Main menu

header

887 3 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Bradley Cooper este nu doar un actor consacrat, ci și un adevărat superstar, care performează, în ultimii ani, și în producerea și regizarea de filme. Cu peste 60 de mari premii la activ, printre care mai multe nominalizări la Oscar, actorul este reliefarea perfectă a accederii la visul cinematografiei de top - de la un necunoscut la un star mondial. Unul dintre punctele forte ale acestei evoluții este capacitatea uimitoare a lui Cooper de a se transforma fizic pentru roluri de o diversitate memorabilă. Producția „Maestro” reconfirmă această abilitate remarcabilă a uneia dintre cele mai populare celebrități.

O nouă schimbare spectaculoasă: în rolul lui Leonard Bernstein

887 3 2Bradley Cooper este din nou pe deplin transformat pentru rolul din drama biografică „Maestro”. Câteva imagini de la debutul filmărilor au făcut înconjurul lumii, starul fiind de nerecunoscut. Intrând în pielea legendei muzicii de pe Broadway Leonard Bernstein, Bradley evoluează spectaculos de la un tânăr care învinge prin talent la statutul de mare compozitor, schimbându-și uimitor nu doar aspectul exterior, ci și dimensiunile. Pentru filmul care se anunță un mare succes, un Cooper care este și regizor, și producător (alături de Steven Spielberg și Martin Scorsese), și erou principal s-a documentat intens timp de peste patru ani. „Dintotdeauna am fost obsedat să interpretez rolul unui dirijor. Când eram copil, petreceam ore întregi prefăcându-mă că sunt la pupitrul unei orchestre. La liceu am avut un curs în care ni se cerea să creăm un personaj - am imaginat un dirijor și i-am scris monologul. Steven Spielberg știa asta despre mine și a fost de acord să regizez filmul pentru care inițial mi-a propus rolul principal”, detaliază actorul, în cadrul unui interviu. În ceea ce privește transformarea, Scott Stuber, director la Netflix, punctează faptul că „s-a muncit foarte mult la a-l schimba pe Bradley, de la machiaj la voce. Este extraordinar să vezi un actor atât de implicat într-o poveste care înseamnă foarte mult pentru el”.

Sport și atenție la calorii

887 3 3Ascensiunea lui Bradley Cooper nu s-a întâmplat peste noapte. În 2011, actorul era desemnat „cel mai sexi bărbat în viață”. Trecuseră câțiva ani de când apăruse în „Spărgătorii de nunți”, într-un rol secundar, fiind, practic, un necunoscut. Dar minunații săi ochi albaștri și farmecul care a captat imediat audiența l-au propulsat și alte zeci de pelicule l-au avut de atunci în prim-plan, multe dintre acestea succese mondiale - „Țeapă în stil american”, „Scenariu pentru happy end”, „Super Chef”, seria „Răzbunătorii”, „Gardienii Galaxiei”, „Curierul traficanților”, „Marea mahmureală”, „Lunetistul american” sau „Hoțul de cuvinte” fiind doar câteva exemple. Această filmografie remarcabilă se distinge printr-o uimitoare diversitate. Cooper a demonstrat că poate fi la fel de convingător în comedie, în film romantic sau în dramă. La fel de capabil s-a dovedit a fi în transformări uimitoare ale corpului său, care a ajuns, în timp, să completeze fericit trăsăturile care l-au făcut celebru sau, în funcție de personaj, să încarneze alți oameni. Între aceste schimbări notabile, actorul din „Destine la răscruce” se menține în formă fizică maximă, cu sport și atenție la alimentație.

„Înțelegeți-vă corpul, apoi alegeți acel regim care să vă facă bine”

Chiar transformându-se uimitor pentru roluri, Cooper menține un regim disciplinat, fiind mereu foarte atent la alimentație. Respectând un plan de dietă strict și special alcătuit pentru el, starul din „Aleea groazei” se asigură că nu consumă mai mult de 2.100 de calorii pe zi. De asemenea, recurge la cinci mese mici, în loc de trei mari, ceea ce ajută la suprimarea foamei pe parcursul zilei. Meniurile sale constau din alimente cu multe fibre și bogate în proteine slabe. Starul din „Lovește și fugi” mănâncă în principal pâine cu cereale integrale, ovăz, fructe, orez, carne slabă, albușuri și legume. „Cel mai bun sfat pe care pot să-l dau este să vă mențineți corpul hidratat. Alături de apă, ceaiul verde este excelent, ușor și sănătos. Nu urmați orbește cine știe ce diete, înțelegeți-vă corpul, apoi alegeți acel regim care să vă facă bine”, spune Bradley, care a eliminat complet alimentele procesate, junk-food și cafeaua. Iar la capitolul antrenament, Cooper are un regim de exerciții pe care le face alături de un antrenor personal și care îi întrețin aspectul sculptat al corpului și flexibilitatea.

Procent constant de grăsime corporală

Cooper nu ar fi putut să realizeze singur toate transformările la care s-a supus, așa că a apelat la celebrul antrenor Jason Walsh, care a „reconstruit” trupurile unor actori precum Jessica Biel, Jennifer Garner sau Ben Affleck. Partea cea mai dificilă în pregătirea rolurilor care implică masă corporală în plus a fost mâncarea. Actorul se declară „un mâncăcios”, pentru că provine dintr-o familie cu rădăcini italiene, dar în același timp este riguros cu alimentația, în calitate de star la Hollywood. „A trebuit să-l hrănim forțat”, își amintește Walsh. Pe lângă faptul că a mâncat de mai multe ori pe zi, Cooper a consumat batoane energizante și băuturi încărcate de proteine înainte și după antrenamente. Pentru rolurile din filmele de acțiune, Cooper s-a antrenat ca un atlet profesionist, dimineața și din nou după-amiaza. Potrivit T-Nation, chiar și atunci când actorul a pus zeci de kilograme de mușchi, și-a menținut același procent de grăsime corporală. „A dat dovadă de acel tip de dăruire față de pregătire care se vede rar în rândul actorilor”, afirmă Walsh. O dată în plus, pentru „Maestro”, se aud aceleași remarci în legătură cu unul dintre cei mai iubiți actori de la Hollywood.

„Sunt un mare pofticios. A fi în preajma mâncării este foarte liniștitor pentru mine”

35 de kilograme de muşchi în zece săptămâni

887 3 4Neîndoielnic, filmul care l-a vădit pe Cooper ca pe un superstar a fost „Lunetistul american”. Dar personajul Chris Kyle, un texan de 105 kilograme și pușcaș marin de top, a fost o mare provocare pentru actorul care jucase până atunci preponderent în producții „ușoare”. Pentru acest rol, pe care l-a făcut emblematic, Cooper a intrat într-un regim teribil, cu un consum de 6.000 de calorii pe zi și sesiuni de antrenamente care i-au adăugat peste 35 de kilograme de mușchi și l-au transformat complet. „Trebuia să ajung în punctul în care să cred că eram el. La 83 de kilograme, asta ar fi fost o glumă”, își amintește Cooper. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât actorul din „Echipa de șoc” ar fi trebuit să ajungă la acest rezultat formidabil în doar zece săptămâni. „Regimul pentru «Lunetistul american» a fost un șoc pentru corpul meu”, mărturisește Bradley.