ (Dolly Parton, actriță)

Descifrarea Coranului dă ca sigur anul 2280

Rashad Khalifa, biochimist egiptean și, după propria descriere, „mesager al Domnului”, a început să utilizeze computerul pentru a calcula data când se va petrece dispariția lumii. Pentru asta a folosit coduri matematice din Coran și, la jumătatea anilor ’70, a anunțat că le-a descifrat. Cercetarea sa a urmărit succesiunile de cuvinte, litere, versete și cifre, ajungând la concluzia că numărul 19 dezlega secretele străvechiului text. Pe baza unor calcule ulterioare și a altor indicii, Khalifa a dedus că lumea se va sfârși în 2280, când Pământul va fi „zdrobit”. Interesant este faptul că moartea lui Khalifa a avut o stranie legătură cu cifra 19: a fost ucis în 1990, 19 ani mai târziu ucigașul său a fost extrădat și într-o zi de 19 decembrie și-a aflat sentința.