Main menu

header

880 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

A fi obez sau chiar supraponderal la vârsta mijlocie poate reduce viața cu cinci ani, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, din Chicago.

Presiune asupra inimii și altor organe vitale

Oamenii de știință americani au urmărit aproape 30.000 de persoane timp de mai multe decenii și au descoperit că cei cu o greutate sănătoasă au murit la vârsta medie de 82,3 ani. Pe de altă parte, cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 40 au trăit în medie până la 77,7 ani. La rândul lor, persoanele supraponderale - aproximativ un sfert dintre adulții din Marea Britanie și circa jumătate dintre cei din SUA - au pierdut în jur de doi ani de viață ca urmare a kilogramelor în plus. Excesul de greutate provoacă inflamație și generează dezvoltarea depunerilor de grăsime în artere, punând presiune asupra inimii și a altor organe vitale. De altfel, studii anterioare au pus în evidență faptul că obezitatea morbidă poate reduce speranța de viață chiar și cu un deceniu.

Sănătate precară prelungită

Participanții la cercetare au fost recrutați inițial pentru un studiu de sănătate pe termen lung, în anii 1960 și 1970. Pentru a analiza ratele de deces în funcție de greutate, voluntarii au fost împărțiți în grupuri, în funcție de IMC. În esență, cercetătorii au descoperit că, cu cât o persoană are mai multe kilograme în plus, cu atât speranța de viață este mai scurtă. Publicând concluziile lor în jurnalul JAMA Network Open, cercetătorii au evidențiat, de asemenea, că persoanele obeze și supraponderale au înregistrat un număr mai mare de ani de suferințe generate de comorbiditățile pe care le implică greutatea corporală prea mare, mai precis au trăit mai mulți ani, unii chiar peste un deceniu, cu o stare precară de sănătate, aproape dublu față de cei cu greutate normală. În același timp, cercetătorii au calculat că o persoană obeză sau spraponderală are de plătit în medie, pentru îngrijirea sănătății, cu 23.396 de dolari mai mult decât cineva cu o greutate normală.

„Resurse și strategii sunt necesare urgent la nivel de populație pentru a aborda provocarea în creștere a excesului de greutate asupra sănătății publice și speranței de viață“ Sadiya Khan, Universitatea Northwestern, SUA