Main menu

header

762 3 2de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Foarte multe persoane fac eforturi serioase pentru a-și menține greutatea după vârsta de 50 de ani. Cercetări de dată recentă pun în evidență faptul că acest fenomen se datorează metabolizării grăsimilor și se petrece chiar dacă nu mâncăm mai mult decât de obicei și nici nu facem mai puțină mișcare.

Mai puțini carbohidrați, mai multe condimente

Un studiu recent al Institutului Karolinska, din Suedia, relevă faptul că transformarea lipidelor din organism încetinește odată cu înaintarea în vârstă și din acest motiv acumularea de kilograme se face mult mai repede și mai ușor. Participanții la teste s-au îngrășat în medie cu 20 de procente dacă nu au recurs la o reducere a caloriilor ingerate zilnic din primele momente în care s-a sesizat creșterea în greutate. În primul rând, specialiştii în nutriţie recomandă consumarea unor mese mai frugale, dar mai numeroase pe parcursul întregii zile, pentru a stimula metabolismul în mod constant şi a antrena o ardere importantă de calorii. De asemenea, carbohidraţii consumaţi trebuie aleşi cu grijă, se înlocuiesc din consumul obişnuit produsele rafinate pe bază de carbohidraţi cu un indice glicemic crescut, înlocuindu-se cu produsele integrale, care nu conduc la creşterea în greutate prin transformarea în grăsime a glucidelor consumate în exces. De asemenea, nutriţioniştii recomandă creşterea consumului de condimente, în special ardei iute, piper negru şi ghimbir, care determină arderea grăsimilor stocate în organism. Totodată, ceaiul verde nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, fiind cunoscut faptul că acesta este un puternic antioxidant, dar ajută şi la arderea caloriilor. Se recomandă câteva ceşti cu ceai verde în fiecare zi, la intervale regulate.

Plimbări, exerciții cardiovasculare și aerobice

Potrivit specialiștilor suedezi, soluția împotriva acestei acumulări de kilograme este efectuarea de exerciții în plus. Sunt recomandate în primul rând plimbările, eventual în pas mai alert, de cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Apoi, cele mai multe beneficii le sunt aduse persoanelor în vârstă de exerciţiile aerobice şi cele cardiovasculare. Indiferent de vârsta, sexul sau nivelul condiţiei fizice, chiar şi pentru cei imobilizaţi într-un scaun cu rotile, cei care folosesc cârje ortopedice sau cadre de mers, cu toţii au posibilitatea de a se menține în greutatea optimă, de a trăi mai sănătos şi de a-şi prelungi viaţa. Numeroase studii au evidențiat faptul că niciodată nu este târziu să începeți să faceți mișcare: chiar şi atunci când este început după vârsta de 70 de ani, exerciţiul fizic regulat scade rata mortalităţii şi creşte speranţa de viaţă.

„Și în cazul persoanelor care și-au micșorat stomacul garanția rezultatelor pe termen lung este tot creșterea timpului în care se face mișcare“ (Kirsty Spalding, Institutul Karolinska, Suedia)

90 de ani cu aceleaşi kilograme ca la 20 de ani

Și persoanele care au recurs la micșorarea stomacului au manifestat, după 14 ani de observații, dificultăți în a menține scăderea în greutate sub control mai mult de patru ani după intervenție, aspect cauzat de aceleași transformări metabolice. „Rezultatele noastre indică în premieră faptul că sporul de kilograme are legătură cu procesele care reglează grăsimea din organism de la o anumită vârstă într-o manieră care este independentă de alți factori”, explică profesor Peter Arner, autor al studiului. Aceste observații întăresc rezultatele unei cercetări anterioare, care a constatat că femeile cu vârsta cuprinsă între 68 şi 70 de ani au cea mai bună şansă să atingă vârsta de 90 de ani dacă își mențin greutatea de la... 20 de ani. La polul opus, femeile supraponderale cu vârste între 68 şi 70 de ani au o probabilitate de 32% mai mică de a ajunge nonagenare.