Main menu

header

860 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Foarte multe persoane asociază cafeaua și rutina de mișcare de dimineață. O cercetare de dată recentă atestă beneficiile acestei alăturări și după-amiaza, pentru un plus de energie și un minus de calorii.

Efect pe toată durata antrenamentului

O echipă de specialiști de la Universitatea din Granada, Spania, a realizat un studiu care a pus în evidență faptul că un espresso înainte de antrenament accelerează arderea grăsimilor. Practic, o cafea tare cu 30 de minute înainte de sesiunea de fitness maximizează capacitatea organismului de a topi caloriile. În cifre, s-a demonstrat că doar trei miligrame de cafea per kilogram greutate este o cantitate suficientă pentru a da un start arderii grăsimilor, care continuă în ritm alert pe toată durata efectuării exercițiilor. „Recomandarea de a face exerciții dimineața pe stomacul gol este destul de răspândită, dar nu are multă bază științifică din perspectiva maximizării arderii grăsimilor”, detaliază specialistul Francisco José Amaro-Gahete.

Oxidarea, mai pronunțată în a doua parte a zilei

Cafeina este una dintre cele mai consumate substanțe pentru accelerarea metabolismului și un plus de energie pe parcursul zilei. Deși nu sunt foarte multe studii care să ateste legătura directă cu acest efect, echipa de experți spanioli a reușit să demonstreze că inclusiv după-amiaza cafeaua tare are capacitatea de a crește oxidarea grăsimilor. Autorii studiului au examinat voluntarii timp de o lună, controlând și câte ore treceau între mese în fiecare caz și ce tipuri de stimulente foloseau participanții înainte de teste. Studiul a atestat o diferență între efectele cafelei înainte de exercițiile de dimineață și cele de după-amiază, cu un ușor avantaj în cel de-al doilea caz. Practic, nivelul de oxidare a grăsimilor s-a dovedit ceva mai mare atunci când cafeaua este consumată în această perioadă a zilei.

„Rezultatele cercetării noastre au evidențiat faptul că ingestia de cafeină cu 30 de minute înainte de exerciții a crescut oxidarea grăsimilor indiferent de momentul zilei când s-a folosit această formulă“ (Francisco José Amaro-Gahete, Universitatea Granada)