Main menu

header

723 3 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

După ce, în ultimii ani, mitul evitării grăsimilor pentru scăderea în greutate a fost demolat de studii repetate, tot mai multe persoane au trecut la dieta Banting, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, considerată una dintre cele mai eficiente din lume.

Slăbiţi 20 de kilograme prin reducerea drastică a consumului de carbohidraţi

În 1864, britanicul William Banting publica un document în care descria cum a reuşit să dea jos 23 de kilograme prin reducerea drastică a consumului de carbohidraţi, sub îndrumarea doctorului Wilhelm Ebstein, care i-a propus un plan de nutriţie radical. Scrisoarea a fost distribuită pe scară largă, iar termenul „banting” a ajuns aproape substantiv comun, devenind tratamentul standard pentru pierderea în greutate în marile şcoli medicale din Europa şi din America de Nord. A urmat apoi o lungă perioadă în care grăsimile au fost „inamicul public” al siluetei, dar doctorul David Noakes, iniţiatorul programului „The Real Meal Revolution” („Revoluția adevăratului meniu”), a readus dieta Banting în atenţia publicului larg, din 2014 încoace.

Proteinele și grăsimile sănătoase, în top

Dieta Banting este mai degrabă un stil de viaţă decât un regim strict. Nu se exclud grăsimile, se consumă moderat proteine şi se reduce cantitatea de carbohidraţi sub 50 de grame pe zi. Adepţii regimului Banting nu sunt nevoiţi să calculeze calorii. Alimentele permise sunt proteinele de origine animală - ouă, toate tipurile de carne, carne de pasăre de curte şi vânat, mezeluri naturale, fructe de mare, lapte şi lactate, brânză de vacă proaspătă, smântână, iaurt grecesc, brânzeturi tari și moi. De asemenea, sunt prezente grăsimile sănătoase, procurate din avocado, unt, brânză neprocesată, ulei de cocos, untură, ulei de macadamia, maioneză, ulei de măsline. Dintre nuci și semințe se pot consuma migdale, seminţe de in, nuci de macadamia, nuci pecan, seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui.

Pastele și cerealele, complet interzise!

Regimul Banting permite, de asemenea, îndulcitori naturali, cum este cel de ștevie, toate legumele cu frunze verzi, orice alte legume cultivate deasupra solului - anghinare, sparanghel, vinete, broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, ţelină, dovlecei, praz, ciuperci, ardei, dovleac, ridichi, ceapă verde, roşii, măsline. Lista alimentelor care se consumă moderat include fructe (mere, banane, mure, afine, zmeură, cireșe, agrișe, struguri, kiwi, mango, nectarine, portocale, piersici, pere, gutui, căpşuni, pepene verde), dintre nuci cele caju, la capitolul îndulcitori mierea, iar pe segmentul legumelor, morcovii și cartofii. Alimentele considerate toxice și implicit eliminate din dieta Banting sunt produsele de patiserie, toate tipurile de făină din boabe (grâu, porumb, secară, orz, mazăre, orez), toate formele de pâine, toate tipurile de cereale, inclusiv grâu, ovăz, quinoa, sorg, fasole uscată, cerealele, musli, fulgi de ovăz, hrişcă, produse din porumb (floricele, mămăligă, amidon de porumb), mei, fidea, prăjituri din orez, paste. Și băuturi ca berea, cidrul, cele acidulate de orice natură, light sau „zero zahăr” sunt complet interzise, notează realmealrevolution.com.

Dieta Banting este în prezent mai populară decât a fost vreodată, cu restaurante din toată lumea incluzând în meniurile lor acest plan complet