Main menu

header

de Ana Trifan

Dieta anabolică a fost creată de doctorul Mauro di Pasquale şi a fost promovată pentru a-i ajuta pe cei care vor să slăbească fără a-şi pierde masa musculară. Este foarte utilizată de practicanţii de fitness sau body-building, dar poate fi la fel de bună şi pentru persoanele care vor să ajungă la o siluetă ideală, dar nu fac regulat un sport anume. Această cură este una săracă în carbohidraţi, alternând cu perioade scurte, în care se consumă o cantitate mare de glucide. Ideea de bază a acesteia este aceea de a vă transforma corpul într-o „maşinărie de ars grăsimi”, în loc să-l lăsaţi să utilizeze „combustibilul” său obişnuit, reprezentat de carbohidraţi.

În prima săptămână, raţia de carbohidraţi este limitată la 30 g/zi
Faza de început a dietei este săracă în carbohidraţi şi are menirea de a vă aduce corpul în stare de a consuma grăsimi pentru a obţine energie. În acest timp, cei care ţin cura pot experimenta anumite simptome neplăcute, cum ar fi ameţeală sau o gândire mai „înceţoşată”. Însă toate acestea dispar, în general, după 48 de ore, şi organismul face trecerea de la funcţionarea pe carbohidraţi la cea pe grăsimi.
În prima săptămână, raţia de carbohidraţi este limitată la 30 de grame pe zi sau chiar mai puţin, pentru ca transformarea să aibă loc cât mai rapid. Acceleraţi procesul făcând mişcare în această perioadă!
Alimente recomandate: carne de pui, peşte, vită, brânzeturi, unt, ouă, alune, arahide, nuci, fistic, tofu, îndulcitori artificiali, legume cu un conţinut mic de carbohidraţi (varză, castraveţi, fasole verde, ardei), ulei de peşte, muştar, murături.

Se servesc cinci-şase mese mici pe zi
O dată ce această trecere s-a făcut, cei care ţin dieta trebuie să treacă la perioade scurte, în care vor consuma cantităţi mari de carbohidraţi. Pentru cei care fac sport, aceste perioade sunt foarte importante, deoarece ajută corpul să atingă performanţele dorite. Pentru ceilalţi poate fi considerată o perioadă în care îşi pot satisface „poftele”.
În general se merge pe un consum restrâns de glucide în timpul săptămânii, iar în week-end nu există oprelişti.
Astfel, de luni până vineri, proporţia din meniul zilnic trebuie să fie de 55%-60% grăsimi şi 30%-35% proteine, cu maximum 30 de grame de carbohidraţi. Autorul dietei susţine că aceasta nu funcţionează dacă proporţia de lipide consumate scade sub 40%.
Se servesc cinci-şase mese mici pe zi şi se consumă ceva ori de câte ori se simte nevoia. Pentru o persoană care nu face sport în mod constant, numărul de calorii consumate zilnic nu trebuie să treacă de 1.500.
Trebuie să vă cântăriţi şi să vă măsuraţi la două-trei zile! Este necesar să vă ajustaţi caloriile în funcţiie de cum evoluează procesul de slăbire. Atenţie! Scăpaţi de tentaţia de a vă înfometa! Dacă ajungeţi să consumaţi mai puţin de 1.000 de calorii pe zi, corpul nu va mai intra pe consum de grăsimi pentru a-şi asigura energia necesară, iar când veţi încheia dieta veţi pune foarte repede la loc kilogramele pierdute. Motivul? Corpul va fi tentat să înmagazineze tot ce-i daţi, de „teamă” că va urma iar o perioadă de înfometare.

Păreri pro...
Persoanele care recomandă cura spun că:
- Are efect pentru cei care vor să slăbească, dar în acelaşi timp să-şi păstreze masa musculară sau chiar s-o mărească;
- Este o alternativă sănătoasă la medicamentele pentru creşterea masei musculare;
- Meniul este destul de variat;
- Reduce oboseala ce apare la cei care ţin în permanenţă o dietă săracă în carbohidraţi;
- Mesele frecvente şi variate recomandate în dietă duc la accelerarea metabolismului;
- Este permis să mâncaţi ori de câte ori simţiţi nevoia;
- Faptul că în week-end se pot consuma carbohidraţi face dieta mai uşor de ţinut. Astfel, nu apar poftele şi frustrările întâlnite în timpul unui regim alimentar foarte restrictiv.

... şi contra
Există însă şi critici:
- Nu toţi nutriţioniştii sunt de acord că un consum ridicat de grăsimi, chiar dacă sunt sănătoase, este benefic pentru organism;
- Anumite persoane se simt slăbite în timpul perioadelor cu un consum redus de carbohidraţi;
- Alternând perioadele sărace cu cele bogate în carbohidraţi, persoanele mai sensibile se pot confrunta cu dezechilibre ale nivelului de glucoză din sânge;
- Nu încurajează consumul de fructe şi legume;
- Un consum mic de fibre vegetale poate duce la constipaţie;
- Anumite meniuri din timpul săptămânii par mai puţin apetisante;
- Este foarte greu de ţinut pentru vegetarieni.

Meniu zilnic

Exemplu de meniu pentru o zi din timpul săptămânii:
Mic dejun: omletă din două ouă cu 50 de grame de caşcaval şi o jumătate de ardei gras.
Gustare: trei felii de şuncă de Praga cu un castravete murat.
Prânz: un piep de pui cu un castron de salată de varză în care aţi pus ulei de măsline, 100 g de bânză grasă şi un castravete mic.
Gustare: un pumn de alune/nuci/ arahide şi trei feliuţe de şuncă, murături.
Cină: macrou sau orice peşte oceanic la cuptor, o porţie de fasole verde peste care puneţi ulei de măsline şi puţin suc de lămâie;
Gustare: două feliuţe de brânză cu un castravete mic, un pumn de alune/arahide/fistic.

Meniu de week-end

În week-end puteţi consuma chiar şi pizza, prăjituri sau ciocolată, însă ideal este să nu depăşiţi limita de 1.500 de calorii dacă nu faceţi sport în mod constant. Este preferabil să vă luaţi carbohidraţii din fructe şi legume, cereale integrale, pâine graham etc.

Sfat! Dacă nu reuşiţi să atingeţi proporţia de grăsimi recomandate zilnic, ideal este să apelaţi la uleiul de măsline. O lingură înseamnă aproximativ 100 de calorii şi 15-20 de grame de grăsimi. Pentru a creşte cantitatea de lipide, puteţi consuma, de asemenea, oleaginoase (alune, fistic, nuci etc.). O pungă mică de alune (50 g) are aproximativ 250 de calorii, 12 grame de proteine, 25 de lipide şi 7 de carbohidraţi.