Main menu

header

757 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Helen McCarthy, un reputat psiholog britanic, a realizat un așa-numit „pendul al apetitului” cu ajutorul căruia o persoană poate determina în mod real de câtă hrană are nevoie, în afara programelor predeterminate la modul general.

De la minus trei la plus trei

Specialista este de părere că zi de zi suntem învățați, pe toate canalele, să ne hrănim la anumite intervale și nu atunci când ne este cu adevărat foame sau să ne supraalimentăm când nu este nevoie să facem asta. De aceea, specialista a creat un program care să se apropie de ceasul biologic al fiecăruia și care să poată fi determinat de oricine, cu condiția „să-și asculte organismul”. Astfel, „pendulul apetitului” începe la 0, când nu există senzația de foame, se mișcă spre minus când suntem înfometați și spre plus când ne hrănim. „Nu ar trebui să mâncați decât atunci când pendulul ajunge la minus trei, deci vă este cu adevărat foame, și ar trebui să vă opriți când abia v-ați săturat, adică la plus trei”, explică McCarthy.

Nu vă temeți de senzația de foame moderată!

Printre argumentele pe care le oferă psihologul sunt în primul rând cele de personalizare. „Dacă veți mânca atunci când vă este foame și veți percepe corect când v-ați săturat, veți evita supraalimentarea și vă veți putea bucura de toate felurile care vă plac fără să luați în greutate”, argumentează psihologul. McCarthy, care are un doctorat în psihologie, consideră că nu trebuie să ne temem de senzația de foame atunci când aceasta este moderată, ba chiar suportarea acestei senzații timp de cinci minute poate fi hotărâtoare pentru o dietă sănătoasă. „Mulți dintre noi mâncăm prea mult fie pentru că ne place și nu vrem să ne oprim, fie pentru că nu gândim. Pendulul apetitului, practic un program bazat pe ceasul alimentar interior al fiecăruia, învață oamenii să se oprească imediat ce se simt sătui, ceea ce este crucial pentru un mod sănătos de alimentare”, detaliază specialista.

Fără dictatura dietelor prestabilite

757 3 2McCarthy, care s-a specializat în controlul greutății, își îndeamnă pacienții să nu evite alimentele care le fac plăcere și să-și facă singuri planuri alimentare, în conformitate cu personalitatea și metabolismul fiecăruia. „Japonezii mănâncă până când se simt 80% sătui, pe principiul «opt părți din stomac susțin omul, celelalte două susțin doctorul». La fel este și cu pendulul - oprirea la plus trei înseamnă satisfacția de a fi mâncat, dar nu în exces. Acesta este aspectul care trebuie reevaluat de fiecare, pentru a se menține în greutatea optimă”, punctează McCarthy.