Main menu

header

772 3 1de Simona Lazăr şi Eduard Popa

Este un fapt cunoscut: în ultimii 50 de ani a existat o scădere reală a fertilității. Cu ocazia lansării BeDaddy, un program dedicat infertilității masculine, la începutul lunii februarie, mai mulți experți au demonstrat rolul-cheie al nutriției în concepția unui copil. Modificând dieta, veți putea cu adevărat să acționați asupra fertilității voastre.

Nutriție personalizată pentru viitorii tați

„Infertilitatea este un fenomen semnificativ, care afectează din ce în ce mai multe cupluri”, spunea profesorul François Olivennes, ginecolog și specialist PMA (procreare asistată medical), în timpul lansării, în Franța, a programului BeDaddy, dedicat tratării infertilității masculine pe baza unui plan de nutriție personalizată, sugerat de medici. Aceasta este o tendință în creștere, în parte datorită vârstei mamei la prima sarcină - tot mai mult femeile aleg să facă primul copil după 30 de ani -, iar pe de altă parte legată și de unele fenomene de mediu (pesticide, poluare) care funcționează ca disruptoare endocrine.

Stilul de viață este de vină

O cincime dintre cuplurile cu vârste între 25 şi 55 de ani se confruntă cu infertilitatea. Chiar dacă această problemă a fost adesea asociată cu femeile, bărbații sunt implicați în 50% dintre cazuri. „În general, stilul de viață al femeii este singurul asociat cu infertilitatea cuplului, ignorând rolul bărbaților”, sugerează Olivier Caix, directorul general al FabLife (aflat la originea programului BeDaddy). Dacă fertilitatea a scăzut cu adevărat în ultimii 50 de ani, aceasta este în mare parte legată de stilul de viață. Printre motive, regăsim poluarea, stilul de viață, somnul, dar și stresul, tutunul și sedentarismul. „Dar printre toți acești factori, cel mai frecvent este nutriția inadecvată. Este cel mai mare factor de risc în ceea ce privește sănătatea conceptuală”, a spus profesorul Rachel Levy, specialist în biologia reproducerii. Trebuie să revizuim planul de nutriție, dacă ne dorim un copil, spune medicul.

50% dintre bărbați, afectați

„Un cuplu fertil, care are relații sexuale la momentul potrivit, are o șansă de 15% de a concepe”, spune profesorul François Olivennes. „De obicei, așteptăm un an să vorbim despre infertilitate și să începem tratamentul. Cu toate acestea, dacă femeia are peste 35 de ani, vom începe investigațiile după şase luni”. Totuși, de câteva decenii, se fac evaluări doar pentru femei, în caz de infertilitate. Acum, filosofia este alta! „Am efectuat spermograme într-o a doua fază și am constatat uneori anomalii ale spermatozoizilor. Astfel, ne dăm seama că pentru jumătate dintre cazuri, stilul de viață al bărbatului este implicat în infertilitatea cuplului”. Lipsa de somn, tutunul, inactivitatea fizică și mai ales dieta vor determina ceea ce medicul numește „degradarea spermei”. „Calitatea spermatozoizilor este un indicator al sănătății bune la un individ”, adaugă profesorul Olivennes.

Fără alcool!

Igiena vieții - în special o hrană sănătoasă - nu se reflectă doar asupra calității spermatozoizilor, ci și asupra calității și potențialului de dezvoltare al embrionului. Modificând dieta tatălui, se va putea acționa asupra fertilității sale și asupra metabolismului descendenților și chiar asupra funcțiilor de reproducere. Planul de dietă BeDaddy este personalizat, pe fiecare caz, dar un lucru rămâne valabil pentru toți: trebuie să se renunțe la consumul de alcool, cu minimum trei luni înainte de perioada dorită pentru a concepe un copil! Valabil și pentru viitoarele mame.