Main menu

header

811 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Un studiu recent, derulat în cadrul Universității Brigham Young, din Utah, SUA, a pus în evidență faptul că a consuma gustările nepotrivite după un meci sau o sesiune de exerciții poate anula efectele mișcării, punând rapid la loc caloriile consumate pe timpul efectuării sportului. Acest aspect este valabil deopotrivă pentru copii și adulți.

Prea multe calorii, exces de zahăr

Foarte mulți părinți umplu cu gustări - unele chiar nesănătoase - rucsacurile cu care duc copiii la meciuri, având grijă ca aceștia să mănânce imediat ce se termină efortul fizic. Acest obicei anulează, practic, toate caloriile pe care copilul le-a consumat în timpul efortului fizic, arată experții americani. „Copiii sunt inundați de cultura snackurilor, care sunt prezente la celebrări, la școală, la aniversări. Nu este potrivit să-i îndopăm cu zahăr sau cu alte substanțe nocive și după sesiunile de sport”, punctează specialistul Lori Spruance. Pentru a demonstra efectele nocive ale gustărilor după mișcare, echipa de experți a urmărit legătura dintre activitatea fizică și evoluția de creștere pentru copiii care practică fotbal, baseball și softball. Pe lângă constatarea faptului că părinții aduc întotdeauna gustări pline cu zahăr, la care cei mici recurg imediat după terminarea partidei, s-a observat și că fiecare astfel de gustare aduce organismului circa 220 de calorii, peste cele 170 pierdute în timpul meciului. Mai grav, gustarea înseamnă și 26,4 grame de zahăr, peste cele maximum 25 de grame recomandate pentru întreaga zi.

După antrenament, cocteil de proteine!

811 3 2După efortul la sală, adulții au adesea senzația de foame „de lup” şi cred că au nevoie de multă mâncare pentru restabilirea muşchilor. O masă complexă, care include grăsimi, proteine şi carbohidraţi lenţi, va concentra toată energia pe procesul de digestie. Totodată, cortizolul, care atinge un nivel înalt după antrenamente, blochează asimilarea proteinelor. Este inutil așadar, să se consume proteine, întrucât cea mai mare parte a acestora se va pierde. Potrivit experților, abia după 20-30 de minute de la terminarea antrenamentului se poate consuma un cocteil de proteine şi carbohidraţi, precum şi vitamine, suplimente şi batoane mici cu carbohidraţi rapizi. Acestea vor aduce un aport mai mare de substanţe nutritive, aprovizionând muşchii cu elementele necesare pentru recuperare, iar organismul nu va cheltui energie pentru procesul de digestie a unei mese copioase.

„Schimbările mici pot face diferențe mari atunci când vine vorba despre menținerea greutății ideale. Când copiii fac sport, gustările de după efort trebuie să fie sănătoase - fructe, legume, nuci“ (Jay Maddock, Universitatea A&M, Texas)

Peşte alb şi legume la grătar

După două ore de la antrenament poate veni rândul unei mese complete, cu mare atenție la evitarea acelor alimente care să anuleze, prin aportul caloric excesiv, rezultatele obținute prin efortul de la sala de antrenament. Pentru ca organismul să se recupereze după efortul depus, fără a recâştiga caloriile pierdute, este indicat ca alimentaţia să fie una uşoară. Este important să consumați legume, tocmai de aceea salatele sau legumele pe grătar sunt cele mai bune alegeri. Lângă acestea este binevenită şi puţină carne de pui la grătar, sau pește alb, întrucât proteinele oferă organismului aminoacizii necesari pentru a reface musculatura şi favorizează absorbţia apei în organism, îmbunătăţind astfel procesul de hidratare musculară. Totodată, multe persoane aleg să consume fructe după antrenament. Este bine să vă asigurați că acele fructe au mai multă glucoză decât fructoză, întrucât aceasta din urmă creşte nivelurile de zahăr din sânge foarte încet şi nu înlocuieşte cantităţile de glicogen din corp. Specialiștii recomandă bananele şi strugurii.