Main menu

header

999 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

După un bun obicei englezesc, a devenit o adevărată modă să se plece la o plimbare după masă, luându-se în considerare numeroase beneficii pentru sănătate. Dincolo de trend, organismul are numeroase avantaje în urma unei astfel de ieșiri, chiar și scurtă, iar respectarea unor reguli minime de mișcare va face ca această plimbare să genereze o stare de bine.

Previne cancerele de tip digestiv

O scurtă plimbare după masă poate avea efect pozitiv asupra sănătății, arată specialiștii. Mai precis, este binecunoscut faptul că exercițiile fizice, chiar și moderate și chiar dacă implică pur și simplu mersul pe jos, îmbunătățesc digestia, întrucât mișcarea corpului stimulează stomacul și intestinele, determinând circulația mai rapidă a alimentelor. Mai mult, studiile au relevat faptul că mersul pe jos timp de zece ore pe săptămână previne cancerul cavității bucale, gâtului, esofagului, stomacului, intestinului subțire, colorectal, de pancreas, ficat și vezică biliară. În plus, mersul pe jos este cunoscut ca activitate care întărește oasele și menține postura corpului, iar dacă plimbarea este efectuată în natură, efectul este multiplicat de starea de bine psihică ce se instalează odată luat contactul cu lumea plantelor și liniștea sa binefăcătoare.

Ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Un alt beneficiu notabil al mersului pe jos în plimbare după masă este gestionarea îmbunătățită a zahărului din sânge. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat de tip I și II, deoarece exercițiile fizice după masă pot preveni creșterile excesive ale acestuia. Un studiu clinic recent în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip II a constatat că mersul ușor timp de zece minute după fiecare masă a fost mai eficient decât o plimbare de 30 de minute pentru gestionarea zahărului din sânge. Pe de altă parte, s-a constatat că exercițiile ușoare mai aproape de momentul mesei sunt mai eficiente decât antrenamentul mai intens în alt moment al zilei.

Atenție! În timp ce mersul pe jos după masă are foarte puține efecte secundare negative asociate, specialiștii recomandă să se mențină un ritm mai lejer și în niciun caz să se practice alergarea

Reduce riscul de boli de inimă

Numeroase studii derulate în ultimele decenii au pus în evidență faptul că activitatea fizică este legată de sănătatea inimii. Cercetătorii au demonstrat că plimbarea regulată după masă poate reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL („rău”), scăzând riscul de accident vascular cerebral sau de atac de cord. Pentru acest efect notabil, experții recomandă 30 de minute de plimbare de intensitate moderată cel puțin cinci zile pe săptămână - sau trei plimbări de zece minute pe zi, după mese. Mai mult, studiile au certificat scăderea în greutate asociată cu plimbările de după mese - pur și simplu se ard, per total, mai multe calorii decât se ingerează, ceea ce are ca efect pierderea kilogramelor în plus. Totodată, mersul pe jos după masă este creditat cu proprietatea de a atenua diversele tipuri de tulburări afective sezoniere, care se manifestă odată cu schimbarea anotimpurilor.