Main menu

header

644 19 2de Roxana Istudor

Creierul persoanelor care aud voci pe care alții nu le pot percepe are abilități neobișnuite de a procesa sunete noi, arată cercetări de dată recentă.

Pot detecta vorbirea mascată

Specialiștii britanici din cadrul Universității Durham susțin că persoanele care „aud voci” pot detecta vorbirea mascată mult mai repede și mai ușor decât cele care nu au astfel de experiențe, menționează publicația „Brain”. Mai mult, aceste persoane cu abilități extraordinare pot sesiza, de asemenea, sensul unor repere lingvistice în interiorul oricărui amalgam de sunete neclare. Cercetătorii afirmă că prin studierea creierului persoanelor care „aud voci” dar nu au o boală mintală se pot găsi căi de ameliorare a stării celor care ajung să considere aceste voci cel puțin supărătoare, aspect ce le poate afecta viața de fiecare zi.

Selectează discursul dintr-o mare de zgomote

În cadrul testelor, participanții au fost puși să asculte sunetele unui discurs mascat, în timp ce le erau scanate undele creierului. De regulă, aceste sunete pot fi înțelese de cei cărora li se atrage atenția să „caute” discursul în amalgamul de sunete. Dar în cazul celor care „aud voci”, aceștia au reușit să detecteze discursul din marea de zgomote înainte să li se spună că acesta există undeva în fundal. Practic, 75% dintre persoanele care „aud voci” au depistat mesajul din spatele zgomotelor, în timp ce doar 45 de procente dintre ceilalți participanți la studiu au reușit același lucru.

Nu toți au nevoie de ajutor psihiatric

Potrivit specialiștilor, creierul acestor persoane cu abilități deosebite răspunde automat la sunetele care conțin discurs ascuns, activându-se regiunile care sunt responsabile cu atenția și cu monitorizarea. „Aceste observații demonstrează faptul că experiențele neobișnuite pot fi influențate de procesele cognitive și percepțiile individuale ale fiecăruia”, explică specialistul Ben Alderson-Day, autor al cercetării. Experții subliniază, de asemenea, faptul că, în foarte multe cazuri, persoanelor care „aud voci” li se pun diagnostice grave, printre care schizofrenia sau sindromul bipolar, dar nu toți oamenii care au acest gen de experiențe sunt în mod obligatoriu bolnavi mintal. Mai mult, în marja de 5%-15% a populației adulte se regăsesc persoane cărora li s-a întâmplat acest fenomen, cu 1% dintre acestea experimentând frecvent auzirea de voci, fără ca asta să însemne că au nevoie de ajutor psihiatric.