Main menu

header

799 3 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Cu sute de diete diferite la dispoziția celor care vor să aibă greutatea ideală, poate fi dificil de ales una care să se potrivească perfect și să dea rezultatele scontate. Dar experții oferă o soluție de ultimă oră.

Măsoară indicii metabolici

Specialiștii de la Imperial College, din Londra, au pus la punct un sistem de testare rapidă, cu ajutorul căreia se poate determina dacă o persoană ține dieta potrivită. Mostra de urină pe care o furnizează doritorii este evaluată din perspectiva informațiilor date de indici metabolici. În același timp, testul oferă și date relevante despre starea de sănătate a persoanei care dorește să adopte un regim alimentar. „Testul pe care l-am pus la punct poate releva dacă persoana aflată la dietă ține regimul care i se potrivește, nu doar pentru greutate, ci și pentru sănătate”, explică cercetătorul Joram Posma.

„Amprenta” de urină personalizează regimul

Tehnologia realizată de experții britanici face ca fiecare mostră de urină să fie o adevărată „amprentă”, care variază de la o persoană la alta. Informațiile furnizate pe această cale permit personalizarea regimului de nutriționist, cu ajutorul unui așa-numit „scor dietar” (DMS). Pe parcursul testelor pe voluntari s-a putut observa faptul că valorile înalte ale DMS corespund cu o dietă adecvată, dar nu sunt identice pentru toate persoanele care au adoptat respectivul regim. Ca urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare metabolism procesează alimentele în mod diferit și influențează rezultatele regimului.

„Testul nostru are legătură deopotrivă cu ideea de regim alimentar adecvat și cu adaptarea dietelor pentru îmbunătățirea sănătății publice“ John Mathers, Imperial College, Londra