Main menu

header

632 19 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu

Luând drept temei o pildă din „Noul Testament”, unde se vorbește despre vrăjitorul Simon, care s-a declarat drept om însemnat atunci când a ajuns în Cetatea Samaria, legendele românilor spun că astfel de oameni sunt răi și nimeni nu trebuie să stea în preajma lor. Ce mister ascund cei care poartă pe corp semne din naștere?

Cine atinge semnele își va îndeplini o mare dorință

Chiar dacă în perioada întunecată a Evului Mediu oamenii care au purtat semne din naștere au fost de cele mai multe ori disprețuiți și chiar excluși, uneori, din societate, se pare că acestea vorbesc atât despre dorințele neîmplinite ale mamei, cât și despre viitorul celui care le poartă. În Franța Medievală, însemnații au avut parte de o viață și mai grea, întrucât se spunea despre aceștia că poartă semnele dia- volului și trebuie exorcizați. În ceea ce-i privește pe arabi și pe spanioli, aceștia au crezut că semnele din naștere sunt cu adevărat norocoase, iar cel care le va atinge își va îndeplini o mare dorință. Tot arabii au avut de-a lungul timpului mare grijă ca o femeie însărcinată să nu atingă o anumită parte a corpului în timp ce privea eclipsa, pentru că altfel copilul său se va naște însemnat pe viață.

În strânsă legătură cu experiențele din viețile anterioare

La rândul lor, cei din India și din Orient, unde călătoria sufletului de la o viață la alta este o religie, semnele din naștere au fost legate de experiențele din viețile anterioare. Drept urmare, cine s-a născut cu pete mari și colorate puternic a avut păcate în viața anterioară, iar în noua viață va trebui să le ispășească. În ceea ce-i privește pe vechii americani născuți cu aceste semne, au sfârșit arși pe rug în majoritate, deoarece se credea că uneltesc la porunca necuratului. Nici Occidentul nu a stat departe de legendele privind oamenii însemnați. Potrivit unui mit care circulă și în România, bebelușii vor avea pete de culoarea cafelei cu lapte pe față dacă mamele lor au fost mari consumatoare de cafea în timpul sarcinii. De asemenea, femeia însărcinată nu trebuie să privească oameni cocoșați, fără vreo mână sau fără vreun picior, pentru că altfel copilul va avea un semn urât pe corp. Și tot tradiția spune că o femeie care așteaptă un copil nu are voie să mănânce un măr din care a gustat o altă persoană, întrucât copilul va avea pe trup un semn în forma unei mușcături.

Alunițele aduc prosperitate și o căsnicie fericită

632 19 2Și asta nu e tot. În Moldova se spune că, oricât de mult și-ar dori să consume un fruct, o femeie gravidă nu are voie să-l fure, pentru că altfel copilul va purta pe chip însemnul lucrului sustras. Printre cele mai cunoscute însemnări ale unei persoane sunt petele violacee sau roșii de pe față, frunte sau pleoape, cunoscute sub denumirea de „sărutări de înger”. Dar există și alte semne pe corp ale căror semnificații sunt uluitoare. În timp ce o pată apărută pe sânul stâng înseamnă succes în viață, un semn pe sânul drept reprezintă norocul purtătorului la bani de-a lungul vieții. Dacă o persoană se naște cu un semn pe bărbie, înseamnă că va avea o carieră plină de succes, dar dacă acesta se află în mijlocul pieptului, îl așteaptă sărăcia și multe ghinioane. În ceea ce privește alunițele, se schimbă datele problemei, deoarece acestea anunță viață lungă, prosperitate și căsnicie fericită. Nu degeaba în cultura indiană femeile își împodobesc fruntea cu aluniţe false, din praf de aur sau henna.