Main menu

header

761 3 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Aparent un macho man dur și cu vorbe puține, Viggo Mortensen este, în realitate, un personaj plăcut și jovial. Căsătorit o dată și divorțat, actorul, care are și un băiat din acest mariaj, se află în prezent într-o relație cu actrița de origine spaniolă Ariadna Gil. Cât despre meseria de actor, vremea Oscarului nu a venit încă pentru Viggo Mortensen, însă actorul, în vârstă de 61 de ani, a cochetat intens cu acest trofeu, grație filmelor sale. El a fost, de altfel, și nominalizat de trei ori pentru mult râvnita statuetă, ultima oară chiar în 2019, pentru rolul din „Green Book”. Aceeași situație se înregistrează și la capitolul Globuri de Aur, însă actorul promite și pare mai determinat ca niciodată să plece acasă cu un Oscar. În acest sens, el se și pregătește intens pentru peliculele în care joacă, neprididind vreodată să sufere transformări dramatice pentru a intra în pielea personajelor.

A fost nevoit să ridice şi greutăți pentru masă musculară

761 3 2Viggo Mortensen a fost considerat unul dintre actorii cu mari șanse la un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru performanța sa din „Green Book” din 2018. Actorul a jucat rolul unui italiano-american dur care este angajat drept șofer de un mult mai stilat muzician de culoare. Deși la început pare imposibil, până la final între cei doi se leagă o prietenie pe viață. Viggo Mortensen a trebuit să se îngrașe 20 de kilograme pentru acest rol de bărbat țâfnos și a făcut-o printre altele mâncând multă pizza. „La început mi-a plăcut foarte mult pentru că mâncarea era bună. După o vreme, însă, m-am săturat și de atâta mâncare pentru că mi-am dat seama că trebuia să mănânc foarte mult doar ca să-mi mențin noua greutate”, a explicat actorul într-un interviu. Și se pare că nici chiar deliciile nu sunt mereu tot ceea ce își poate dori cineva, mai ales când totul este pentru un rol și știi că mai apoi trebuie să depui un efort și mai mare ca să slăbești. „Lunea, oamenii care lucrau pe platourile de filmare la costume se plângeau că am slăbit peste weekend și mă forțau să mai mănânc două gogoși sau și mai multă pizza”, a povestit exasperat Viggo Mortensen. „Prin urmare, tehnica mea, pe care nu o recomand nimănui, a fost să mănânc porții mari de mâncare și cu două deserturi chiar și înainte de a merge la culcare. Numai așa am putut să mă îngraș”, a spus el, adăugând că, pe lângă mâncat, a fost nevoit să ridice greutăți pentru masă musculară și pentru un aspect cât mai masiv al corpului.

„Să slăbesc a fost mult mai greu decât să mă îngraș și mult mai puțin amuzant”

761 3 3Partea cu adevărat interesantă legată de fizicul lui Viggo Mortensen și kilogramele sale în plus pentru „Green Book” a venit atunci când actorul a trebuit să scape de ele. Și nu a fost deloc uşor, după cum singur declară. „Să slăbesc a fost mult mai greu decât să mă îngraș și mult mai puțin amuzant. Poate și pentru că nu mai am 20 de ani și procesul de slăbire este mai lent după o anumită vârstă”, a explicat el. Cu toate acestea, la mai puțin de un an după încheierea filmărilor, Viggo Mortensen arăta suplu, ceea ce înseamnă că actorul este obișnuit, totuși, cu efortul de a suferi transformări fizice pentru a intra în pielea personajelor pe care le interpretează. De fapt, o demonstrează și rolul din „Căpitanul Fantastic” din 2016, pentru care a trebuit să se transforme slăbind mai multe kilograme, dar adunând masă musculară, specific oamenilor care petrec mult timp în natură. Metoda? Viggo a făcut foarte mult sport, mai ales fotbal și fotbal american, dar a și înotat zilnic timp de mai multe luni. Efortul a fost cu atât mai mare, cu cât actorul detestă să facă mișcare, iar antrenamentul său de menținere se reduce la plimbări și foarte rar mers la sala de fitness. Tot pentru acest rol, pe care l-a jucat la 58 de ani, actorul a trebuit și să-și lase barba să crească foarte mult. La fel și podoaba capilară, astfel încât să pară cât mai credibil în rolul lui Ben, un tată mai mult decât conservator, chiar ciudat, care își crește copiii după reguli discutabile, în numele „evitării consumerismului”.

Slab și gras pentru același rol

761 3 4Iar dacă pentru rolurile amintite, Viggo Mortensen a fost nevoit doar să slăbească, pentru performanța din pelicula lui 2012, „Pe drum”, el a trebuit să slăbească enorm, apoi să se îngrașe și iar să slăbească. Și totul pentru a-l juca magistral pe Old Bull Lee, un bărbat care își ducea zilele mâncând aproape nimic. Pentru a pierde kilograme, actorul și-a impus un regim strict, vecin cu înfometarea și, vreme de mai multe luni, s-a retras din viața socială pentru a nu se deda deliciilor culinare. Așa se face că el a ratat chiar și decernarea Premiilor Oscar, special pentru a se ține la distanță de mâncarea servită la cină. Problema a intervenit atunci când regizorul filmului, Walter Salles, a venit cu ideea de a introduce în film și câteva secvențe cu trecutul personajului interpretat de Viggo Mortensen, perioadă în care acesta avea mai multe kilograme. De aceea, actorul a trebuit să se îngrașe destul de mult, într-o perioadă foarte scurtă. Se pare că misiunea nu s-a dovedit mai ușoară decât cea de a slăbi pentru că stomacul actorului se obișnuise cu cantități infime de mâncare și pur și simplu refuza să îngurgiteze ceva. Noroc cu mâncarea italienească și cu dulciurile, care i-au deschis pofta de mâncare și cele câteva kilograme bune s-au depus mai ușor.

„Tehnica mea, pe care nu o recomand nimănui, a fost să mănânc porții mari de mâncare și cu două deserturi chiar și înainte de a merge la culcare. Numai așa am putut să mă îngraș“

Total de nerecunoscut în „Stăpânul inelelor“

761 3 5Și tot la capitolul transformări intră și schimbarea totală de look pe care Viggo Mortensen a suferit-o pentru cele trei serii ale trilogiei „Stăpânul inelelor” apărute între 2001 și 2003. Pentru a intra în pielea personajului Aragorn, pe atunci mai tânărul Viggo Mortensen s-a antrenat foarte mult într-o perioadă foarte scurtă de timp. Potrivit unui interviu pe care l-a oferit după încheierea filmărilor, Viggo l-a înlocuit, de fapt, pe un alt actor care avusese timpul necesar să se pregătească pentru rol și care chiar filmase câteva scene. Schimbarea producându-se pe neașteptate, Viggo a fost nevoit să prindă din mers scenariul și, potrivit spuselor sale, „nici măcar nu am avut timp să citesc cartea (lui J.R. Tolkien - n.r.)”. Cu toate acestea, el s-a deprins repede cu comportamentul dârz al nordicilor, cu limbajul și chiar cu aspectul sălbatic pe care rolul său îl solicita. De aceea, el și-a lăsat barba și părul să crească și nu se pieptăna niciodată înainte de a filma o scenă.