Main menu

header

802 3 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Literatura medicală menționează peste 200 de afecţiuni legate de gluten. De asemenea, pe lângă aspectele de ordin medical, eliminarea acestei substanțe din alimentație este creditată cu scăderea în greutate și o detoxifiere naturală. Prin popularizarea metodei de tot mai multe celebrități, consumul de alimente fără gluten se răspândește rapid.

Ameliorează simptomele afecțiunilor tiroidiene

802 3 2Potrivit studiilor internaționale în domeniu, există o conexiune demonstrată între bolile tiroidiene şi eliminarea glutenului. Acesta conţine gliadină, o proteină pe care organismul o poate percepe ca pe un „intrus”, acest lucru ducând la iniţierea unui răspuns imun. Această reacţie a organismului este amplificată la persoanele cu boala celiacă. În ansamblu, în cazul în care sistemul imunitar atacă gliadina, anticorpii atacă, de asemenea, tiroida. Dacă răspunsul imun continuă, această glandă suferă daune chiar şi la șase luni după consumul de gluten, arată literatura de specialitate. Cercetările efectuate până în prezent arată că mulţi pacienţi cu boli autoimune tiroidiene prezintă un răspuns imun la gluten, indicând necesitatea de a introduce abordări nutriţionale noi pentru persoanele cu boli autoimune cronice şi debilitante. Iar în cazul în care există un diagnostic de boală celiacă, eliminarea completă a glutenului din alimentaţie este absolut necesară.

Previne boala Lou Gehrig

802 3 3Un studiu derulat în cadrul Universității Harvard a confirmat faptul că alimentele ce conţin gluten au un impact major asupra sănătăţii tuturor celor care le consumă, prin creşterea riscului de apariţie a unui așa-numit „intestin permeabil”. Mai precis, expunerea la gliadină creşte permeabilitatea mucoasei epiteliale ale intestinului, iar acest lucru se întâmplă și la persoanele cu boala celiacă, şi la subiecţii sănătoşi. Efectele sunt semnificative: în cazul în care spaţiile mici dintre celulele intestinale se măresc, o gamă largă de substanţe care în mod normal nu ar trece printr-un intestin sănătos în sânge sunt lăsate să pătrundă, incluzând aici bacteriile și virușii. Un intestin „permeabil” a fost legat de apariţia unor boli cornice, cum ar fi: artrita reumatoidă, alergiile alimentare, astmul, eczemele, boala inflamatorie intestinală, boala Lou Gehrig, fibroza chistică, diabetul, autismul, ADHD, Alzheimer, Parkinson.

Meniu cu alimente antiinflamatoare, condimente și fibre

802 3 4O dietă care elimină glutenul presupune, potrivit specialiștilor, consumul alimentelor ce au proprietăţi antiinflamatoare. Produsele alimentare ce susțin lupta împotriva inflamaţiei sunt peştele, fructele de pădure roşii şi violet (bogate în polifenoli), legumele cu frunze de culoare verde închis, cartofii dulci. De asemenea, meniul poate conține ierburi și condimente - turmeric, ghimbir, rozmarin. De asemenea, foarte important este aportul de fibre, substanțe care susțin sănătatea intestinală. Fibrele solubile care se găsesc în fasole, seminţe de in sau în tărâțe de ovăz au o mulțime de beneficii colaterale - scad nivelul colesterolului, protejează inima, reduc tensiunea arterială. În același timp, este necesar să fie redus la minimum consumul de alimente procesate, întrucât conţin cantităţi mari de zahăr, sare şi conservanţi, substanțe responsabile, în parte, de declanşarea bolilor autoimune.

Interdicții extinse, de la făină la… bulion

Excluderea glutenului din alimentaţie a început să fie asociată cu scăderea în greutate şi îmbunătăţirea aspectului fizic. Numeroase celebrităţi au adoptat o astfel de metodă de slăbit, popularizându-i rezultatele considerate uimitoare. Practic, este vorba despre scoaterea din alimentație a tuturor alimentelor care conțin grâu: făină albă, făină integrală, făină graham, grâu dur, griș și germeni de grâu. De asemenea, pe lista de interdicții intră pastele, cușcușul, pâinea, prăjiturile, biscuiții, produsele de patiserie, cerealele, fulgii de ovăz, berea, sosurile, dressingurile etc. Tot surse de gluten sunt și bulionul, crutoanele, pesmetul, prăjelile, mezelurile, amidonul alimentar, sosul de soia, plus o mulțime de aditivi alimentari omniprezenți în produsele alimentare din comerț. Demn de menționat este faptul că, deși a început să se creadă că glutenul este nociv tuturor, nutriționiştii atrag atenția că această percepție extremă este una falsă. Așadar, consultul la medic și apoi realizarea unui regim corect alături de nutriționist sunt căile de urmat pentru obținerea rezultatelor scontate.

Ajută organele să scape de resturile metabolice

802 3 5Odată stabilit de specialiști faptul că este nevoie să adoptați o dietă fără gluten, se vor înregistra numeroase schimbări benefice pe direcția siluetei. Ca rezultat al reducerii sau chiar eliminării pâinii, pastelor, dulciurilor și produselor de patiserie scade substanțial surplusul de carbohidraţi, iar înlocuirea acestora cu legume, fructe şi carne slabă va genera automat o scădere în greutate naturală, care se va menține în timp. În paralel, adoptarea unei diete fără gluten se poate traduce într-o detoxifiere binevenită pentru organism, cu atât mai mult cu cât poate fi personalizată ca durată, în funcție de nevoile propriului organism. De regulă, detoxifierea prin eliminarea produselor cu gluten implică un ajutor pentru organele excretoare (intestinele, rinichii, pielea, ficatul şi plămânii) să elimine mai eficient resturile metabolice, ca şi introducerea a cât mai puţine toxine în corp. Cele mai potrivite alimente pentru această dietă sunt legumele, salatele şi fructele, indiferent dacă sunt crude sau gătite. „Vedete” sunt anghinarea, care ajută digestia, topinamburul, legumă cu puține calorii dar saturată de fibre, varza kale, care conţine o cantitate mare de vitamina C şi luteină, sparanghelul, cu efect diuretic, roșiile, pline de antioxidanți, iar la capitolul fructe se remarcă papaya, ananasul, fructele de pădure (în special coacăzele), perele și merele.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au o boală autoimună tiroidiană, în special hipotiroidism sau hipertiroidism, trebuie evaluate din perspectiva intoleranţei la gluten

„Trucuri“ pentru amplificarea efectelor dietei

O dietă temporară fără gluten are câteva „trucuri” care pot amplifica rezultatele. De pildă, este recomandat să folosiţi cât mai puţină grăsime cu putinţă atunci când gătiţi - prepararea la aburi este mult mai eficientă. De asemenea, utilizaţi ulei de măsline de calitate când pregătiţi salatele, deoarece acesta ajută corpul să absoarbă vitaminele, reduceţi cantitatea de zahăr şi sare și recurgeți la cât mai multe ierburi aromatice pentru a da personalitate meniurilor fără gluten. În același timp, pe cât posibil, renunțați la cafea și la alcool în decursul acestei perioade. Nu uitați să dublați dieta cu activitate fizică, în mod special afară, în aer liber și să consumați minimum 1,5 litri de lichide (apă, sucuri de fructe fără zahăr sau ceaiui neîndulcite) în fiecare zi.