Main menu

header

848 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cea mai importantă masă a zilei a mai relevat un beneficiu, în cadrul unui studiu recent, derulat în Japonia - susține masa musculară, în cazul în care conține cea mai mare parte a proteinelor de peste zi.

Urmărește ritmul circadian

Cercetătorii niponi de la Universitatea Waseda au descoperit că momentul zilei în care oamenii consumă anumite substanțe nutritive este la fel de important ca meniul propriu-zis. Mai precis, dacă aportul de proteine vine dimineața, la micul dejun, acest aspect ajută la susținerea masei musculare în măsură mult mai mare decât introducerea acestor substanțe în masa de seară. Ca parte esențială a unei diete sănătoase, proteinele se obțin din carne, ouă, nuci, fasole, chiar anumite fructe și legume. Potrivit experților japonezi, corpul metabolizează diferit acești aminoacizi, în funcție de ceasul biologic intern (ritmul circadian). Studiind conceptul de „crononutriție” (importanța consumării substanțelor nutritive) în cadrul unor teste pe animale de laborator, specialiștii au pus în evidență faptul că exemplarele care au consumat proteine dimineața au prezentat dimensiuni și funcții musculare crescute cu 17% prin comparație cu grupul de control. Echipa și-a confirmat ulterior rezultatele prin studii clinice pe subiecți umani cu vârsta de peste 65 de ani.

Avantaje certe pentru siluetă

Proteinele susțin în principal mușchii care ajută corpul să se miște. În ceea ce privește momentul ingerării proteinelor, cercetătorii niponi afirmă că toate celulele din corp urmează ritmul circadian. În aceste condiții, absorbția acestor substanțe pare să scadă mai târziu în cursul zilei, când ritmul circadian scade. „Pentru oameni, în general, aportul de proteine la micul dejun este în medie de aproximativ 15 grame, ceea ce este mai puțin decât consumăm la cină, în medie 28 de grame. Descoperirile noastre susțin schimbarea acestei norme și aportul mai mare de proteine la micul dejun sau la gustarea de dimineață”, punctează expertul Shigenobu Shibata. De altfel, potrivit unui mare număr de studii, micul dejun prezintă numeroase avantaje și pentru siluetă. Persoanele care mănâncă bine dimineața dau organismului timpul necesar să ardă caloriile oferite, care nu se vor mai transforma în depozite de grăsime, cum se întâmplă cu alimentele consumate seara, și mai ales înainte de culcare.

„Dieta bogată în proteine într-o fază timpurie a perioadei active zilnice, la micul dejun, este importantă pentru a menține sănătatea mușchilor și a spori volumul muscular și rezistența la efort“ Shigenobu Shibata, Universitatea Waseda

Reface necesarul de glucoză

Proteinele din micul dejun stimulează activitatea cerebrală, susțin concentrarea și capacitatea de efort intelectual de-a lungul zilei. În același timp, această primă masă a zilei reface necesarul de glucoză şi oferă acei nutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului, dându-i energia de care are nevoie pe durata întregii zile. În general, nutriţioniştii recomandă consumul de alimente cu un conţinut bogat în fibre, proteine și carbohidraţi la micul dejun şi, în acelaşi timp, un aport cât mai scăzut de grăsimi şi zahăr. Carbohidraţii oferă energie imediat organismului, acţiunea acestora fiind completată de proteine. Fibrele dau o stare de saţietate şi astfel nu este nevoie de un aport alimentar care să depășească necesarul.