Main menu

header

693 3 3de Călin Popa şi Victoria Dumitru

Specialiștii din toată lumea continuă eforturile de a descoperi o metodă care să pună capăt epidemiei mondiale de obezitate. Uneori, soluții uimitoare se ivesc cu totul accidental.

Ferește organismul de acumularea grăsimii

Încercând să determine dacă pot fi tratați șoareci cu obezitate morbidă, cercetătorii de la Universitatea Yale au editat două gene care au ferit animalele să crească în greutate chiar dacă au continuat să mănânce multe grăsimi. În mod cu totul întâmplător, s-a descoperit că același efect îl are un medicament folosit împotriva glaucomului, aprobat deja și folosit. Se pare că acesta poate genera surprinzătoarea reacție de a opri organismul să acumuleze grăsime în exces chiar dacă este alimentat cu un număr foarte mare de calorii. Chiar dacă metoda a fost testată momentan doar pe rozătoare, cercetătorii consideră că vor putea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să țintească și la oameni aceiași receptori care au generat la șoareci blocarea acumulării grăsimii, notează „Daily Mail”.

Blochează „portalurile” îngrășării

Încercând să observe de ce animalele hrănite cu grăsimi în exces rămâneau cu o greutate normală, specialiștii au constatat faptul că două gene au capacitatea de a aduce schimbări majore la nivelul intestinelor, blocând anumite „portaluri” care duc la îngrășare. Dat fiind faptul că, din motive de etică, nu se poate trece la editarea genelor cu pricina în cazul oamenilor, s-a descoperit că un medicament folosit împotriva glaucomului, aprobat de autoritățile federale americane în domeniul siguranței alimentare, generează același efect de închidere a căii de trecere a grăsimilor prin intestin. Acesta inhibă un set de molecule care controlează procesul de depozitare a grăsimilor în organism.

Specialiștii de la Yale au declanșat o procedură de monitorizare a efectelor medicamentului antiglaucom pe direcția absorbției lipidelor și creșterii în greutate