Main menu

header

778 3 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O cercetare derulată în cadrul Universității Lübeck, din Germania, a adus argumente în plus în favoarea obiceiului de a lua un mic dejun copios, în special din perspectiva menținerii greutății ideale.

Varianta „slabă” accentuează foamea

Potrivit experților germani, un mic dejun bogat generează dublarea arderii de calorii în comparație cu o cină consistentă. Această concluzie este considerată foarte importantă pentru recomandările legate de scăderea în greutate, întrucât evidențiază cu precizie mecanismele metabolice care poartă denumirea generică de termogeneză. Mai precis, este vorba despre numărul de calorii pe care organismul le consumă în procesul de digestie și care, potrivit experților, este de două ori și jumătate mai mare dimineața față de orele serii. Pe de altă parte, un mic dejun slab caloric nu face decât să accentueze senzația de foame, împingând spre gustări care nu aduc niciun beneficiu greutății și implicit sănătății.

Scade nivelul de glucoză și de insulină

După ce au analizat câte calorii sunt arse pentru diferite alimente consumate la diverse ore ale zilei, experții germani au observat și creșterile de glucoză din sânge în aceleași condiții, precum și concentrațiile de insulină generate de mâncarea consumată, înregistrându-se scăderi la ambele capitole în dreptul micului dejun. „Rezultatele noastre arată că masa de dimineață dublează termogeneza la nivelul organismului prin comparație cu celelalte mese, cel mai mult cina. Această descoperire este foarte importantă pentru persoanele care diminuează importanța micului dejun în tabloul general al meniului zilnic”, sintetizează specialistul Juliane Richter.

Previne obezitatea

Studiul experților germani a adus dovezi în plus în sprijinul ideii că un mic dejun copios - cu scăderea semnificativă a caloriilor la celelalte mese - este una dintre cele mai bune căi dietare de a pierde în greutate. „A mânca mai mult dimineața în loc să faceți acest lucru seara previne obezitatea și creșterea nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă aspectele de greutate, aceștia sunt factori declanșatori sau agravanți în cazuri de afecțiuni cardiovasculare sau cancer, dat fiind faptul că termogeneza este mult scăzută la persoanele supraponderale”, adaugă Richter.

Taie pofta de gustări și de dulciuri

Un mic dejun consistent nu este recomandat doar celor care vor să scape de kilograme, ci și celor care își doresc să prevină acumularea acestora. O cercetare anterioară a pus în evidență faptul că persoanele care consumă cele mai multe calorii de peste zi dimineața au de regulă masa corporală mai mică decât a celorlalți. De asemenea, alte cercetări au evidențiat că masa bogată la primele ore oferă o satisfacție prelungită, astfel încât persoanele care au acest obicei nu mai simt nevoia să apeleze la gustări. Potrivit specialiștilor germani, ciocolata consumată la micul dejun previne pofta de dulciuri pentru tot restul zilei. „Recomandăm și persoanelor supraponderale, dar și celor cu greutate normală să acumuleze cele mai multe calorii dimineața, pentru toate beneficiile pe care le generează acest obicei”, punctează Richter.

Termogeneza scade în orele serii din cauza ritmului biologic al corpului