Main menu

header

996 3 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Una dintre cele mai mari plăceri ale turiștilor care pleacă în vacanța mult așteptată este să încerce cât mai multe feluri culinare specifice locurilor unde ajung. Pentru că multe persoane se pot întoarce din concediu cu kilograme în plus și un sentiment de vinovăție care nu face bine, specialiștii arată că există câteva reguli simple care vă pot scuti de aceste efecte neplăcute fără să afecteze bucuria degustărilor.

Reduceți la minimum consumul de alcool

Pentru mulți călători, a încerca feluri culinare noi este o plăcere anticipată mult timp înainte de vacanță. Deși în principiu nu este nimic în mod inerent greșit în acest tip de răsfăț, ca să nu reveniți acasă cu un surplus de kilograme care să vă creeze stres, unul dintre trucurile recomandate de specialiști este reducerea la minimum a consumului de alcool. Este binecunoscut faptul că băuturile alcoolice sunt încărcate de calorii, unele și de zahăr, așa că este foarte posibil ca doar asociind prea mult alcool unor meniuri altfel nu foarte dăunătoare să dublați numărul de calorii ingerate. Așadar, este recomandat să luați în considerare reducerea masivă a cantității de alcool - de altfel, aceasta este cea mai ușoară manieră de a evita acumularea de kilograme în vacanță.

Atitudine detașată față de mâncare

A pleca în vacanță nu trebuie neapărat să pornească de la ideea „În sfârșit, pot mânca tot ce vreau, cât vreau” - specialiștii recomandă o atitudine ușor neutră față de hrană, eventual diminuarea celei de-a doua părți a propoziției amintite. Această mentalitate vă poate înăbuși progresul - atât mental, cât și fizic, vă poate face să săriți peste micul dejun ca să „economisiți” pentru o cină prea copioasă, să nu vă atingeți de deserturi cu săptămâni înainte de concediu și să depășiți limita odată ajunși la destinație sau alte astfel de extreme dăunătoare. În schimb, specialiștii se exprimă pentru o atitudine mai detașată față de mâncare, respectarea ritmului propriu și atâta îngăduință cât să mâncați fără grija acumulării kilogramelor și fără gândul că vă dați metabolismul peste cap și veți avea de furcă cu propriul organism odată reveniți din concediu.

Lăsați vinovăția în urmă

Specialiștii recomandă să lăsați în urmă și vinovăția vizavi de faptul că veți fi îngăduitor cu plăcerile culinare în vacanță, care nu trebuie marcată de un calcul strict al caloriilor. O parte frumoasă din aventura care se numește viață este și decizia pe termen lung de a face schimbările necesare pentru a scăpa de cele trei kilograme acumulate în concediu. Mai departe, vinovația de răsfăț de după vacanță poate fi cu adevărat copleșitoare, dar o scurtă perioadă în care mâncați lucruri neobișnuite sau în cantități ușor mai mari decât de obicei nu vă vor strica tot progresul înregistrat în restul timpului.

Înainte de plecarea în vacanță se recomandă trasarea liniilor generale ale unui plan cât mai apropiat de stilul obișnuit de alimentație

Prioritizarea săţioaselor proteine

În vacanță, de obicei există puțin control asupra modului în care arată mesele și mai ales al conținutului. Ca urmare, dieteticienii recomandă, ca truc care dă întotdeauna rezultate, să acordați întâietate proteinelor la fiecare masă și doar să completați cu restul. Proteina este cel mai sățios macronutrient și va reduce riscul de supraalimentare. Practic, un meniu cu proteine vă va scuti ca la desert să mâncați trei prăjituri - vă veți limita la una și vă va menține sațietatea cel puțin până la masa următoare.