Main menu

header

de Elena Nedelcu

Organismul nostru funcţionează la fel ca o maşină. Dacă îl alimentăm cu carburant de calitate, atunci nu va avea nicio problemă şi va da randament la capacitate maximă, pentru mult timp. În schimb, dacă introducem carburant de proastă calitate, se va revolta şi va da rateuri. De aceea, este important să selectăm ceea ce mâncăm în fiecare zi, sănătatea noastră depinzând de aceste alegeri. Alimentaţia corectă oferă nutrienţii necesari unei bune funcţionări, unui echilibru constant în organism şi, nu în ultimul rând, unei vieţi sănătoase.

Echilibru pentru un organism sănătos
Când intenţionaţi să slăbiţi sau doar să vă menţineţi greutatea ideală, apelaţi la diferite diete, unele mai drastice, altele mai permisibile, sau chiar la sfatul doctorilor, care vă îndeamnă, în funcţie de necesităţile dumneavoastră, să urmaţi anumite regimuri. Acestea din urmă, recomandate de specialişti în sănătate, se numesc diete medicale şi au rol în reglarea organismului pentru o bună funcţionare a sa.
Există diete care se bazează pe consumul unor alimente bogate în minerale, altele care doresc reducerea unor nutrienţi din alimentaţie, precum sarea, zahărul sau grăsimile şi unele care au ca scop detoxificarea organismului. Indiferent de aportul pe care un regim îl aduce sau de lipsurile la care supune corpul, important este ca acesta să dea rezultatul mult aşteptat, iar dumneavoastră să vă obişnuiţi cu un stil de viaţă sănătos şi să eliminaţi din alimentaţie obiceiurile greşite.

Este uşor de urmat şi are rezultate rapide
O astfel de dietă medicală este şi regimul „Scarsdale” (publicat pentru prima dată în 1978), creat de cardiologul american Herman Tarnower, fondatorul Centrului Medical Scarsdale din SUA. De-a lungul timpului, această dietă a adunat numeroşi adepţi datorită efectelor sale rapide. Planul este conceput pe 14 zile, urmate de alte 14 zile de stabilizare a rezultatelor şi de menţinere, în care sunt menţionate doar alimentele permise şi cele interzise. Cura se bazează pe limitarea aportului de glucide, grăsimi şi carbohidraţi şi încurajează consumul de produse bogate în proteine, deoarece acestea nu se depun sub formă de grăsime, deci nu îngraşă.

Meniu
Micul dejun constă în consumarea unei jumătăţi de grepfrut, fruct ce va asigura enzimele necesare pentru arderea a 700 de calorii pe zi, sau a unui fruct de sezon, o felie de pâine integrală şi o cafea sau un ceai, fără zahăr. Iată ce conţin celelalte mese:
Luni
Prânz: carne slabă la alegere (pui, curcan, vită), o roşie tăiată, fiartă sau înăbuşită, cafea, ceai sau suc dietetic.
Cină: peşte sau fructe de mare, salată din legume şi verdeaţă, în cantităţile dorite, o felie de pâine prăjită, grepfrut sau un fruct de sezon, cafea sau ceai.
Marţi
Prânz: salată din fructe asortate - după preferinţă, cafea sau ceai.
Cină: grătar (din abundenţă), salată de legume - roşii, ţelină, măsline, varză, castraveţi şi salată verde, cafea sau ceai.
Miercuri
Prânz: salată de ton sau de somon (fără ulei), condimentată cu oţet sau zeamă de lămâie, grepfrut, pepene galben sau un fruct de sezon, cafea sau ceai.
Cină: friptură de miel la grătar (sau altă carne) - fără grăsime, salată de roşii, ţelină şi salată verde, cafea sau ceai.
Joi
Prânz: două ouă preparate după preferinţă, dar fără grăsime, brânză de vaci degresată proaspătă, dovlecei, păstăi sau roşii, o felie de pâine neagră prăjită, cafea sau ceai.
Cină: pui la grătar (fără piele şi fără grăsime), spanac, ardei gras sau fasole verde, cafea sau ceai.
Vineri
Prânz: felii de brânză, spanac - din belşug, o felie de pâine prăjită, cafea sau ceai.
Cină: peşte sau fructe de mare, salată asortată, compusă din legumele preferate, o felie de pâine prăjită, cafea sau ceai.
Sâmbătă
Prânz: salată de fructe, cafea sau ceai.
Cină: friptură de pui, salată de legume, grepfrut sau fructe de sezon.
Duminică
Prânz: friptură de pui, salată de legume: roşii, morcovi, varză, broccoli sau conopidă, grepfrut sau fructe de sezon, cafea sau ceai.
Cină: grătar, salată de legume, varză de Bruxelles, cafea sau ceai.
În cea de-a doua săptămână de regim, repetaţi tot meniul.

A doua etapă

Dacă după cele 14 zile tot nu sunteţi satisfăcuţi de greutatea pe care aţi dobândit-o şi doriţi să mai pierdeţi câteva kilograme, puteţi să urmaţi încă 14 zile programul de menţinere. În aceste două săptămâni vor fi permise doar anumite alimente, pe care le puteţi varia şi din care puteţi mânca atât cât doriţi.
Ce aveţi voie: toate vinurile seci şi berea cu puţine calorii, orice carne slabă, gătită cum doriţi, fără a fi prăjită (pui, curcan, toate felurile de peşte proaspăt sau congelat), fructe de mare, lapte degresat sau cu maximum 2% grăsime, maximum două felii de pâine pe zi (de preferinţă neagră sau graham), ouă, brânzeturi degresate, caşcaval, supe, ciorbe cu legume, carne, peşte, pasăre, legume, fructe, sucuri naturale (de legume şi fructe), nuci (cu moderaţie), cafea, ceai, ketchup, muştar, hrean, marinate, măsline, ierburi şi condimente.
Ce nu aveţi voie: zahăr (dar puteţi folosi înlocuitori), smântână, lapte integral, îngheţată, şerbet sau produse care conţin zahăr sau smântână de lapte, prăjituri, tarte, biscuiţi, jeleuri dulci, dulceţuri, bomboane şi ciocolată, cartofi, orez, cartofi dulci, fasole uscată, avocado, spaghete, macaroane sau alte produse asemănătoare, tăiţei sau alimente pe bază de griş, cârnaţi, parizer, salam, mezeluri de orice fel sau cărnuri grase, deserturi cu zahăr, sosuri săţioase, maioneză, unt, margarină, ulei, slănină şi substanţe grase (pentru gătit, asezonări şi altele).

Important! Pentru ca acest regim să dea roade trebuie să mâncaţi exact ceea ce prevede dieta, nu înlocuiţi niciun aliment, nu consumaţi băuturi alcoolice, lapte sau sucuri de fructe, beţi doar apă plată, ceai sau cafea neîndulcite şi preparaţi salatele fără ulei sau maioneză, dar cu lămâie ori oţet.

Atenţie! Nu ţineţi regimul mai mult de 14 zile consecutiv! Îl puteţi repeta după cel puţin două săptămâni de pauză.