Main menu

header

627 20 1de Carmen Ciripoiu şi Claudiu Melinte

Dacă până nu demult o mașină a timpului a părut mai mult o poveste science-fiction, se pare că lucrurile s-au schimbat. Și asta pentru că s-au descoperit trei proiecte incredibile, cu ajutorul cărora specialiștii spun că oamenii vor putea călători în trecut sau în viitor.

Un laser inelar ar putea trimite informațiile în trecut

Să fie oare posibilă călătoria în timp sau este doar obiectul unor speculații care pot stârni numai imaginația curioșilor? Deși misterul este departe de a fi deslușit în acest moment, o mașină a timpului ar putea fi considerată cea a celebrului fizician dr. Ron Mallett. Acestuia i-a venit ideea să călătorească în timp după ce tatăl său a trecut la cele veșnice, în încercarea de a preveni această moarte care i-a sfâșiat sufletul. După ce l-a studiat foarte atent pe Einstein, acesta a înțeles că gravitația ar putea afecta timpul și lumina ar crea gravitația. Așa a descoperit Mallett ce ar putea să realizeze cu ajutorul laserelor inelare, care ar putea crea o „lumină rotitoare”: „Poate că «lumina rotitoare» va face același lucru pentru gravitaţie, aşa cum ar face o gaură neagră rotitoare”, s-a gândit el. Mai mult decât atât, Mallett a fost aproape convins de faptul că un laser inelar ar putea fi folosit pentru a îndoi „spațiul-timpul” într-o buclă „prezent-viitor-și înapoi” la trecut, și astfel informațiile ar putea fi trimise în trecut în formă binară.

„Cronovizorul” Vaticanului

În anul 1950 se crede că un călugăr benedictin, pe nume Pellegrino Ernetti, ar fi construit la Vatican o mașină a timpului intitulată „cronovizor”. Aceasta constă dintr-un eran pe care e afișată o imagine și sunt auzite sunete, astfel încât utilizatorul poate „vedea” o fereastră a trecutului. Deși pare total ieșit din comun, s-a lansat ipoteza că Ernetti s-a folosit de această mașină a timpului pentru a filma crucificarea lui Hristos! Și asta nu e tot. Există tot mai multe zvonuri cum că Biserica Catolică ar deține un model de lucru al mașinii timpului, pe care l-ar ține într-un loc extrem de bine păzit.

Vehiculul lui Cernobrov

627 20 2Despre cercetările în domeniu pe care rușii le-au făcut de-a lungul timpului s-a tot vorbit, însă puțină lume știe faptul că în vremea lui Stalin funcționa Institutul de Cercetare a Lumilor Paralele. În anul 1952 însă, șeful Poliției secrete a deschis un proces împotriva cercetătorilor acestui institut, în urma căruia nu mai puțin de 18 specialiști au fost executați prin împușcare, iar alți 59, deportați în lagăre. La rândul său, Hrușciov a făcut din nou institutul să funcționeze la capacitate maximă, dar în 1961, alți opt cercetători au dispărut, la prima vedere din cauza unui experiment nereușit. Însă familiile acestora au afirmat întotdeauna că aceștia au fost uciși dintr-un motiv absolut secret. În anii ’80 însă, un alt cercetător, absolvent al Institutului de Aviație din Moscova, Vadim Cernobrov, după ce a căutat mult timp anomalii electromagnetice în munții Uniunii Sovietice, s-a apucat să construiască o mașină a timpului. Pe care, culmea, spune că a testat-o și chiar funcționează, doar că are anumite limitări și pericole. Mai concret, potrivit acestuia, persoanele care vor să se întoarcă în trecut e foarte posibil să nu mai poată să revină în timpul lor prezent. Cum arată mașina lui Cernobrov? Este o sferă din metal asemănătoare cu primii sateliți ai rușilor și americanilor din anii ’50, care în exterior are un diametru de doi metri și în interior, un spațiu de un metru în care poate călători o persoană. Se crede că dispozitivul permite călătoria în timp prin utilizarea unor câmpuri magnetice extrem de puternice, ce rezonează cu capsula și afectează scurgerea naturală a timpului.