Main menu

header

718 3 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Oamenii tind să facă alegeri alimentare sănătoase dacă sunt expuși mai mult timp mirosului de junk-food, arată rezultatele unui studiu recent al specialiștilor americani de la Universitatea Florida de Sud.

Stimulii senzoriali „bat” politicile restrictive

Dacă nu rezistați tentației de a mânca preparate nesănătoase, încercați înainte de a le consuma să le... mirosiți pentru cel puțin două minute. Paradoxal, aceasta ar putea fi o modalitate eficientă de a renunța la junk-food, afirmă experții. „Mirosul ambiental poate fi o unealtă foarte puternică în sprijinul rezistenței în fața alegerilor alimentare nesănătoase. Studiile noastre arată că stimulii senzoriali se pot dovedi chiar mai eficienți decât politicile restrictive ale autorităților”, explică specialistul Dipayan Biswas.

După două minute, aroma devine neatrăgătoare

Pentru a demonstra teoria, experții americani au testat reacția la un miros puternic de alimente nesănătoase, în special prăjeli, în comparație cu unul de fructe și legume proaspete. S-a demonstrat că în ziua în care mirosul ambiental era de pizza, 21% dintre cei care au participat la teste au ales meniuri nesănătoase. În schimb, atunci când în jur plutea aromă de mere, procentul celor care au optat pentru feluri hipercalorice a „sărit” de 36%. Același experiment a fost derulat și într-un hipermarket, folosindu-se arome de prăjituri alternativ cu cele de fructe de pădure. Când mirosul a fost de brioșe, 29% dintre clienți au făcut alegeri nesănătoase, iar când totul în jur mirosea a căpșuni, peste 45 de procente dintre cumpărători au ales dulciuri. Rezultatele au arătat că dacă o persoană este expusă la mirosul de hrană nesănătoasă mai puțin de 30 de secunde, nu există niciun efect, dar dacă absoarbe aroma peste două minute, aceasta încetează să mai fie atrăgătoare.

„Dacă centrii din creier responsabili cu poftele sunt satisfăcuți de miros, există posibilitatea ca dorința de a satisface și plăcerea gustului să fie mult diminuată sau chiar să dispară“ (studiu al Universității Florida de Sud)