Main menu

header

764 3 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

În condițiile în care simptomele sindromului metabolic se extind cu repeziciune, un nou studiu vine să pună în evidență eficiența unui program de alimentare încadrat într-o așa-numită „fereastră” restrictivă.

Reduce grăsimea abdominală

Milioane de persoane din întreaga lume suferă, în grade diferite, de simptomele supărătoare ale sindromului metabolic, afecțiune costisitoare, care a atins 30% din populația SUA, care crește semnificativ riscul de diabet și de boli cardiovasculare și deseori ține de unele erori în stilul de viață. Experții de la Școala de Medicină din San Diego, SUA, au pus în evidență faptul că o pauză de zece ore în alimentația zilnică poate reduce greutatea și periculoasa grăsime abdominală, precum și colesterolul și tensiunea arterială. „Am descoperit că, în combinație cu o medicație adecvată, restricția alimentară de zece ore îi ajută pe pacienții cu sindrom metabolic să-și gestioneze mult mai bine boala. Spre deosebire de numărarea caloriilor, aceasta este și o metodă mult mai simplă de a interveni în disciplina alimentară. De altfel, pacienților pe care i-am testat le-a fost mai ușor să implementeze acest tip de restricție”, explică Satchidananda Panda, co-autor al cercetării.

Susține ritmul circadian al organismului

Concret, specialiștii recomandă aportul integral de alimente dintr-o zi într-o perioadă de zece ore. Această intervenție asupra regulilor după care se hrănește o persoană susține ritmul circadian al organis- mului și toate procesele biologice care afectează celulele. La polul opus, s-a demonstrat că pacienții cu sindrom metabolic care se hrănesc la întâmplare au manifestări mai severe ale bolii, întrucât ritmurile naturale ale corpului sunt afectate, iar riscurile se extind spre creșterea colesterolului, a trigliceridelor, a zahărului din sânge. „Introducerea tuturor alimentelor și băuturilor - cu excepția apei - într-un interval de zece ore permite organismului să se odihnească și să se reseteze timp de 14 ore, preponderent pe timpul nopții. În plus, corpul învață să anticipeze când mănâncă o persoană care adoptă acest tip de restricție și se pregătește prin optimizarea metabolismului”, adaugă specialistul Emily Manoogian.

Descreștere naturală a aportului caloric

Participanții la teste au folosit o aplicație pe care au utilizat-o în primele două săptămâni ale experimentului și s-a constatat faptul că 86% dintre aceștia s-au conectat corect la noul program. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare și nu a fost nevoie să se sară peste mese. Demn de menționat este faptul că, deși nu s-a recomandat scăderea numărului de calorii și nici intensificarea efortului fizic, mulți voluntari au raportat o descreștere naturală a aportului caloric ca urmare a restrângerii „ferestrei” de timp în care se puteau hrăni. Pe segmentul stării generale de sănătate, participanții la teste au înregistrat scăderi ale nivelului colesterolului, ale grăsimii abdominale și ale circumferinței taliei.