Main menu

header

693 3 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Tot mai mulți directori executivi din Silicon Valley au intrat într-un tip de mișcare care promovează postul sever și îndelungat. Moda se extinde repede, cu ajutorul rețelelor de socializare.

Dispoziție mai bună, concentrare maximă

Phil Libin, fost CEO la Evernote, actual la studioul de inteligență artificială All Turtles, mănâncă într-o zi, apoi postește alte trei. Mai precis, consumă doar apă, cafea și ceai negru. În mai puțin de un an de când experimentează acest sistem, Libin a sărit peste mâncare între două și opt zile, intercalând perioade în care s-a hrănit normal. A slăbit 40 de kilograme în acest răstimp și afirmă că postul îndelungat este o experiență care transformă. „Intervine o stare de euforie. Am o dispoziție mult mai bună, concentrarea este la cote maxime, energia este constantă și mă simt mult mai sănătos. Intrarea în acest program de posturi este între primele trei cele mai importante lucruri pe care le-am făcut în viața mea”, spune Libin.

Experiment de șapte zile cu colegii de serviciu

693 3 2O mai bună productivitate, o diminuare a schimbărilor de dispoziție și scăderea semnificativă în greutate invocă și Geoffrey Woo, CEO al companiei HVMN, care a condus un experiment de post de șapte zile la serviciu, alături de 100 de membri ai comunității pe care a fondat-o, WeFast, dedicată postului intermitent. Unii dintre cei care au trecut acest examen au purtat aparate de măsurat glucoza, observându-și în același timp și alți parametri corporali, pentru a fi la curent cu nivelul ketonelor și pentru a ști dacă într-adevăr organismul lor folosea grăsimea pe post de combustibil. „Ketonele sunt un supercombustibil pentru creier, unul dintre avantajele majore ale postului fiind claritatea minții. S-ar putea crede că după șapte zile de post un om este total distras, obsedat de a găsi mâncare, dar după două-trei zile crește nivelul ketonelor și tot organismul se adaptează la un nou tip de alimentare”, explică Woo, care nu are nevoie să slăbească.

Își urmăresc constant toate funcțiile metabolice

Moda postului intermitent a câștigat foarte multă popularitate odată cu dieta 5:2, pe parcursul căreia o persoană mănâncă normal timp de cinci zile într-o săptămână și reduce drastic numărul de calorii (până la 500) în celelalte două. Dar directorii executivi din Silicon Valley au dus la extrem această practică, în căutarea performanței mentale și nu neapărat pentru a pierde în greutate. În timpul în care experimentează acest tip de post, își urmăresc constant toate funcțiile metabolice care ar putea fi influențate de săritul peste mese perioade atât de lungi: compoziția fluidelor, glucoza, ketonele, grăsimea etc.

Cred în efectul de încetinire a îmbătrânirii

Nu sunt puțini șefii din partea de lume în care este concentrată o parte atât de mare a inteligenței umane, notează „The Guardian”. Alături de Woo, și Libin are grupul său de persoane cu care experimentează postul îndelungat, intitulat Fast Club, în care au intrat peste 20 de alți directori executivi și investitori din domeniul tehnologiei de mâine. Doar două exemple: Daniel Gross, partener la Y Combinator și Loic Le Meur, fondator al Leade.rs. Iar teoriile îi susțin. În fiecare an sunt publicate zeci de lucrări științifice care arată că postul stimulează sistemul imunitar, este o foarte eficientă armă împotriva instalării diabetului și, cel puțin în testele pe șoareci, a demonstrat încetinirea semnificativă a îmbătrânirii.

„În prima zi de post, am crezut că voi muri de foame.

A doua zi eram foarte flămând. Dar în a treia zi m-am trezit și mă simțeam mai bine decât în ultimii 20 de ani“ (Phil Libin, CEO All Turtles)

Mii de adepţi

Sunt însă și voci avizate care atrag atenția că acest tip de post dus la extrem poate avea consecințe grave asupra organismului, privând metabolismul de minerale prețioase, sporind predispoziția la infecții sau slăbind rinichii. Mai mult, potrivit specialistei Shrein Bahrami, din San Francisco, aceste posturi prea extinse pot fi semne ale unor tulburări alimentare. „Dacă o persoană dorește să treacă la un program de posturi prelungite, ceea ce nu recomand, este bine să consulte întâi un medic”, afirmă experta. Între timp însă, numărul adepților posturilor de acest tip crește încontinuu, ajungând la mii de oameni, fiecare membru al unei astfel de comunități făcând cercetări și actualizând datele. În plus, WeFast, care astăzi numără peste 6.000 de membri, are și o întâlnire lunară, în cadrul căreia „se rupe postul” la un restaurant.