Main menu

header

826 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu o voce memorabilă și o performanță actoricească în care privirea joacă un rol semnificativ, stilat și carismatic, Idris Elba, desemnat cel mai sexi bărbat în viață în anul 2018, trece zâmbind și în mare formă prin ceea ce numește „criza vârstei mijlocii”.

„Muncește mai mult, dormi mai puțin”

826 3 2Născut în anul 1972, la Londra, Idris Elba a urcat pe scenă de mic. În 1986 își ajuta unchiul la o firmă de organizare de evenimente festive, iar în 1987 își înființa propria companie muzicală. În 1988 renunța la școală și, pentru a se întreține între două audiții și în așteptarea lansării în cinematografie, a făcut tot felul de joburi - a montat cauciucuri, a fost agent de vânzări, a lucrat pe platforma Ford și a mixat muzică în cluburi de noapte. Era încă de pe atunci adeptul unui principiu pe care îl respectă și în prezent, când este un star mondial: „Muncește mai mult, dormi mai puțin”. Cu o înălțime de 1,88 metri, armonios și carismatic, Idris Elba „dădea lovitura” în anul 2002, odată cu serialul „The Wire” - „Cartelul crimelor” și cu rolul Russell „Stringer” Bell, unul dintre cele mai cunoscute din SUA.

„Cel mai sexi bărbat în viață”

826 3 3Odată intrat în „liga mare” a cinematografiei, Idris Elba și-a continuat ascensiunea cu roluri din ce în ce mai intense și de anvergură. Serialul britanic polițist „Luther” îi aducea actorului Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare, în 2012. Trei ani mai târziu, Elba intra în prim-planul atenției cinefililor de toate vârstele din lumea întreagă odată cu interpretarea rolului Heimdall, din uriașul succes de box-office „Răzbunătorii. Sub semnul lui Ultron”, care a avut încasări globale de 1,4 miliarde de dolari. Alți trei ani mai târziu, Elba era declarat „cel mai sexi bărbat în viață” și stilul său, regimul alimentar, rutina de fitness și celelalte detalii personale care l-ar putea desemna drept un model au început să fie întoarse pe toate părțile.

„Nu sunt pretențios deloc. Am nevoie doar de vreo doi saci de box”

826 3 4Detaliile felului în care Idris Elba se menține în formă au surprins în mare măsură, întrucât starul are o abordare lejeră, adaptată propriei personalități, a rutinei de fitness. De pildă, actorul preferă exercițiile fără aparate, efectuate prin folosirea exclusivă a propriei greutăți. „Nu sunt pretențios deloc. Am nevoie doar de vreo doi saci de box”, spune Elba. Păstrând simplitatea în abordarea antrenamentelor, starul este un fan al mișcărilor de box în reprize rapide și puternice, împotriva unui adversar imaginar. „Acest tip de exerciții este unul dintre cele mai bune antrenamente care se pot face. Nu este nevoie de echipament special, nu necesită altceva decât determinare și lucrează fiecare mușchi. Asta făcea și Nelson Mandela în închisoare, în fiecare zi”, povestește actorul, care l-a portretizat pe liderul sud-african în filmul „Mandela. Lungul drum spre libertate”, în anul 2013.

„A fi în formă înseamnă a fi gata de luptă”

Adept și vechi practicant de kickboxing, Idris Elba face aceste antrenamente „pentru a fi gata de luptă”, spre deosebire de cei care „fac fitness pentru a fi supli sau pentru masă musculară”: „Dacă s-ar întâmpla să intru într-un ring de box, aș fi, oare, pregătit pentru cinci runde? Pentru acest scop final mă pregătesc, asta consider că înseamnă a fi în formă. Vreau să știu că dacă sunt doborât la pământ, am puterea să mă ridic și să-l trântesc pe adversar. Kickboxingul este primitiv, dar reprezintă putere în stare pură. Atunci când ești gata de luptă, poți funcționa la nesfârșit”. Starul nu întrerupe sesiunile de kickboxing decât în perioadele în care filmează, întrucât producătorii consideră că s-ar putea accidenta.

Sesiuni cardio sub formă de… navigație

826 3 5Spre deosebire de multe alte staruri care petrec ore în șir în sălile de antrenament, Idris Elba preferă să navigheze, considerând această activitate un alt fel de sesiuni cardio. „Activitatea favorită prin care transpir cu folos este navigația. Orice s-ar spune, pentru zece minute din această păcere este nevoie de multă muncă. Tot corpul participă la efort”, argumentează actorul. Pe de altă parte, Elba afirmă că încearcă să strecoare câte o sesiune de exerciții cu fiecare ocazie și completează tabloul menținerii în formă cu 45 de minute de alergare dimineața, 100 de flotări sau cât de mult înot se poate. „Acest sport solicită și lucrează toți mușchii corpului”, punctează starul.

Liber la carbohidrați și dulciuri

Aceeași naturalețe este manifestată de Idris Elba și pe direcția dietei. Departe de meniurile restrictive sau chiar extreme la care recurg numeroase celebrități, actorul britanic rămâne conștient de ceea ce introduce în propriul corp fără să fie foarte strict cu sine din această perspectivă. „Când eram mai tânăr, nu reușeam nicicum să pun kilograme pe mine, acum este normal să mă mai rotunjesc pe ici, pe colo, dar dacă fac exerciții mai intens o săptămână, surplusul se duce complet”, arată Elba, care nu a avut, totuși, niciodată mai mult de două-trei kilograme în plus. Actorul crede cu tărie în puterea micului dejun de a-l trece cu bine peste zilele încărcate și de aceea consumă la prima masă carbohidrați și proteine sănătoase, de regulă ouă și cereale. „Carbohidrații nu sunt un inamic, ci mai degrabă un combustibil. Cel mai bine gătesc pâine prăjită!”, spune Elba, care nu ocolește nici deserturile. „Atunci când simt nevoia de dulce, mănânc un baton de ciocolată”, mărturisește starul.

„Mult timp, până la «The Wire», am fost foarte sărac, am dormit în rulotă, pe canapelele prietenilor, eram un om fără adăpost“

Nouă tatuaje şi design vestimentar

Idris Elba are nouă tatuaje, dintre care cel mai spectaculos este cel al unui leu, emblema statului Ghana, din care provine mama actorului, Eve. Starul nu a renunțat la a mixa muzică, iar la rugămintea Prințului Harry, care îi este prieten, a realizat aranjamentul muzical pentru nunta acestuia cu Meghan Markle și cochetează cu designul vestimentar. „Vine o vreme când trebuie să ne înfruntăm temerea că ne apropiem de vârsta de 50 de ani. Pentru mine, criza vârstei mijlocii înseamnă să nu te odihnești. Este timp pentru asta după marele final. În fond, aș fi putut îmbătrâni lucrând cu tata la compania Ford, în loc să trăiesc ceea ce trăiesc”, povestește Elba. La capitolul viață personală, starul este la a treia căsătorie și are doi copii. Deși jurase să nu se mai cunune niciodată, afirmă că s-a îndrăgostit iremediabil de Sabrina Dhowre, care i-a devenit soție.