Main menu

header

647 18 1de Roxana Istudor

De aproape o jumătate de secol, într-o localitate din Spania se petrece unul dintre cele mai stranii fenomene documentate vreodată pe Terra.

Au apărut decenii la rând

Totul a început în 1971, în orașul spaniol Belmez. În casa Mariei Gomez Pereira, pe podeaua de ciment a bu- cătăriei a apărut o pată. Femeia a încercat s-o curețe, dar a doua zi fenomenul s-a produs din nou, mai intens, luând în final forma unui chip. Gospodina, îngrozită, și-a alertat soțul, Juan, care a distrus porțiunea respectivă și a turnat ciment proaspăt. O săptămână mai târziu, imaginea unei fețe reapărea. Vestea s-a răspândit rapid, și primarul localității a dat dispoziție ca imaginea să nu mai fie distrusă, ci testată. Nu s-a descoperit vreo cauză explicabilă cu ajutorul rațiunii și logicii pentru această apariție și nici pentru cele care s-au ivit în deceniile următoare.

Groapă comună sub casă

În încercarea de a dezlega misterul, localnicii au excavat sub o parte a casei și, la mai mulți metri sub fundație, s-au descoperit numeroase schelete fără cap, unele vechi din secolul al XIII-lea. Rămășițele au fost luate de sub locuința omului și înmormântate cu toate ritualurile creștine necesare. În casă, familia, care credea că problema s-a rezolvat, a turnat din nou ciment proaspăt pe locul cu pricina. Dar câteva săptămâni mai târziu, fețe de femei și uneori de copii au reînceput să se ivească și să dispară în același spațiu. Studiile științifice derulate pe mostre prelevate din casă de Institutul de Ceramică și Sticlă au demonstrat că nu era vorba despre o înșelătorie și că „nu există dovezi ale existenței vreunei urme de vopsea”. Casa a devenit atracție turistică, și fenomenul stârnește în continuare controverse, chiar dacă fosta proprietară a decedat în 2004.

Ministerul de Interne din Spania a ordonat, în 1971, o investigație și un raport oficial care nu prezintă o explicație finală mai presus de dubiu în legătură cu fenomenul din Belmez