Main menu

header

741 3 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Potrivit unor studii recente, chiar și persoanele care nu au probleme de sănătate sau de greutate trebuie să ocolească cele câteva sute de calorii pe care le implică un desert, tocmai pentru a preveni instalarea unor afecțiuni și, desigur, kilogramele în plus.

Se mai pot pierde kilograme

Cercetătorii de la Universitatea Duke, din SUA, au realizat un experiment care s-a întins pe o perioadă de doi ani și în cadrul căruia a fost observat efectul tăierii desertului de pe listă în cazul unor persoane fără probleme de greutate. La finalul perioadei de testare s-a constatat nu doar că participanții au mai pierdut din kilograme, dar și-au scăzut semnificativ nivelul de inflamație din corp și în același timp riscul de a dezvolta diabet sau afecțiuni cardiovasculare.

Cea mai mică reducere de calorii are efect

Chiar dacă nu au putut furniza și o explicație precisă pentru aceste urmări, specialiștii au concluzionat că în general, mai ales în cazul persoanelor care au grijă de siluetă, cea mai mică reducere de calorii are efect. Și asta pentru că nu este obligatoriu ca o persoană să fie obeză pentru a avea un nivel periculos al inflamațiilor, iar acesta este generat de junk-food, zahăr sau alimente procesate, grăsimi saturate, carne roșie.

Scade riscul de inflamație sistemică

După o perioadă inițială de testare, care a inclus și consiliere psihologică, cei 218 participanți la experiment au fost sfătuiți să taie 25% din calorii în fiecare zi. Mostrele de sânge ulterioare, prelevate pe parcursul a doi ani, au demonstrat că inclusiv cei care nu au reușit să reducă decât zece procente din aportul caloric și-au scăzut riscul de inflamație sistemică și, implicit, de boli foarte grave. În plus, au ținut la distanță și kilograme în plus, care sunt alcătuite de regulă din grăsime pură în proporție de peste 70%.

Testele pe animale de laborator au indicat faptul că o reducere cu 10%-40% a aportului caloric zilnic scade riscul de cancer, Alzheimer și îmbătrânire prematură