Main menu

header

773 3 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Dieta a ajuns un soi de obsesie planetară, iar mișcarea care promovează ieșirea din această paradigmă și reformularea atitudinii față de hrană capătă tot mai mulți adepți.

Reevaluarea relației cu mâncarea

Potrivit unui studiu de dată recentă, desfășurat la Londra, occidentalii recurg la incredibilul număr de 126 de diete diferite pe timpul vieții, ceea ce a tras un semnal de alarmă internațional vizavi de deformarea relației omului modern cu mâncarea. În aceste condiții, a luat ființă și se extinde cu repeziciune un curent care urmărește reașezarea de baze sănătoase a acestei relații, notează instyle.com. Intitulată „food freedom” (eliberarea de mâncare), mișcarea susține că moda dietelor ajunge să facă alimentele să controleze viața oamenilor. „Acest curent promovează eliminarea tuturor dietelor sau a regulilor impuse obiceului de a mânca, permițând astfel hranei să fie o parte din viața noastră fără a o controla” argumentează Casey Bonano, dietetician din Dallas, Texas.

Sănătate în orice dimensiune

773 3 2Potrivit experților care susțin acest trend, actul de a mânca trebuie desprins de ideea obsesivă că asta se face obligatoriu pe principiul pierderii de kilograme. „Femeilor din toată lumea li s-a vândut conceptul greșit că, dacă devin tot mai slabe, vor fi mai sănătoase și mai valoroase din perspectivă socială. De aceea este eliberarea de această obsesie atât de importantă. Personal, mi-am dat seama că nu am niciun motiv să-mi petrec viața încercând încontinuu să-mi schimb organismul”, susține nutriționistul Kirsten Ackerman, din Milford, Connecticut, fondatoare a mișcării „Health at Every Size” („Sănătate pentru orice dimensiune”).

Atitudine normală, confortabilă, față de alimentare

Susținătorii ideii că omul trebuie să iasă din cercul numărării caloriilor și al eforturilor de a slăbi permanent, chiar dacă acest lucru se potrivește sau nu metabolismului, afirmă că toate persoanele care au renunțat la această obsesie au revenit la o atitudine normală, neutră și confortabilă, față de alimentare. „Deși conceptul de hrănire intuitivă merge pe această direcție, în mod ironic a fost absorbit de cultura dietelor și deformat astfel încât să pară o metodă de a slăbi. Acest lucru demonstrează cât de nefirească este relația omului modern cu hrana de fiecare zi, care ajunge să-l obsedeze și să-i ocupe mare parte din timp și din gândire”, adaugă Ackerman.

Hrana se poate alinia cu valorile personale fără stres

773 3 3Specialiștii în nutriție consideră că eliberarea de ideile fixe ale culturii dietelor se poate potrivi oricui, cu condiția ca sănătatea să rămână în parametri normali. „Mișcarea eliberării de diete este cea mai relevantă pentru persoanele care ajung să aibă dezechilibre de alimentație din cauza promovării persistente a ideii de scădere obligatorie în greutate. Restricțiile nu sunt niciodată o soluție pentru problemele alimentare, pentru că tocmai ele le-au provocat”, explică Ackerman. În același timp, desprinderea de cultura dietelor se poate aplica și celor care își impun un anumit tip de abținere din motive religioase, medicale sau morale. „Hrana se poate alinia cu valorile personale, fără stres, sentimente de rușine sau de vină și, cel mai important, fără anxietatea pe care o generează obsesia de a slăbi”, adaugă expertul american.

Permisiunea de a consuma orice

773 3 4„Food freedom” este doar în aparență o simplă eliberare de cutumele moderne, omniprezente. Cei care au trecut la acest proces au descoperit că mintea omului modern este deja impregnată cu obsesia că trebuie să slăbească, fiind astfel unul dintre obstacolele cele mai mari. „Cel mai greu se adaptează persoanele obișnuite să-și supravegheze îndeaproape aportul alimentar. Mulți dintre pacienții noștri chiar se sperie la început de permisiunea de a consuma orice și uneori intervine mâncatul compulsiv. Dar și acesta este un aspect normal, întrucât, după un timp, aceste persoane învață să aibă încredere în propriul organism, care le spune când să se oprească și selectează singur ceea ce îi face bine, fără reguli scrise de alții, din afară. Nu corpul nostru este problema, ci dietele impuse”, detaliază Whitney Catalano, dietetician în Pasadena, California.

A încăpea cu toții în dimensiuni standardizate este un clișeu nociv

773 3 5Procesul de renunțare la reperele fixe ale dietelor moderne este unul care se desfășoară din interior spre în afară, mai precis are la bază o acțiune inversată față de cea pe care o impune regimul alimentar standard, care oferă rezultate exterioare și în multe cazuri generează dezechilibre interioare, deopotrivă la nivelul minții și al metabolismului. „Întrucât cultura dietelor este adânc înrădăcinată în majoritatea mesajelor contemporane, eliberarea de aceste idei greșite este un lung proces de erori și de lecții pe care le oferă organismul pe care în sfârșit începeți să-l ascultați și să-l învățați. Dar la final veți avea mai multe cunoștințe despre propria persoană și nevoile corpului decât v-ar putea furniza experimentarea oricărei diete”, consideră Catalano. De asemenea, potrivit specialiștilor, felul în care evoluează imaginea exterioară în condițiile eliberării de obsesiile dietelor este un aspect pozitiv dacă relația cu hrana este una sănătoasă. „Fiecare dintre noi are un metabolism distinct și gene diferite, aceea de a încăpea cu toții în dimensiuni standardizate este un clișeu nociv, nesustenabil și complet eronat, întrucât poate produce daune care durează o viață”, adaugă Ackerman.

Dacă prietenii și apropiații sunt la diverse diete și dumneavoastră ați decis să vă eliberați, evitați în mod direct discuțiile despre regimuri

Terapia acceptării poftelor

773 3 6Corpul uman este un mecanism inteligent, care va vedea diferența între poftă și foame, iar restricțiile ajung să se „răzbune”, susțin nutriționiștii care promovează eliberarea de diete. „Acceptați-vă poftele și dați-le frâu, în măsura în care permite organismul, în loc să vă limitați la ceea ce alte persoane consideră că este sănătos pentru dumneavoastră”, recomandă expertul în nutriție Whitney Stuart, din Dallas. De asemenea, a intra în procesul de eliberare de obsesia dietelor înseamnă, potrivit cunoscutului antrenor de viață sănătoasă Taylor Gage, din New York, „a crea în minte un spațiu în care să vă bucurați de plăcerile vieții în loc să trăiți prizonieri ai grijilor, regulilor și gândurilor obsesive legate de mâncare”. Pe scurt, desprinderea de cultura dietelor poate fi echivalată cu o terapie.