Main menu

header

884 3 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Unul dintre fenomenele cele mai larg răspândite în societatea contemporană este insomnia, iar unul dintre neajunsurile majore pe care le generează este anularea efectelor dietei, iar în cazurile cele mai grave chiar acumularea de kilograme.

Cei care dorm bine slăbesc mai eficient

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat o cercetare din care reiese cu claritate faptul că persoanele care țin dietă riscă să se îngrașe dacă nu dorm suficient. Cercul odihnă-greutate poate avea două rezultate care se întrepătrund, fiind, totuși, foarte diferite: insomnia poate genera kilograme în plus, care aduc mai multă anxietate și predispun la mâncatul compulsiv, iar pe de altă parte, scăderea în greutate poate determina o odihnă mult îmbunătățită, care susține pe mai departe efortul de a slăbi. „Adulții care nu dorm suficient sau au un somn de proastă calitate nu reușesc să mențină rezultatele efortului de a slăbi cu aceeași eficiență cu care o fac cei care dorm bine. A fost uimitor să vedem cum pierderea în greutate la adulții cu obezitate a îmbunătățit durata și calitatea somnului într-un timp atât de scurt”, explică specialistul Adrian Bogh, autor al studiului.

Odihna ține la distanță greutatea pierdută

Cele mai recente descoperiri arată că somnul deficitar este, de asemenea, un motiv-cheie pentru care mulți oameni își recapătă greutatea după ce au pierdut-o. Rezultatele provin dintr-o analiză a datelor dintr-un studiu numit S-Lite, derulat în Danemarca, pe persoane supraponderale. Participanții la studiu au urmat o dietă foarte scăzută în calorii timp de opt săptămâni. Cercetătorii au împărțit voluntarii pe grupuri care au efectuat patru sesiuni de exerciții pe săptămână, au luat un medicament pentru slăbit, un placebo sau o combinație a ambelor, apoi au urmărit voluntarii timp de un an. Rezultatele au arătat că durata și calitatea somnului s-au îmbunătățit inițial la toți participanții, după dietă. După un an, cei din grupul care au făcut exerciții și au dormit bine și-au menținut greutatea, în timp ce toți ceilalți au recidivat. Pe de altă parte, cercetarea daneză a arătat că voluntarilor care s-au odihnit în medie mai puțin de șase ore pe noapte le-a crescut Indicele de Masă Corporală.

„Faptul că sănătatea somnului este atât de strâns legată de menținerea pierderii în greutate este important, deoarece mulți dintre noi nu dormim suficient pentru o sănătate și o funcționare optime“ Signe Torekov, Universitatea din Copenhaga

Predispune la diabet, inflamaţii şi boli cardiovasculare

Studii anterioare au evidențiat că somnul de slabă calitate sau insuficient crește riscul de hipertensiune arterială, colesterolul și rigiditatea arterelor. Privarea de somn contribuie, de asemenea, la diabet și inflamații, care au ca efecte, printre altele, temutele boli cardiovasculare, cauza numărul unu de deces la nivel mondial. „Cercetările noastre viitoare vor examina posibile modalități de îmbunătățire a somnului la adulții cu obezitate, un următor pas important pentru a limita recăpătarea kilogramelor pierdute”, arată cercetătorii, care și-au prezentat concluziile la Congresul European pentru Obezitate de la Maastricht.