Main menu

header

723 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

În condițiile în care publicitatea la produsele junk-food înconjoară de peste tot omul contemporan, modalitățile de a rezista acestei campanii sunt simple și țin de voința fiecăruia.

„Efect de transfer”

Unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru a menține starea generală de sănătate este cunoscută a fi plimbarea zilnică. Indiferent de vârstă și de ocupație, indiferent că mergeți pe jos, agale sau mai rapid, ori faceți „o tură” cu bicicleta, specialiștii arată că acest obicei poate ține bolile la distanță, vă menține în formă și, potrivit unor studii recente, vă poate tăia pofta de a consuma junk-food. Cu denumirea de „efect de transfer”, această modificare de rutină care implică introducerea unei plimbări este considerată de experți „un obicei bun care trage după sine altele”, punctează „Daily Mail”. Studii anterioare au demonstrat legătura dintre sesiunile de exerciții la sală și preferința pentru alimente sănătoase, dar până acum nu s-a pus în evidență același efect și în cazul unor plimbări ușoare.

O combinație „foarte puternică”

O cercetare derulată la Universitatea Austin din Texas, pe 2.680 de subiecți sedentari, a relevat faptul că plimbarea zilnică i-a determinat pe participanți să aleagă, atunci când a venit ora mesei, alimente sănătoase. S-a renunțat la băuturi carbogazoase și s-a optat pentru apă plată, a fost micșorată cantitatea de zahăr ingerată, meniurile au fost mai ușoare, cu mult mai multe fructe și legume. A fost nevoie doar de câteva săptămâni de respectare a rutinei de plimbare. „Unul dintre motivele pentru care trebuie să promovăm activ mișcarea zilnică, chiar ușoară, dar regulată, este faptul că generează obiceiuri bune care depășesc simpla menținere a tonusului fizic. Această combinație este una foarte puternică”, explică expertul Molly Bray, care a realizat studiul.

Mâncare mai puțină

Testele derulate de specialiștii americani au demonstrat, de asemenea, că atunci când cei care fac plimbări zilnice iau masa cu prietenii, alegerile alimentare pe care le fac sunt încă și mai sănătoase, în ecuație intrând în plus și constatarea că și porțiile se reduc. Acest efect se datorează mutării atenției dinspre farfurie spre conversație. „Foarte multe persoane nu conștientizează că există un om activ și dornic să trăiască sănătos în interiorul lor. Unii cred că datele lor fizice sunt de neschimbat, dar, după introducerea plimbărilor și sesiunile de mese alături de prieteni, au observat ei înșiși că, pas cu pas, mâncau mai puțin și mai sănătos. Mulți dintre acești tineri au experimentat combinația pentru prima dată în viață și au fost uimiți de reacțiile proprii la aceste măsuri simple. Deși au fost instruiți să nu-și schimbe dieta nesănătoasă pe timpul experimentului cu mișcare, au făcut acest lucru oricum, în mod natural”, adaugă Bray.

Participanții la studiu au fost tineri adulți cu vârste între 18 și 35 de ani, perioadă considerată crucială pentru dezvoltarea obiceiurilor alimentare