Main menu

header

844 3 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

În plin sezon al vacanțelor care includ cazare și all inclusive, specialiștii în nutriție atrag atenția că, pe cât de ușor este să puneți kilograme nedorite în plus, pe atât de simplu este să evitați acest efect al concediului în care aveți mâncare la discreție.

„Alimentele hiperpalpabile”, cu maximă moderație

O cercetare a experților americani de la Universitatea Kansas a pus în evidență faptul că există câteva reguli simple și foarte eficiente pentru a se evita supraalimentarea din vacanțele cu all inclusive. În fața abundenței de alegeri care par delicioase, puțini oameni rezistă și toate aceste nesfârșite mese și gustări se adună în corp sub formă de grăsime și kilograme în plus. Iată și câteva trucuri pentru care vă pot feri de această urmare a unei vacanțe de vis. În primul rând, sunt de evitat așa-numitele „alimente hiperpalpabile” - bomboane de ciocolată, hot dog, covrigi, alte gustări foarte procesate, care trebuie consumate cu multă moderație. „Aceste alimente au de regulă combinații de ingrediente care pot spori gustul până la a le face irezistibile, dar în același timp, acest gust este generat artificial”, detaliază expertul Tera Fazzino. De asemenea, vă puteți feri de acele alimente cu încărcătură de energie foarte mare, cu atât mai mult cu cât în concediu nimeni nu face fitness - este vorba despre carbohidrații încărcați (cartofi prăjiți, de pildă) sau alimentele cu mult sodiu (majoritatea procesatelor).

Gustările sărate, mai nocive decât grăsimile

Ideea de libertate și de relaxare pe care o implică vacanța poate ocoli forțarea stomacului. Specialiștii americani punctează că la all inclusive este nevoie de o strategie simplă, care se respectă, și de atenția la limitele proprii. Practic, s-a demonstrat că gustările sărate sunt chiar mai nocive pentru greutate decât alimentele grase. Participanții la cercetare care nu au rezistat să nu completeze mesele dense și bogate cu popcorn, covrigi etc. au avut, la finalul experimentului, mai multe kilograme în plus decât persoanele care s-au limitat la mesele principale, chiar ceva mai bogate decât de obicei. Specialiștii în nutriție arată că este destul de simplu să se opteze pentru pește, curcan și fructe de mare în vacanță, în paralel „păcălind” cu multe salate crude creierul și ochii care vor să bage în stomac tot ce văd în jur. De asemenea, se poate evita supraalimentarea cu o hidratare optimă, știut fiind faptul că deshidratarea cere mai multă mâncare.

Specialiștii atrag atenția asupra pericolului de a se declanșa la copii ideea că supraalimentarea din vacanța cu all inclusive este legată de recompensă și să continue acest fel de a mânca și după încheierea sejurului

Întrebaţi-vă dacă vă este cu adevărat foame

Atunci când sunteți în vacanță cu all inclusive, experții recomandă să respectați în continuare ritmul circadian, consumând proteinele mai devreme și lăsând pentru prânz și cină formule tot mai light de meniu. De asemenea, se poate dovedi eficient ca înainte de a vă așeza la masă să vă întrebați dacă vă este cu adevărat foame sau pur și simplu sunteți sub imperiul așa-numitului „consum hedonic”, mai precis mâncatul de poftă și pentru că mâncarea este la îndemână, și nu din nevoia fiziologică de a vă potoli foamea. „Acest tip de consum, care se întâlnește frecvent la all inclusive, este cel mai mare factor declanșator al acumulării de kilograme în vacanță”, punctează Fazzino.