Main menu

header

23-08-1de Ana-Maria Cocea

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare şi de dezasimilare (însoţită de eliberare de energie), pe care le suferă substanţele dintr-un organism viu. Acesta este extrem de important atunci când vine vorba despre pierderea în greutate. Din păcate, cel defectuos este moştenit, însă, din fericire, el poate fi stimulat cu ajutorul sportului. Doctorul Mihaela Gologan, specialist în nutriţie şi boli metabolice la Centrul Medical Unirea, ne dezvăluie tainele metabolismului care, de cele mai multe ori, nu ne permite să slăbim atât cât ne dorim.

Mişcarea de dimineaţă accelerează circulaţia sangvină
- Ce reprezintă metabolismul şi cât de important este pentru organism?
- Metabolismul cuprinde procesele fiziologice în urma cărora rezultă energie. Organismul cheltuieşte energie şi în repaus (sub forma metabolismului bazal), dar mai ales pentru diverse activităţi. Există un anumit consum energetic şi pentru digestia şi metabolizarea substanţelor nutritive din dietă.

- Ce sfaturi daţi pentru accelerarea metabolismului?
- Cel mai simplu mod de a accelera arderile este practicarea regulată a unei activităţi fizice de tip aerobic. Puteţi începe cu 30 de minute de mers în ritm alert sau puteţi alerga, dansa, înota sau merge cu bicicleta. Pe de altă parte, cu cât masa musculară este mai dezvoltată, cu atât metabolismul bazal este mai crescut. Sportul e chiar cel mai important factor de creştere a sa. Sunt importante atât intensitatea, cât şi durata activităţii prestate, iar, în cazul mişcărilor intense, se ard calorii în primul rând în timpul exerciţiului, dar chiar şi câteva ore după acesta. Şi momentul zilei este important: mişcarea de dimineaţă accelerează circulaţia sangvină şi procesele metabolice.

- Există alimente ce pot accelera metabolismul?
- Nu există alimente-minune ce „ne bagă în priză” şi topesc grăsimile, însă, într-adevăr, o dietă cu aport mare de proteine poate creşte consumul energetic. De asemenea, fibrele din cereale, legumele sau fructele sunt componente ce nu se digeră, dar formează o reţea ce cuprinde componente glucidice sau lipidice. Alimentele integrale solicită o muncă suplimentară aparatului digestiv comparativ cu cele înalt procesate. Mâncărurile picante (cu ardei roşu sau curry) pot determina creşteri uşoare ale metabolismului bazal, ce durează chiar şi şase ore. Atenţie însă la adausurile de zahăr sau grăsimi în ketchup sau dressing-uri (sosuri)!
La persoanele cu metabolism încetinit prin hipofuncţia tiroidiană sunt recomandate alimente bogate în iod sau seleniu: peşte şi fructe de mare. Uneori li se pot recomanda suplimente de alge marine sau frunze de păpădie.

Mâncaţi puţin şi des!
- Dacă o persoană are un metabolism leneş, cum ar putea pierde în greutate cât mai repede?
- În general, noi nu recomandăm sub nicio formă scăderi foarte rapide în greutate, cel mai important este un rezultat de durată, iar persoanele cu un astfel de metabolism leneş vor trebui să „muncească’’ mai mult pentru efecte vizibile. Pe de altă parte, după cum spuneam, dietele foarte restrictive vor contribui şi ele la lenevirea metabolismului. Astfel, vom alege diete moderat hipocalorice, cu mese mici şi dese, cu mic dejun obligatoriu, consistent şi o cină uşoară, de preferat un meniu bogat în proteine din peşte, carne slabă, lactate degresate sau leguminoase, plus alimente bogate în fibre: cereale integrale, legume şi fructe.

Remedii de excepţie: ceaiul verde şi portocala amară
- Care sunt ultimele descoperiri cu privire la accelerarea metabolismului?
- Ceaiul verde poate fi considerat un stimulent natural al metabolismului, el având şi efect detoxifiant şi antioxidant. Este important de ştiut că produsele comerciale ce conţin ceai verde au uneori şi cantităţi semnificative de cafeină cu efect diuretic, pe care unii pacienţi îl pot percepe ca scădere ponderală, dar care este de fapt doar pierdere de apă şi sare. Există o specie de portocală amară ce conţine sinefrină, cu efect similar efedrinei, cu rol în accelerarea proceselor catabolice, fiind utilizată în diverse preparate de când efedra a fost retrasă de pe piaţă. Efedra, conţinută în unele suplimente (Ma Huang), determină creşteri ale valorilor tensiunii arteriale şi ale pulsului, putând duce chiar la deces la pacienţii cu risc cardiovascular crescut.

După masă, plimbaţi-vă!
- Cum manipulăm metabolismul?
- Prin sport, acesta este cea mai bună cale! Un program cu mese mici şi dese, o dată la trei-patru ore, înaintea apariţiei senzaţiei de foame, determină un echilibru între glicemie şi insulinemie, necesar menţinerii arderilor la un nivel ridicat. De fiecare dată când mâncaţi, sistemul digestiv are de lucru, ceea ce presupune consum energetic. De aceea este utilă o plimbare după masă şi nu un „pui” de somn.

- Cum influenţează eşecul curelor de slăbire metabolismul?
- Într-o dietă, cel mai important moment este cel de stabilizare a rezultatelor, fluctuaţiile ponderale fiind însoţite în general de creşterea masei grase. Necesarul energetic pentru păstrarea reducerii ponderale este cu 25% mai mic decât cel pentru menţinerea greutăţii iniţiale. Aceasta duce la „o dietă permanentă”, iar persoanele care au slăbit trebuie să aibă un aport caloric uşor redus pe termen nelimitat.

Bolile metabolice sunt ereditare

- Există vreun factor de ereditate la acest tip de afecţiuni?
- Da, bolile metabolice sunt defecte ereditare ce apar din cauza absenţei unor enzime. Sunt diagnosticate la naştere sau chiar prenatal. Copiii suspectaţi de boli metabolice ar trebui să beneficieze de tratament instituit cât mai curând, în centre cu experienţă. Noi ne vom referi la cele mai răspândite tulburări metabolice ce includ diabetul zaharat de tip doi şi dislipidemiile asociate, acestea determină numitul sindrom metabolic, identificând persoane cu risc crescut cardio-vascular. Pentru prevenirea apariţiei acestor tulburări este necesară menţinerea unui stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată, activitate fizică zilnică, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool sau îndepărtarea factorilor de stres.