Main menu

header

649 18 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Irlanda este un spațiu al pajiștilor de un verde neasemuit, al colinelor blânde și al oamenilor calzi. Este, de asemenea, și țara unora dintre cele mai vestite locuri bântuite de spirite care străjuiesc castele vechi de când lumea.

Episcopul Marsh caută biletul de adio al nepoatei pierdute

649 18 2Nu există doar spirite care străbat lumea sau bântuie cu furie locurile în care au trăit, ci și unele care sunt pur și simplu triste. Este cazul fantomei arhiepiscopului Narcissus Marsh, care bântuie prin librăria care îi poartă numele, din capitala țării, Dublin. În 1701, Marsh deschidea cu mult succes un spațiu al cărții care este funcțional și astăzi. Dar fostul înalt prelat nu-și găsește liniștea, se pare, întrucât o nepoată dragă, pe nume Grace, i-a umplut inima de durere cândva, căsătorindu-se cu un om fără scrupule. I-ar fi lăsat totuși un bilet de rămas bun unchiului său, undeva printre cărți, iar spiritul lui Marsh „scotocește” și azi după misivă.

Yeats și spiritul băiatului roșcovan

649 18 3Conacul Renvyle, de pe coasta de vest a Irlandei, este o clădire de toată frumusețea, celebră pentru că a fost frecventată cândva de marele poet W.B. Yeats. Pasionat de fenomenele paranormale, acesta, împreună cu soția sa, Georgina, pe care o considera mediumul său personal, asista la ședințe de spiritism. Într-una dintre acestea, Georgina ar fi zărit în oglindă silueta unui băiat cu părul roșcat, presupusa fantomă a lui Harold Blake, un copil din familia unor foști proprietari, care s-ar fi spânzurat și care i-ar fi spus lui Yeats că-i detestă pe cei care vin în casa sa și îi bântuie pentru a-i goni. Se spune că poetul i-ar fi zis fantomei băiatului să plece de la Renvyle și să nu se mai întoarcă. Se pare că spiritul s-a mutat într-o altă reședință, iar ironia face că în camera 27 din conac, potrivit unor martori, străjuiește acum spiritul lui Yeats însuși.

Soldații lui Cromwell tropăie în vechiul pod

649 18 4În ultimii 900 de ani de când există, castelul Huntington a jucat un rol important în istoria Irlandei. Construit inițial ca o mănăstire fortificată, a devenit fortăreață în toată regula. Se povestește că locul este bântuit de foarte multe spirite dintre cele mai diverse, de la un călugăr până la soldații lui Cromwell, care se pare că tropăie și astăzi în vechiul pod, la fel ca în 1650, când britanicii au invadat țara. O altă figură religioasă al cărei spirit circulă prin castel este cea a episcopului Leslie, care ar dormi în vechiul său pat și astăzi, iar alături de fantoma sa hălăduiește în incintă nepoata unui celebru pirat al mărilor, Grace O’Malley. Alături de toate aceste apariții există și cea a unei pisici albe. Interesant este faptul că în 1976, subsolul fortăreței a fost transformat într-un templu dedicat zeiței egiptene Isis!

Colina-capcană spre lumea de dincolo

Dundermot Mound este o colină blândă, aflată în Ţinutul Antrim, din nordul Irlandei. Potrivit legendelor locale, aici erau executate sacrificii în timpurile străvechi, iar din acest motiv noaptea apar tot felul de lumini stranii. Dar și mai bizară este povestea lui Thomas McHarg, care în 1798, prins de o furtună, a luat-o pe scurtătură chiar pe la Dundermot Mound și a fost înghițit de pământ cu tot cu căruța în care călătorea. Se povestește că uneori colina îl „scuipă” afară pe nefericitul care întreabă acelaşi lucru ca și în noaptea fatidică, și anume dacă se poate circula pe podul de la Glarryford. Există și astăzi credința că ghinionistul care răspunde acestui spirit rătăcit va muri în decurs de un an.

Membrii clubului aveau copite în loc de picioare

649 18 5În 1725 era construit unul dintre cele mai sinistre locuri din Irlanda, Hellfire Club, din Dublin. Se spune că, întrucât nu s-a respectat regula potrivit căreia este interzisă folosirea de vechi pietre de mormânt pentru edificii noi, diavolul ar fi luat în stăpânire stabilimentul. De altfel, a și devenit un loc de închinare la necuratul, iar membrii organizau, fără să fie pedepsiți, orori de nedescris: incendieri de servitori sau rostogolirea unui butoi în flăcări, cu o femeie înăuntru, în josul dealului. Se povestește că membrii aveau copite în loc de picioare, iar cine trăgea cu ochiul la ce se întâmpla înăuntru nu mai vorbea și nu mai putea să judece. Considerat până în ziua de astăzi unul dintre cele mai bântuite și mai îngrozitoare locuri din Irlanda, Hellfire Club este străjuit de spiritul unei pisici de dimensiunea unui câine, cu coarne și cu chip de om.

„Mi-ar plăcea să văd o fantomă. Așa aș avea siguranța că există viața de apoi“ (Marlon Wayans, scenarist și producător de film)

Şi-au tăiat gâtul cu lama în camera 2

Pe locul Universității Maynooth, din Ţinutul Kildare, s-a petrecut cândva o tragedie care reverberează până în prezent. Era cel mai mare internat din lume, dar ceea ce s-a întâmplat în 1841 și în 1860 în camera 2 i-a generat o faimă îngrozitoare. Se spune că în această încăpere, în anii menționați, doi elevi s-au sinucis în mod teribil, tăindu-și gâtul cu lama. Colegii lor, terifiați, au răspândit zvonul că în odaia cu pricina apărea diavolul în oglindă și le poruncea tinerilor să-și curme zilele. Nu a trecut mult timp, și un al treilea elev se arunca de la etaj, din aceeași încăpere funestă. Și în prezent pe podeaua camerei se pot vedea urmele de sânge pe care le-au lăsat corpurile muribunde. Iar în fosta sală de teatru a instituției se spune că există un spirit care, dacă nu este mulțumit de prestația studenților, întoarce scaunul cu spatele.

Trista Maeve suspină în dormitorul său medieval

În nordul Irlandei străjuiește unul dintre cele mai frumoase castele din țară, Dunluce. Deși nu este în cea mai bună formă, are reputația de a fi fost disputat, în cele circa șapte secole de existență, și de irlandezi, și de britanici. Poate de aceea are renumele de loc bântuit de spirite. Una dintre aparițiile renumite este aceea a unui om îmbrăcat ca în secolul al XIV-lea, când a fost ridicat edificiul. Este vorba despre Richard Óg, care devenea unul dintre cei mai puternici oameni din țară la... 12 ani. Se spune că și-a oprimat atât de crunt supușii, încât este blestemat pentru totdeauna să colinde în lumea oamenilor. Apoi mai există spectrul tristei Maeve, cea al cărei tată i-a interzis să se cunune cu bărbatul pe care îl iubea. A încercat să fugă pe apă cu iubitul, dar a pierit în valuri, sub ochii tatălui său. Vizitatorii castelului afirmă că și azi o aud suspinând în fostul său dormitor.