Main menu

header

637 17 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Atunci când oamenii se întâlnesc cu fenomene inexplicabile, adeseori cheamă polițiștii. Dar și forțele de ordine sunt alcătuite tot din oameni a căror pregătire nu implică a avea de-a face cu paranormalul.

Gemete și urlete în casa măcelului

Și polițiștii chemați de regulă să reinstituie ordinea firească a lucrurilor sunt la fel de... neliniștiți atunci când vine vorba despre ciocniri cu fenomene supranaturale. La fel de intrigați ca restul lumii, sunt puși în situația de a rezolva probleme pentru care nu au fost antrenați. De pildă, după ce un medic din Fort Bragg, Carolina de Nord, și-a măcelărit familia într-un caz care a șocat națiunea, ofițerii de poliție primeau deseori apeluri prin care oamenii reclamau că din casa părăsită se aud gemete și urlete. Polițiștii care au mers la fața locului au fost martori la aceste fenomene, ajungându-se până acolo încât unii dintre ei refuzau să mai patruleze în zonă. „Unii dintre cei care ne sunau erau oameni foarte respectabili, ale căror mărturii erau cât se poate de credibile”, a mărturisit un polițist local.

Apeluri de la locul părăsit al crimei

637 17 2În timp ce efectua o anchetă legată de dispariția unei familii din Detroit, un polițist a fost rănit de un anume Tony Lynn, ucis de forțele de ordine la rândul său. Câteva zile mai târziu s-au descoperit cadavre într-un dulap din subsolul casei, inclusiv cel al bunicii lui Lynn. Coincidență sau nu, după un timp s-au înregistrat apeluri către Poliție care veneau din casa cu pricina, fapt inexplicabil din moment ce locul era complet pustiu. Și același ofițer rănit de Lynn avea să descopere cruci pe peluza din fața casei abandonate. A intrat să verifice și ulterior a povestit: „Când am intrat, mi s-a făcut pielea ca de găină. Când am ajuns în dreptul dulapului am simțit un curent rece și senzația că sunt privit. Am spus câteva cuvinte spiritelor victimelor și am fugit afară”. După vizita polițistului, misterioasele apeluri de la adresă au încetat.

Spectrul femeii de la Crucea Roșie

Locotenentul Frank Marra a povestit că în timp ce căuta supraviețuitori după atacurile din 11 septembrie 2001, de la New York, a văzut de mai multe ori o apariție: o femeie în costumul Crucii Roșii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dacă ofițerul se uita insistent sau se apropia, viziunea dispărea. A crezut mult timp că viziunea a fost rodul imaginației sale, dar, într-o zi, făcând documentare pentru o carte legată de prăbușirea turnurilor gemene, a înregistrat mărturia unui alt polițist despre aceeași apariție. „Am rămas uluit. Uitasem complet de acel episod și iată că fusese real!”, mărturisește Marra. Ulterior s-a descoperit că și alți ofițeri văzuseră spectrul femeii.

Cuplul care s-a făcut nevăzut în cimitir

637 17 3Deși atunci când vine vorba despre cimitire poveștile despre spirite par mai „la locul potrivit”, mărturia unui polițist din Saint Louis County, Missouri, este menită să dea fiori. În timp ce patrula în zona Cimitirului Park Lawn, la ora 3:00 dimineața, omul legii, pe nume Nino Dicandia, a zărit un cuplu la poarta incintei: bărbatul purta costum, iar femeia, o rochie. Polițistul i-a urmărit ceva vreme, aproape un minut, și i-a văzut intrând de mână în cimitir. I s-a părut neobișnuit și a mers să verifice, dar pe cei doi nu i-a mai găsit nicăieri, oricât a căutat. „Parcă se evaporaseră. Asta mi-a dat fiori. Nu eram obosit deloc și știu foarte bine ce am văzut. Nu voi uita curând acea experiență”.

„Parcă eram în pelicula «Exorcistul»”

Foarte multe apeluri de urgență povestesc despre faptul că locatarii aud pași și voci în propriile locuințe. Polițiștii își fac datoria și sosesc la adresele respective, și nu întotdeauna se confirmă spusele celor care dau telefon. Dar într-o seară, în orașul american Imperial, sosind la fața locului după un astfel de apel, forțele de ordine au descoperit lucruri stranii: ușa locuinței era deschisă și luminile exterioare aprinse, deși nu existau urme în zăpada proaspătă care să ateste venirea cuiva. În casă era o dezordine de nedescris, iar proprietarii afirmau că nu făcuseră ei așa ceva. În timp ce le lua mărturiile, polițistul Rich Rice a auzit la rându-i zgomote puternice în locuri din casă unde nu era nimeni. „Sunt polițist de 27 de ani, dar de fiecare dată când mă gândesc la acel episod mă trec fiorii. Nu cred în fantome, dar seara aceea m-a zdruncinat. Parcă eram în filmul «Exorcistul»”, a povestit omul legii.

Fum din obiecte care... nu ardeau

Polițiștii din orașul chilian Fe y Esperanza au fost chemați, în luna februarie, la un caz de violență domestică. Locatarii au pretins că sunt terorizați de „forțe supranaturale” care făceau obiectele să leviteze, scoteau sunete misterioase, iar lucrurile să ia foc fără motiv. La început sceptici, polițiștii au intrat în casă și imediat cele spuse de proprietari s-au adeverit. Caporalul Boris Olavarria González a fost lovit din spate cu un cuțit, deși nu se afla nimeni acolo. Alte obiecte au început să fie aruncate din tavan. „A fost din cale-afară de ciudat. Din fericire purtam vesta antiglonț, așa că nu am fost rănit. Așa ceva se vede doar în filmele de groază și nu poate fi explicat în viața reală”, a povestit polițistul. Colegii săi au confirmat că în acea casă ieșea fum din obiecte care nu ardeau, iar unul dintre ei, Alexiz Ruiz, și-a simțit membrele amorțite fără explicație. La un moment dat, telefoanele mobile au rămas fără semnal în cel mai ciudat mod. La rândul său, ofițerul Arturo Sánchez a povestit că geamurile se spărgeau fără motiv, iar zgomote stranii veneau din locuri în care nu se afla nimeni.

„Așa ceva se vede doar în filmele de groază și nu poate fi explicat în viața reală“ (caporal Boris Olavarria González, Chile)

Sediu de Poliţie bântuit

Imobilul în care se află sediul Poliției din Espanola, New Mexico, este un loc în care, potrivit oamenilor legii, fantomele sunt la tot pasul. Mulți ofițeri au declarat că au văzut spirite sau că au auzit zgomote inexplicabile. Mai mult, în 2014 chiar a fost surprins de o cameră de supraveghere momentul în care o formă albă și-a făcut apariția într-un spațiu încuiat, în care nu era nicio persoană. „Am crezut inițial că era un fluture, dar apoi am văzut picioarele... era o siluetă umană, dar nu o persoană, ci o fantomă. Nu știu cu exactitate cine era, dar este adevărat că avem multe cazuri de crime nerezolvate”, a declarat ofițerul Karl Romero.