Main menu

header

776 3 1de Călin Popa şi Matei Udrea

Foarte multe persoane au obiceiul ca în weekend să se trezească mai târziu și să împingă masa de dimineață mai târziu, spre așa-numitul „brunch”. Specialiștii în nutriție atrag atenția că această schimbare a orelor de hrănire aduce kilograme în plus, chiar dacă se consumă același număr de calorii.

Schimbarea orelor de masă îngraşă!

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, Spania, au relevat, în cadrul unui studiu, că schimbarea orelor de masă și „împingerea” micului dejun cu mai mult de trei ore aduce kilograme în plus. Oamenii de știință au constatat că persoanele care au acest obicei au ajuns să aibă talia mai îngroșată în timp comparativ cu voluntarii care au păstrat neschimbată rutina alimentară. Aceste date au rămas valabile indiferent de calitatea dietei, de durata odihnei sau de câtă mișcare făceau participanții la studiu. Potrivit experților, explicația stă în faptul că organismul nu poate procesa hrană la alte ore decât cele cu care este obișnuit. Pe parcursul derulării cercetării a mai fost relevat faptul că persoanele care amână foarte mult micul dejun în zilele libere se îngrașă cu cel puțin patru kilograme.

Celulele sunt programate să „știe” când să consume energie pentru a utiliza anumiți nutrienți

Potrivit experților spanioli, „ceasul biologic” este cel care dictează pregătirile pe care le face organismul pentru a procesa hrana la anumite ore. Celulele sunt programate astfel încât să „știe” când trebuie să consume energie pentru a utiliza anumiți nutrienți. Atunci când alimentele sunt ingerate la alte ore, organismul devine greoi în procesul de a transforma mâncarea în substanțe hrănitoare. În timp, această dificultate generează stocarea de grăsime și implicit kilograme în plus. De asemenea, s-a obser- vat, pe parcursul cercetării, la care au participat persoane tinere, că, cu cât este mai mare diferența orară dintre regimul obișnuit și mesele din weekend, cu atât mai mare este riscul de obezitate pe termen lung. Pe de altă parte, specialiștii consideră că acest mecanism natural ar putea fi folosit de persoanele care vor să slăbească și care pot păstra permanent neschimbată rutina orară a alimentației.

„Acesta este un studiu foarte interesant, care poate fi coroborat cu reducerea caloriilor și atenția la calitatea hranei, pentru rezultatele așteptate“ (nutriționist Mhairi Brown, Londra)