Main menu

header

827 3 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

În condițiile epidemiei mondiale de obezitate, specialiștii caută mijloace pentru a opri acest flagel care reprezintă o amenințare de proporții la adresa sănătății publice, antrenând un mare număr de afecțiuni conexe grave.

Comanda potrivită, via neuroni

Atunci când are de ales între două feluri de mâncare, creierul reacționează prin grupuri diferite de neuroni. Potrivit experților de la Universitatea „Washington”, din St. Louis, cu cât mai apetisantă - chiar dacă nesănătoasă - hrana, cu atât mai rapide sunt circuitele dintre respectivele grupuri de celule. Ca urmare, specialiștii au recurs la o serie de teste pe animale de laborator, din care a reieșit faptul că neuronii pot fi „învățați” să dea creierului comanda că alimentele sănătoase sunt și cele preferate. „Mulți pacienți fac alegeri greșite nu doar în ceea ce privește domeniul alimentar. Am reușit să deslușim o parte esențială a acestui proces, iar prin identificarea mecanismelor neuronale care îl constituie, vom înțelege mai mult pe direcția depistării tratamentelor necesare în anumite afecțiuni derivate”, explică expertul Camillo Padoa-Schioppa.

Impulsuri electrice pentru meniul opus

Cu aproape 15 ani în urmă, echipa de specialiști americani identifica în creier neuronii care iau deciziile, situați în cortezul orbitofrontal. În răstimpul scurs, experții au continuat să deruleze teste pe direcția mecanismelor care duc la luarea unei decizii, inclusiv alimentare, și au descoperit că acești neuroni determină alegeri și în ceea ce privește învățarea, emoțiile, atenția sau controlul. Identificând și partea din acest proces care se referă la alegerile alimentare, experții au testat mai multe tipuri de băuturi și hrană, apoi, prin impulsuri electrice, au determinat faptul că în creierul animalelor se poate controla preferința și implicit alegerea unei anume variante. Cu cât impulsul electric a fost mai puternic, cu atât exemplarul a tins spre a alege formula opusă celei pe care o preferă în mod obișnuit. „Considerăm că de același circuit neuronal, care poate fi reprogramat, țin tot felul de alegeri, de la meniul de la restaurant la investițiile financiare sau candidații la alegeri. Este foarte posibil ca și deciziile majore din viață, bazate pe subiectivitate, cum ar fi partenerul potrivit, să se facă tot în această zonă a creierului”, detaliază Padoa-Schioppa.

„Reprogramarea neuronilor aflați în zona din creier care determină alegerile ar putea ajuta în tratarea problemelor de alimentație sau a dependențelor“ (studiu al Universității „Washington”, St. Louis, SUA)

„Antrenament“ pentru dependenţi

Studii anterioare au demonstrat posibilitatea de a se antrena din timp creierul să prefere alimente sănătoase în detrimentul fast-food, cu ajutorul unei diete care nu provoacă foame. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tufts, din SUA, au observat că dependențele alimentare pot fi schimbate chiar și dacă sunt bine stabilite. După mai multe teste pe subiecți umani, experții au putut demonstra o creştere a preferinței pentru mâncarea sănătoasă, săracă în calorii, procesul fiind cu atât mai simplu cu cât debutează înainte ca o persoană să devină dependentă de produsele hipercalorice. „Condiţionarea care generează mâncatul alimentelor nesănătoase apare la nivelul creierului în timp, ca răspuns la consumul, în mod repetat, al unor alimente care se află în mediul alimentar toxic”, argumentează specialistul Susan B. Roberts. Cercetătorii au constatat și că voluntarii incluşi în programul de slăbit au prezentat modificări în zonele creierului asociate cu recompensa.